Zonnepanelen

Om te zorgen dat Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem heeft, speelt zonne-energie een grote rol. Zonnepanelen zetten de straling van de zon om in elektriciteit zonder dat er CO2 bij vrij komt. Het is samen met windenergie de belangrijkste vorm van energie die Nederland wil inzetten om een duurzaam energiesysteem te krijgen. Om tijdig voldoende duurzame energie op te wekken, zijn zowel zonnepanelen op daken als op de grond (zonneparken) nodig.

Wil je meer informatie, tips en advies over zonnepanelen? Kijk dan op deze website van Milieucentraal. 

De Rijksoverheid stimuleert de productie van zonne-energie via subsidies en belastingvoordelen, omdat zonnepanelen nog relatief duur zijn. Er zijn regelingen voor grote projecten van bedrijven. En voor mensen die zonnepanelen op hun eigen dak of op een dak in de buurt willen leggen. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, bouwt de overheid de financiële ondersteuning de komende jaren langzaam af. De overheid wil wel dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.

Regelingen om zonne-energie te stimuleren: 

 • BTW op zonnepanelen terugvragen 
  Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op de aankoop en installatie (21%) terugvragen van de Belastingdienst. Dat doe je met een btw-aangifte.

 • Salderingsregeling voor huishoudens en MKB
  Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 1 januari 2023 zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. En wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. Terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer energie produceren dan er op dat moment verbruikt wordt. Als iemand jaarlijks meer zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan verbruikt, dan ontvangt hij hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031.

 • Regeling verlaagd tarief (Postcoderoosregeling)
  Mensen die samen met anderen in een coöperatie of via een VVE duurzame elektriciteit opwekken, kunnen korting krijgen op de energiebelasting. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van een nabije school of loods. Of op het gezamenlijke dak van het appartementencomplex.
 • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  Met zonne-energie kan niet alleen elektriciteit, maar ook duurzame warmte opgewekt worden. Dat gebeurt met een zonnecollector. Bedrijven en particulieren kunnen, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, een ISDE-subsidie aanvragen als zij zo’n apparaat kopen.

Terug naar overzicht