De Donken

De gemeente ’s-Hertogenbosch en woningcorporatie Zayaz onderzoeken samen de mogelijkheden voor woningbouw op het voormalige TGG-sportcomplex. Dit project heet ‘De Donken’. Op 12 december 2023 tekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst. Op 18 april 2024 was er een eerste inloopbijeenkomst. 

Wat vooraf ging

De gefuseerde voetbalclub DBN’22 (TGG en OSC’45) is verhuisd naar een nieuw complex op sportpark Noord, het oude onderkomen van OSC’45. Hun tijdelijke complex op sportpark De Donken (het oude complex van TGG) is in de zomer van 2023 aan de gemeente opgeleverd. Het clubgebouw is vervolgens gesloopt. Door het vertrek van voetbalclub TGG zijn er mogelijk kansen voor woningbouw.

Druk bezochte inloopbijeenkomst

Op donderdag 18 april 2024 was er een eerste inloopbijeenkomst over nieuwbouwplannen voor het project De Donken in de Brede Bossche School Haren Donk en Reit. Een zeer goed bezochte bijeenkomst waar veel belangstelling was voor de eerste schetsen. Bezoekers kwamen voornamelijk uit de Donk, de Reit en de Haren, maar ook uit omliggende buurten. Grote gemene deler was dat veel mensen op zoek zijn naar een passende en betaalbare woning in ’s-Hertogenbosch.

De gemeente en Zayaz onderzoeken samen de mogelijkheden voor realisatie van ongeveer 300 woningen op het voormalige TGG-sportcomplex, waarvan tenminste 70 procent betaalbaar (sociale en middenhuur, betaalbare koop). Tijdens de inloopbijeenkomst kregen bewoners informatie over diverse thema’s. Denk aan het type woningbouw, bereikbaarheid, parkeren, groen en uitbreiding van het woonwagenkamp (3 staanplekken voor inwonende kinderen). Ook werden de resultaten gepresenteerd van de recent uitgevoerde online enquête over het wonen in de Donk.

Bekijk de resultaten van de enquete (pdf)

Grote behoefte aan woningen

De behoefte aan woonruimte of verhuizen naar een meer passendere woning is ook in de Donk groot. Ouderen én jongeren gaven tijdens de inloopbijeenkomst aan graag te willen verhuizen naar woningen in het nieuwe plan. Uiteraard waren er ook nog vragen over betaalbaarheid en de grootte van de woningen, evenals zorgen over verkeer en de massa en hoogte van de beoogde woontoren. Medewerkers van de gemeente en Zayaz stonden klaar om vragen te beantwoorden. Daarnaast kon iedereen reacties en ideeën achterlaten.

Bekijk de getoonde posters (pdf) tijdens de inloopbijeenkomst.

Foto van de bijeenkomst waarbij mensen naar panelen kijken      Foto van de bijeenkomst waarbij mensen naar panelen kijken

Hoe gaat het verder?

De gemeente en Zayaz gaan nu met alle feedback aan de slag om een zo passend mogelijk plan te ontwikkelen. Naar verwachting volgt er rond de zomer een update van de plannen.

Contact en op de hoogte blijven

Meer weten over dit project? Neem contact op met de gemeente via het digitaal contactformulier (vermeld daarbij uw huisadres).