Herman Moerkerkpark

Het Herman Moerkerkplein is opnieuw ingericht. Op deze plek, verscholen midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch, bevinden zich bijzondere metselwerk restanten. Het zijn restanten van de eerste stadsommuring uit de 13de eeuw. De 13e- eeuwse waterpoort is hersteld en de historie rond de eerste stadsmuur is weer zichtbaar. De nieuwe parkachtige inrichting rond de waterpoort en stadsmuur zorgt voor een groene entree van het Gasthuiskwartier. Zo komt deze historische plek, op steenworpafstand van de Markt, weer tot leven.

Werkzaamheden

De funderingswerkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Ook hebben de eigentijdse staalconstructie op de waterpoorttoren geplaatst en is er een stuk Binnendieze opengelegd. Het park is op 22 februari geopend. In het voorjaar voegen we nog extra groen toe.

40.000 metselstenen

Voor het Herman Moerkerkpark zijn meer dan 40.000 metselstenen gebakken die perfect passen bij de 13e-eeuwse stadsmuur van ’s-Hertogenbosch. Met deze nieuwe stenen maken we de historie van de oudste stadsmuur weer zichtbaar. Deze zogenaamde kloostermoppen zijn bij de stenenfabriek Zilverschoon gebakken. Een uitgebreid proces, waar veel vakwerk bij komt kijken. Lees voor meer informatie het achtergrond verhaal op de website Erfgoed 's-Hertogenbosch of bekijk de video op YouTube.

Samenwerking met Avans

In opdracht van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch maakte student Luke van Dijk tijdens zijn minor data Emerging Technologies Playground een augmented reality versie van de waterpoort toren bij het Herman Moerkerkpark. Met augmented reality (AR) is het mogelijk om verschillende digitale objecten in de echte wereld te plaatsen. Een mooie uitdaging volgens Luke: ‘’ik vond deze challenge heel leuk. Ik ben van geschiedenis en vond het een uitdaging om in korte tijd het de AR-versie te veranderen in een 3D-versie.’’ 

Benieuwd? Bekijk het 3D-model op de website van 's-Hertogenbosch op de kaart.

Als gemeente kijken we hoe we dit soort toepassingen samen met studenten in projecten meer kunnen door ontwikkelen. We investeren in een toonaangevende datastad om onze economie te versterken, talenten te ontwikkelen en om maatschappelijk impact te maken met slimme oplossingen.

De herinrichting van het Herman Moerkerkplein wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

Logo Provincie Noord-Brabant