Restauratie en herbestemming Kruithuis

Het Kruithuis wordt een Vesting – en Watermuseum. Met de restauratie en herbestemming van het Kruithuis blijft dit rijksmonument bewaard voor de stad. En met de nieuwe invulling draagt het straks voor een belangrijk deel bij aan ’s-Hertogenbosch als Cultuurstad.

In 2013 is besloten het Kruithuis in gemeentelijk bezit te houden. Er zijn verschillende scenario’s onderzocht. Daaruit kwam de herbestemming als vestingmuseum als meest kansrijk naar voren.  De Kring Vrienden van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch gaat het verhaal van het Kruithuis daar op een bijzondere manier vertellen. 

Van energielabel E naar A++

De restauratie van het Kruithuis draagt bij aan de klimaatambitie van ’s-Hertogenbosch. We zijn er namelijk in geslaagd om een enorme verduurzamingsslag te maken en het rijksmonument van energielabel E naar A++ te brengen. 

Met de diverse duurzame maatregelen dragen we bij aan het beleid van Verduurzaming Monumenten. Zo is de dakconstructie geïsoleerd, is het gebouw volledig gasloos gemaakt en hebben we een warmtepomp geïnstalleerd. Verder hebben we ook materiaal hergebruikt. Het leisteen van het dak is bijvoorbeeld als wandbekleding ingezet op de binnenmuren van het entreegebied. 

Overgedragen aan nieuwe gebruiker

Het restauratieproject is in 2022-2023 uitgevoerd en in december 2023 opgeleverd. Inmiddels is het pand overgedragen aan nieuwe gebruiker van het pand: de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Op dit moment richten zij het vesting- en watermuseum verder in, dat dit voorjaar officieel wordt geopend. Meer informatie over de opening en activiteiten van het museum is te vinden op de website van Stichting Museum Kruithuis.

Vesting- en Watermuseum

Een Vesting- en Watermuseum met verschillende verhalen. Op deze historische locatie in het Zuid-Willemspark is het vanaf voorjaar 2024 allemaal weer zichtbaar. Het verhaal over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. En ook het verhaal hoe wij als Bosschenaren eeuwen lang het water hebben ingezet om ons te verdedigen tegen de vijand. 

De restauratie en herbestemming van het Kruithuis is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Logo van Provincie Noord-Brabant.