Ondernemers en stijgende energielasten

Door uw bedrijf of bedrijfspand te verduurzamen bespaart u op de maandelijkse energierekening. Het helpt echt!

Waar moet ik aan denken?

De grootste kansen voor duurzaam ondernemen liggen op het gebied van energiebesparing, duurzame energie opwekking en mobiliteit. U kunt bijvoorbeeld denken aan het vervangen van gloeilampen, spaarlampen en halogeen door ledverlichting. Maar ook het installeren van zonnepanelen, een kleinschalige windturbine of het overgaan op elektrische bedrijfsauto’s helpt bij aan het verlagen van de maandelijkse kosten. Wilt u meer weten over energiebesparing, of opwekking? Op het Zakelijk Energieloket van gemeente ’s-Hertogenbosch vindt u daar stappenplannen voor.

Wettelijke verplichtingen voor uw onderneming

Ondanks dat er in de praktijk veel goede redenen zijn om op eigen initiatief aan de slag te gaan met energiebesparing, zijn er ook ondernemers voor wie het wettelijk verplicht is om door middel van energiebesparing CO2 uitstoot te verlagen.

Met de Wetchecker energiebesparing checkt u eenvoudig welke wettelijke verplichtingen er voor uw onderneming zijn en hoe u aan de verplichtingen kunt voldoen. Binnen 5 minuten weet u op hoofdlijnen wat u moet doen.

Doe de Wetchecker energiebesparing.

Waar begin ik? Zelfstandig of met een energieadviseur

Wanneer u aan de slag wilt met verduurzaming van uw bedrijf kunt u dit zelf doen, maar u kunt ook de hulp van een energieadviseur inschakelen. Een energieadviseur brengt voor uw bedrijf in kaart welke energie- en CO2- besparende maatregelen er mogelijk zijn. Ook kan hij of zij adviseren over de investering en terugverdientijden en helpen bij de uitvoering van de maatregelen, denk hierbij aan het opvragen van bijvoorbeeld van offertes en te beoordelen wat het beste past bij uw situatie.

Voor het vinden van een geschikte energieadviseur kunt u vooraf het Zakelijk Energieloket van gemeente ’s-Hertogenbosch raadplegen. Op de website van Regionaal energieloket vindt u adviespartijen die u kunnen helpen.

Indien u zelfstandig aan de slag wilt kunt u het best beginnen met inzicht krijgen in uw energieverbruik. Pas als u weet hoeveel energie u verbruikt en welke onderdelen voor het hoogste kosten zorgen, kunt u bepalen hoe u energie kunt besparen. Heeft u al een slimme meter? Dan kunt u met behulp van een energieverbruikmanager uw elektriciteits- en gasverbruik in de gaten houden. 

Milieu Centraal vergelijkt op de website Energieverbruiksmanagers verschillende verbruiksmanagers met elkaar. Dat maakt het kiezen makkelijker. Ook uw eigen energieleverancier kan u informeren over de mogelijkheden.

Subsidies en Financiering

Gaat u aan de slag met de verduurzaming van uw bedrijf? Dan is het goed om te kijken of u in aanmerking komt voor een subsidie en of u een financiering kan krijgen. Op het Zakelijk Energieloket van gemeente ’s-Hertogenbosch kunt u alle subsidies en financieringen terugvinden.

Energieloketten

Wanneer u met iemand in gesprek wilt over de mogelijkheden zijn er verschillende plekken waar u terecht kunt. U kunt zelf op zoek gaan naar een energieloket in de markt of gebruik maken van een van de volgende onafhankelijke energieloketten.

Zakelijk Energieloket ’s-Hertogenbosch

Het gemeentelijke energieloket waar ondernemers alle informatie kunnen vinden over het verduurzamen van hun bedrijf. Het Zakelijk Energieloket beschikt over een telefonische helpdesk voor alle dringende en meer uitgebreide vragen van ondernemers.

Loket RVO

Zowel telefonisch, via de chat of per mail kunt u het RVO bereiken met vragen. Zij denken graag mee over de verduurzamingsvraagstukken binnen uw bedrijfsvoering.

Online tools om aan de slag te gaan met verduurzamen

Voor ondernemers die aan de slag willen met verduurzaming en energiebesparing zijn er allerlei tools die kunnen helpen om hier werk van te maken. 
 

De digitale bespaar assistent (DEB)

DEB is een online tool die inzicht geeft in mogelijke energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn én die passen bij de betreffende onderneming en branche.

Het MKB doet wat

De tool MKB Klimaatwerk van het RvO biedt informatie over het Klimaatakkoord, heeft een subsidiehulp en bevat inspirerende verhalen van ondernemers die aan de slag zijn gegaan met verduurzamen. Mkb’ers kunnen middels een digitale adviestool snel te weten komen op welke subsidies zij aanspraak kunnen maken en welke verplichtingen er gelden voor hun bedrijf.

Klimaatplein

Handige rekentools en tips helpen u klimaatneutraal te ondernemen. Het Klimaatplein heeft verschillende tools gebundeld die helpen inzicht te verkrijgen in uw energieverbruik en verduurzamingsmogelijkheden.