Het aantal mensen dat een woning zoekt, blijft stijgen. Hierdoor neemt de druk op de woningmarkt toe. Door flexwoningen op de locatie Noordoosthoek (onderdeel De Groote Wielen) te bouwen, neemt de druk af. De gemeente ’s-Hertogenbosch wil deze woningen samen met woningcorporatie Zayaz realiseren voor een brede doelgroep: van jong tot oud, alleenstaand tot gezin en waarbij ongeveer 2/3 van de woningen vallen in de sociale huur, de rest in de middenhuur. Tegelijkertijd sluiten we niemand uit. We gaan voor een goede kwaliteit van de nieuwe woonbuurt. Behalve dat we met zo'n woonbuurt meer mensen een nieuw thuis geven, willen mensen er ook gewoon graag wonen. En dat is ook prettig voor de rest van de omgeving.
De gemeente en woningcorporatie Zayaz startten de ontwikkeling van deze woningen in de zomer van 2020 met een haalbaarheidsonderzoek. Nu ligt er een stedenbouwkundig plan. In dit plan zie je een uitwerking van de gewenste inrichting van dit gebied zoals onder meer de woonerven, het groen en de parkeerplaatsen. De reacties die we uit de eerdere gesprekken met de omgeving terugkregen, zijn meegenomen. Het is de bedoeling dat in het eerste kwartaal van 2023 de eerste twee woonerven aangelegd worden met in totaal dertig houten woningen.
We hebben deze alvast voor je hieronder in beeld gebracht. De rest van de erven volgen dan later in 2023.
Het stedenbouwkundig plan is geïnspireerd op de landelijkheid van de omgeving. Buitenleven en natuurlijk wonen worden de belangrijkste kwaliteiten van deze nieuwe buurt. Niet een buurt met de bekende traditionele straten. Maar een buurt onderverdeeld in twaalf erven - ieder met een eigen woonsfeer - en met zo’n vijftien tot vijfentwintig houten woningen. In totaal komen er ongeveer 205 erfwoningen. Ze verschillen in uiterlijk, indeling, grootte en huurprijs. Met deze variatie aan woningen helpen we een brede groep woningzoekenden aan een nieuw thuis. Zoals starters, éénoudergezinnen, doorstromers, senioren. Woningzoekenden die ook bewust kiezen voor een andere manier van wonen en leven. Want als je hier komt wonen, kies je niet alleen voor het huis, maar ook voor je buren en de buurt. Ongeveer een derde van de woningen wordt straks verhuurd aan middeninkomens. De rest aan lage inkomens.
We zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw indruk van dit plan.
Ga naar ons platform
Hier krijg je een goed beeld hoe deze nieuwe woonbuurt eruit komt te zien. Ook kun je op dit platform een aantal stellingen en vragen beantwoorden, en reacties achterlaten.
Om te komen tot realisatie van flexwoningen in de Noordoosthoek van De Groote Wielen zijn we in de zomer van 2020 een haalbaarheidsonderzoek gestart. Doel is te onderzoeken hoe er snel 220-250 flexwoningen tijdelijk, voor een periode van 15 jaar, gerealiseerd kunnen worden. Op basis van de input van de omwonenden, ontwikkelaars, onze partners en onze eigen deskundigen hebben we geconstateerd dat een grote locatie zorgt voor uitdagingen staat in ruimtelijke, sociaal-maatschappelijke en financiële zin.
We hebben daarom de afgelopen maanden van het haalbaarheidsonderzoek gewerkt aan een eerste opzet van een gebiedsconcept. Het gebiedsconcept komt tegemoet aan veel opmerkingen en uitdagingen die wij hebben geconstateerd en gehoord. Zo beperken we bijvoorbeeld het aantal woningen. Het beoogde aantal is 220 tot 250 woningen. De bandbreedte in het aantal woningen is nog afhankelijk van de vraag of er behoefte is aan gestapelde woningen. Het grootste deel bestaat uit grondgebonden woningen. Begin juni heeft het bestuur van Zayaz en het college van B&W groen licht gegeven om het gebiedsconcept nu uit te gaan werken en voorbereidingen te treffen om de flexwoningen te realiseren in 2022.
