Cultuurfondsen 's-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunt interessante, culturele plannen en projecten middels (mede)financiering, netwerk en kennis. Er zijn drie verschillende projectfondsen met elk een eigen doelstelling: Fonds Landelijk Onderscheidend, Fonds Lokaal Effectief en Fonds Pop-Up.

Makers, kunstenaars, professionele en amateurgezelschappen, creatief ondernemers en culturele organisaties van allerlei pluimage uit de gemeente ’s-Hertogenbosch maakten al aanspraak op de cultuurfondsen. Met welke drijfveren en ambities zijn ze begonnen? Hoe regelen ze financiering en hoe besteden ze het geld? En welke impact maakt hun project op onze cultuurrijke en sociale stad? Lees er meer over op deze pagina.

We verspreiden regelmatig een nieuwsbrief. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief of lees de laatste versie

Doe een aanvraag   Toekenningen   Bossche Culturele Basis   Contact   FAQ   Andere fondsen   Aanmelden nieuwsbrief   

Cultuurnota 2025-2028

Per 2025 start een volgende periode voor het cultuurbeleid van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Er komt dan meer ruimte voor nieuwe organisaties, projecten én voor makers. Regelingen worden breder toegankelijker. En de gemeente wil niet-traditioneel georganiseerde amateurkunsten beter ondersteunen. Ook komt er een adviescommissie voor de subsidieaanvragen door professionele culturele organisaties.

Het budget voor organisaties die meerjarig subsidie ontvangen gaat met 300.000 euro omhoog. Een aantal grotere partijen krijgt al zekerheid over gemeentelijke financiering voor de komende periode. De gemeente vraagt daarvoor wel wat terug. Ze moeten meer verantwoordelijkheid nemen in het ondersteunen van kleinere organisaties en individuele kunstenaars.

Wethouder Mike van der Geld: “Jaarlijks besteedt onze gemeente ruim 20 miljoen euro aan culturele instellingen en projecten.  We doen dus veel. Al hoor ik ook dat er behoefte is aan meer. Daarom zijn er straks extra mogelijkheden. Ook voor nieuwe organisaties. Zo willen we zorgen voor vernieuwing en cultuurstad van de toekomst een impuls geven.”

Bekijk de Cultuurnota 2025-2028 (pdf)

Cultuurnota en BCB 2021-2024

In de periode 2021-2024 is er structurele én flexibele financiering voor cultuur. De fondsen worden voortgezet en daarnaast is de Bossche Culturele Basis (BCB) voor 2021-2024 vastgesteld. Daarin zitten organisaties die beschouwd worden als het fundament van de culturele infrastructuur. Deze organisaties ontvangen meerjarige subsidie voor de periode 2021-2024. In de loop van 2023/2024 wordt er meer duidelijk over de samenstelling van de BCB in 2025 en daarna. 

Bekijk de Cultuurnota 2021-2024 (pdf)

Quickscan en inloopspreekuur

Wil je snel zien of de cultuurfondsen iets kunnen betekenen voor jouw culturele project? Download dan onze Quickscan cultuurfondsen 2023 (pdf). Wil je kort een van de fondssecretarissen spreken over een project of voor een andere vraag? Meld je aan voor het digitale inloopspreekuur op de website van gemeente 's-Hertogenbosch.

contact

Vragen? Neem contact op met de afdeling cultuur van de gemeente via 073 - 615 90 25 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.
De regelingen per fonds en actuele deadlines vind je op de website van de gemeente 's-Hertogenbosch.