Feestelijke onthulling kunst ‘Otherland’ op de Paleisbrug

Na maanden van anticipatie en artistieke inspanning is het eindelijk zover: de kunst op de liftschachten van de Paleisbrug zijn feestelijk onthuld! Op woensdag 12 juni vierden makers, kunstenaars, omwonenden en andere geïnteresseerden dit bijzondere moment op locatie. Wethouder Roy Geers opende het evenement en ging in gesprek met de kunstenaars, terwijl de Making-of-video voor het eerst op groot scherm werd vertoond in aangrenzende bioscoop Kinepolis.

De Paleisbrug, die het historische centrum van de stad verbindt met de Spoorzone van 's-Hertogenbosch, is niet alleen een functionele oversteekplaats, maar ook een park en voetgangersbrug in één.

Open call leidde tot unieke co-creatie

Eind 2023 werden professionele makers uit ’s-Hertogenbosch uitgedaagd om kunstwerken te ontwerpen voor de schuine liftschachten van de brug, onder het thema "’s-Hertogenbosch in de lift!". Uit zestien indrukwekkende inzendingen werden de ontwerpen van kunstenaars Jeanine Vloemans en Liselot Cobelens als winnaars gekozen.

De kunst, geïnspireerd op de omgeving, transformeert de brug tot een betoverende ruimte waar kleur, licht en beweging samenkomen. Een gezamenlijk licht- en warmtespel vormt het resultaat van een unieke samenwerking tussen de twee kunstenaars, vastgelegd in video tijdens het maakproces.

De liften bieden nu een nieuwe bijzondere expositieruimte tot in ieder geval eind 2024, waarmee ’s-Hertogenbosch haar credo als Cultuurstad van het Zuiden zichtbaar maakt. Dit project benadrukt de kracht van cultuur in gebiedsontwikkelingen en faciliteert ontmoetingen en verbindingen binnen de gemeenschap.

Kom naar de Paleisbrug

Benieuwd naar de kunst op de Paleisbrug? Wees welkom om de brug te bezoeken en de verbinding tussen kunst, gemeenschap en omgeving te ervaren! Via een QR-code bij de liftdeuren lees je meer over de kunstenaars en de totstandkoming van dit kunstwerk, en is ook de sfeervolle making-of video te zien. Meer informatie staat op de pagina Paleisbrug