Een regenton is een eenvoudige en gemakkelijke manier om regenwater op te vangen. Je gebruikt het opgevangen regenwater om de planten in jouw tuin water te geven. Dat bespaart drinkwater. Regentonnen zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten en zijn gemakkelijk te installeren.
Door de regenpijp van je huis of gebouw van het riool af te koppelen, kun je veel bruikbaar water voor je tuin opvangen. Bovendien ontlast je daarmee het riool. Zorg dat het water uit de regenpijp naar een vijver in je tuin leidt, of in de grond kan wegzakken. Let op dat het water niet richting je huis stroomt. Je kunt het regenwater uit de regenpijp natuurlijk ook opvangen in een regenton.
Ben je van plan een nieuwe schutting te plaatsen? Overweeg dan een regenwaterschutting. Met deze schutting vang je heel gemakkelijk regenwater op. Sluit de regenwaterschutting op de regenpijp van je dak aan. De schutting vangt het water in een soort bak op. Via een kraantje op de schutting kun je het water in droge periodes voor je tuin gebruiken.
Met een regenwatergebruiksinstallatie kun je regenwater niet alleen voor je tuin gebruiken, maar ook voor je wc en wasmachine. Zo’n installatie bespaart dus veel kostbaar drinkwater. De installatie vangt regenwater op dat op je dak of in je tuin valt. Er zijn systemen voor zowel binnen als buiten. Wil je hier meer over weten? Laat je dan adviseren door een professionele aanbieder.
In een tuin met hoogteverschillen blijft regenwater in het lagere gedeelte staan. Plant in het lagere gedeelte gras of andere planten die goed tegen water kunnen. Het water kan zo langzaam wegzakken en je tuin blijft prachtig groen. Let wel op dat de verlaging niet vlakbij je huis of bij dat van de buren ligt. Dat kan voor overlast zorgen.
Een regenwatervijver is een extra mogelijkheid om regenwater in je tuin op te vangen. Hierin kan het water stijgen. Daarna komt het langzaam in je tuin terecht. Vraag je hovenier of het tuincentrum om planten die in en om de vijver goed groeien.
Met speciale infiltratiekratten sla je regenwater tijdelijk in de grond op. Daarna wordt het langzaam afgegeven aan de bodem van je tuin en blijft je tuin prachtig groen. Doordat je de kratten onder de grond plaatst, zie je er niets van. Tip: plaats de kratten niet tegen de gevel, anders riskeer je wateroverlast in de kelder of kruipruimte.
Heb je en plat dak op je huis, schuur of uitbouw? Dan is een groen dak misschien wel wat voor jou. Een groen dak houdt het regenwater tijdelijk vast. En het ziet er bovendien ook nog eens mooi uit. Tip: bekijk op de gemeentelijke website de mogelijkheden voor subsidie voor een groen dak.
Meer groen en minder tegels in je tuin. Dat is de beste manier om wateroverlast tegen te gaan. Het regenwater kan in de bodem zakken en vult zo het grondwater aan. Planten kunnen het water goed gebruiken. Bij hevige regen heb je dus minder of geen overlast van het regenwater.