De watervriendelijke tuin

1 Plaats een regenton

Een regenton is een eenvoudige en gemakkelijke manier om regenwater op te vangen. Je gebruikt het opgevangen regenwater om de planten in jouw tuin water te geven. Dat bespaart drinkwater. Regentonnen zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten en zijn gemakkelijk te installeren.

Foto van een gieter waar water uitkomt.

2 Koppel de regenpijp af

Door de regenpijp van je huis of gebouw van het riool af te koppelen, kun je veel bruikbaar water voor je tuin opvangen. Bovendien ontlast je daarmee het riool. Zorg dat het water uit de regenpijp naar een vijver in je tuin leidt, of in de grond kan wegzakken. Let op dat het water niet richting je huis stroomt. Je kunt het regenwater uit de regenpijp natuurlijk ook opvangen in een regenton. 

3 Plaats een schutting voor regenwater

Ben je van plan een nieuwe schutting te plaatsen? Overweeg dan een regenwaterschutting. Met deze schutting vang je heel gemakkelijk regenwater op. Sluit de regenwaterschutting op de regenpijp van je dak aan. De schutting vangt het water in een soort bak op. Via een kraantje op de schutting kun je het water in droge periodes voor je tuin gebruiken.

4 Gebruik een installatie voor hergebruik van regenwater

Met een regenwatergebruiksinstallatie kun je regenwater niet alleen voor je tuin gebruiken, maar ook voor je wc en wasmachine. Zo’n installatie bespaart dus veel kostbaar drinkwater. De installatie vangt regenwater op dat op je dak of in je tuin valt. Er zijn systemen voor zowel binnen als buiten. Wil je hier meer over weten? Laat je dan adviseren door een professionele aanbieder.

5 Zorg voor reliëf in je tuin

In een tuin met hoogteverschillen blijft regenwater in het lagere gedeelte staan. Plant in het lagere gedeelte gras of andere planten die goed tegen water kunnen. Het water kan zo langzaam wegzakken en je tuin blijft prachtig groen. Let wel op dat de verlaging niet vlakbij je huis of bij dat van de buren ligt. Dat kan voor overlast zorgen.

6 Leg een vijver voor regenwater aan

Een regenwatervijver is een extra mogelijkheid om regenwater in je tuin op te vangen. Hierin kan het water stijgen. Daarna komt het langzaam in je tuin terecht. Vraag je hovenier of het tuincentrum om planten die in en om de vijver goed groeien.

7 Plaats kratten onder de grond

Met speciale infiltratiekratten sla je regenwater tijdelijk in de grond op. Daarna wordt het langzaam afgegeven aan de bodem van je tuin en blijft je tuin prachtig groen. Doordat je de kratten onder de grond plaatst, zie je er niets van. Tip: plaats de kratten niet tegen de gevel, anders riskeer je wateroverlast in de kelder of kruipruimte.

Foto van een blauwe schep die in de grond staat.

8 Leg een groendak aan

Heb je en plat dak op je huis, schuur of uitbouw? Dan is een groen dak misschien wel wat voor jou. Een groen dak houdt het regenwater tijdelijk vast. En het ziet er bovendien ook nog eens mooi uit. Tip: bekijk op de gemeentelijke website de mogelijkheden voor subsidie voor een groen dak.

Foto van bloemen en planten.

9 Van tegels naar groen

Meer groen en minder tegels in je tuin. Dat is de beste manier om wateroverlast tegen te gaan. Het regenwater kan in de bodem zakken en vult zo het grondwater aan. Planten kunnen het water goed gebruiken. Bij hevige regen heb je dus minder of geen overlast van het regenwater.