Zonnepanelen

Om te zorgen dat Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem heeft, speelt zonne-energie een grote rol. Zonnepanelen zetten de straling van de zon om in elektriciteit zonder dat er CO2 bij vrij komt. Het is samen met windenergie de belangrijkste vorm van energie die Nederland wil inzetten om een duurzaam energiesysteem te krijgen. Om tijdig voldoende duurzame energie op te wekken, zijn zowel zonnepanelen op daken als op de grond (zonneparken) nodig.

Wil je meer informatie, tips en advies over zonnepanelen? Kijk dan op de website van Milieu Centraal

Bomen en zonnepanelen

Gaat u zonnepanelen plaatsen? Kijk dan goed welke bomen er rondom uw pand staan. Houd rekening met het groeien van deze bomen, voor de komende jaren. Gemeentelijke bomen worden niet gesnoeid of verwijderd ten gunste van zonnepanelen. Bomen zijn belangrijk. Ze brengen niet alleen groen en sfeer in de straat, ze houden ook water vast bij hevige regenval en geven schaduw bij hitte. Vanwege de klimaatverandering hebben we (extra) groen in de toekomst hard nodig. Ook zijn bomen belangrijk voor verschillende dieren. Ze zorgen voor schuilplaatsen en voedsel voor bijvoorbeeld vogels, vleermuizen en insecten. 

 • Een manier om beperkt rendement door bomen te verminderen is het aanschaffen van miniomvormers. Deze zorgen ervoor dat de enkele panelen die in de schaduw liggen niet de gehele installatie beïnvloeden.
 • Het is mogelijk om als particulier te investeren in collectieve initiatieven waarbij in duurzame energie wordt geïnvesteerd. De technologie van zonnepanelen ontwikkelt zich snel. Inmiddels komen steeds meer zonnepanelen op de markt die ook op schaduwrijke plekken voldoende rendement leveren. Deze ontwikkeling is een extra argument om geen bomen te kappen voor zonnepanelen.

Subsidies en belastingvoordelen

De Rijksoverheid stimuleert de productie van zonne-energie via subsidies en belastingvoordelen, omdat zonnepanelen nog relatief duur zijn. Er zijn regelingen voor grote projecten van bedrijven. En voor mensen die zonnepanelen op hun eigen dak of op een dak in de buurt willen leggen. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, bouwt de overheid de financiële ondersteuning de komende jaren langzaam af. De overheid wil wel dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.

Regelingen om zonne-energie te stimuleren: 

 • BTW op zonnepanelen terugvragen
  Als je als particulier voor 1 januari 2023 zonnepanelen kocht, kon je de btw op de aankoop en installatie (21%) terugvragen van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari zit er geen btw meer op zonnepanelen. Terugvragen is dan ook niet meer nodig. Heb jij zonnepanelen eerder gekocht dan 2023 en nog geen btw teruggevraagd? Kijk dan op de website van Milieu Centraal voor meer informatie.

 • Salderingsregeling voor huishoudens en MKB
  Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 1 januari 2023 zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. En wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. Terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer energie produceren dan er op dat moment verbruikt wordt. Als iemand jaarlijks meer zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan verbruikt, dan ontvangt hij hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031.

 • Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)
  Gaan bedrijven en (non-profit) instellingen duurzame energie produceren? Dan kunnen zij via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) subsidie aanvragen.

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  Met zonne-energie kan niet alleen elektriciteit, maar ook duurzame warmte opgewekt worden. Dat gebeurt met een zonnecollector. Bedrijven en particulieren kunnen, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, een ISDE-subsidie aanvragen als zij zo’n apparaat kopen.

Terug naar overzicht