Aardgasvrij wonen

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de ambitie om in 2045 een klimaat neutrale stad te zijn. Dat houdt onder andere in dat we in 2045 wonen zonder gebruik van aardgas. Dat is een hele verandering. Daarom is de gemeente nu al samen met bewoners, ondernemers, woningbouwcorporaties en netbeheerder Enexis op zoek naar de beste oplossingen. Misschien maakt elektriciteit of warmte uit de grond onze huizen warm. We willen daar goed over nadenken en ook alvast ervaringen in opdoen. De gemeente heeft daarom geld vrijgemaakt om in vijf proefbuurten te leren van de initiatieven die daar worden ondernomen.

Heb je een eigen huis, huur je een huis of bezit/huur je een pand als ondernemer? Je kunt er nu alvast rekening mee houden dat de komende 30 jaren de gebouwen van het aardgas afgaan. Alle nieuwbouw wordt nu al aardgasvrij opgeleverd. Hoe je je huis uiteindelijk gaat verwarmen dat hoeft nu nog niet duidelijk te zijn. Dat kan via een warmtepomp, maar waarschijnlijk komen er nog andere technieken beschikbaar.

Los van welke oplossing je kiest, kan je nu al beginnen met de eerste stappen. Terugdringen van jouw energieverbruik is een goede eerste stap. Dat kan al met kleine maatregelen zoals de thermostaat een graadje lager zetten, het gebruik van radiatorfolie of korter douchen. En uiteraard zijn ingrijpender maatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie of triple glas ook een stap in de goede richting. 

Wil je hierover eens met een energieadviseur van gedachten wisselen? Ga dan naar de website van Brabant Woont Slim en maak een afspraak.

Voor de veelgestelde vragen en antwoorden over aardgasvrij, ga naar de gemeentelijke website. Verder kan je ook nog eens de presentatie op YouTube bekijken die is gehouden op 15 december 2020 over hoe de gemeente denkt van het aardgas af te gaan en in welk tempo. Vanaf minuut 15:30 start de presentatie.

Meer informatie over aardgasvrij wonen 
Terug naar overzicht