Herman Moerkerkpark

Het Herman Moerkerkplein wordt opnieuw ingericht. Op deze plek, verscholen midden in het centrum van ’s-Hertogenbosch, bevinden zich bijzondere metselwerk restanten. Het zijn restanten van de eerste stadsommuring uit de 13de eeuw. We herstellen de 13e- eeuwse waterpoort en we maken de historie rond de eerste stadsmuur langs de Groote Stroom weer zichtbaar. De nieuwe parkachtige inrichting rond de waterpoort en stadsmuur zorgt straks voor een groene entree van het Gasthuiskwartier. Zo komt deze historische plek, op steenworpafstand van de Markt, weer tot leven.

Werkzaamheden

De funderingswerkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Lees in het nieuwsbericht meer over deze werkzaamheden. Komende tijd gaan we aan de slag met de restauratie van de 13e eeuwse waterpoorttoren met stalen constructie, de reconstructie van de historische eerste stadsmuur, de restauratie van de perceelscheidingsmuur en de voormalige kademuur. In fase 2 van het project maken we de Groote Stroom weer zichtbaar door een stuk Binnendieze open te leggen. Het park is naar verwachting in het najaar van 2023 klaar.

40.000 metselstenen

Voor het Herman Moerkerkpark zijn meer dan 40.000 metselstenen gebakken die perfect passen bij de 13e-eeuwse stadsmuur van ’s-Hertogenbosch. Met deze nieuwe stenen maken we de historie van de oudste stadsmuur weer zichtbaar. Deze zogenaamde kloostermoppen zijn bij de stenenfabriek Zilverschoon gebakken. Een uitgebreid proces, waar veel vakwerk bij komt kijken. Het achtergrond verhaal staat op de website Erfgoed 's-Hertogenbosch.

De herinrichting van het Herman Moerkerkplein wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

Logo Provincie Noord-Brabant

Nieuws