Met het gebiedsconcept combineren we kwaliteit, kwantiteit én snelheid. We zetten daarin een stap in de doorontwikkeling van het flexwonen. Hieronder hebben we de belangrijkste uitgangspunten voor je al op een rij gezet.
In ‘s-Hertogenbosch zijn we al een aantal jaren voortvarend in het realiseren van tijdelijke woningen. Iets wat overigens niet onopgemerkt is gebleven. Diverse gemeenten, provincies en het ministerie kwamen bij ons kijken naar het resultaat van onze gezamenlijke aanpak. Eén van elementen is de doorontwikkeling van het concept. Van een tijdelijke woning als een “dak boven het hoofd” naar een “thuis”. In 2016 realiseerden we 100 tijdelijke woningen om mensen een dak boven het hoofd te geven. Zo leverden we versneld een erg belangrijke, zo niet dé belangrijkste voorwaarde voor goed leven: een huis. En we beseften dat dat huis ook een thuis moest zijn. Zowel voor de bewoners als voor de omgeving.
We zorgen niet alleen voor een thuis voor een brede mix van doelgroepen, maar ook creëren we een stapsgewijze overgang naar een permanente invulling van deze woonbuurt. Verdeeld in fasen verplaatsen we clusters van woningen, inclusief de nieuwe bewoners. Zo wordt ruimte gemaakt voor permanente woningbouw. De flexwoningen en de bewoners blijven wel een functie hebben voor de ontwikkeling van de Noordoosthoek én voor de woningmarkt (in onderstaand figuur is dat schematisch weergegeven). Ze worden verplaatst naar andere delen van de Noordoosthoek. Hierdoor zetten we, volgens de Woonvisie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, in op differentiatie in wijken en buurten.
Deze woningen zijn bedoeld voor één tot driepersoonshuishoudens die snel een (andere) woning willen. Deze huishoudens vallen over het algemeen buiten de urgentieregeling met spoed. Denk aan mensen die gescheiden zijn, mensen die uit het buitenland terugkeren, éénoudergezinnen, kleine gezinnen, statushouders en (internationale) studenten. Omdat we het belangrijk vinden dat ook mensen die al lange tijd wachten op een woning kans maken, bieden we een deel van de woningen aan via het aanbodmodel. Het andere deel van de woningen verdelen we via loting. Hiervoor moet je ingeschreven staan bij WoonService Regionaal.
We doorlopen de volgende 2 stappen:
De aanvraag omgevingsvergunning voor de eerste twee erven (totaal 30 woningen) wordt zeer binnenkort ingediend. De andere erven volgen gefaseerd. Gezien de huidige levertijd van de woningen verwachten we de eerste 30 woningen in de eerste helft van 2023 te plaatsen. De andere woningen volgen later volgend jaar.
In het najaar van 2020 hebben participatiesessies plaatsgevonden met de omwonenden van deze nieuwe buurt. Een weergave van deze sessies lees je op de pagina veelgestelde vragen. Half december 2020 is huis-aan-huis een brief bezorgd over de bouw van flexwoningen in de Noordoosthoek. Op de website van de Groote Wielen is deze brief te lezen.
Hieronder lees je meer over de uitgangspunten van het gebiedsconcept met een korte toelichting.
Op woensdag 7 april van 19:00 uur tot 20:30 uur heeft een online sessie plaatsgevonden. De heer R. Geers, wethouder van de gemeente ’s-Hertogenbosch, en de heer M. Acharki, bestuurder van Zayaz, gaven toelichting op het gebiedsconcept. Ook was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Antwoorden op de meestgestelde vragen tijdens de online sessie zijn te lezen op de pagina Online Sessie.
Vragen kun je mailen via het digitale contactformulier. Om je goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen brengen wij een digitale nieuwsbrief uit. Wil je deze ontvangen? Meld je dan aan via onderstaande knop.