Minecraft-project voor Bossche jongeren

Doe je via school mee aan het Minecraft-project van Den Bosch Datastad? Of zoek je informatie over het volgen van lessen of het geven ervan in een spel? Dan vind je op deze pagina meer informatie. 

Samenwerken met jonge generatie 

Als gemeente willen we goed voor het klimaat zorgen. Dat betekent minder vervuiling en meer groen. Bewustzijn hierover willen we ook uitdragen naar de jongere generatie. Daarom organiseert Den Bosch Datastad, net als zeven andere steden in Nederland, samen met Minecraft Education de wedstrijd Schools Reinvent Cities. In deze spelomgeving kunnen deelnemers experimenteren met zelf bedachte klimaatoplossingen en tegelijkertijd digitaal vaardiger worden. 

Aan deze wedstrijd doen de Bossche leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs en studenten MBO/HBO mee. Data en digitalisering krijgen hiermee een sociaal-maatschappelijke functie in onze gemeente. En laat dat nou precies zijn waar we een verschil mee willen maken in Den Bosch Datastad.

De Hertog van Brabant in minecraft

Digitale vaardigheden

Naast inzicht in duurzame ontwikkelingen zorgt dit project ook voor het opdoen van digitale vaardigheden. De docenten leren les te geven in een digitale omgeving. De leerlingen en studenten leren om bewust, verantwoordelijk, kritisch en creatief gebruik te maken van digitale technologie en media. Deze kennis en vaardigheden zijn nodig om nu en in de toekomst actief deel te kunnen nemen aan de samenleving. Om klaar te zijn voor banen die nu nog niet bestaan en later problemen op te kunnen lossen waar we nu nog geen kennis van hebben. 

De wijk De Haren

De wijk De Haren in ’s-Hertogenbosch is gekozen als onderwerp van de Bossche wedstrijd. Deze wijk wordt op dit moment opgeknapt. De verhuurder van de huizen, woningbouwcorporatie Zayaz, werkt samen met architectenbureau KAW en de gemeente om dit voor elkaar te krijgen. Duurzame ideeën voor deze opknapbeurt zijn van harte welkom! Daarom aan de jongere generatie de vraag om hier ontwerpen voor te maken.

Plattegrond bouwomgeving Minecraft

De opdracht voor de deelnemers

Ontwerp een duurzame omgeving die jonge en oudere mensen inspireert. Het is belangrijk dat groen en innovatie samenkomt in een omgeving die voor iedereen toegankelijk is. In het ontwerp is het de bedoeling dat de deelnemers rekening houden met vier thema's. Aan hen de taak om ieder thema in het ontwerp te betrekken. In de deelnemersgids voor de scholen staat per thema een aantal voorbeeldopdrachten die ze kunnen gebruiken. 

Thema's:

  • Duurzame gebiedsontwikkeling
  • Groen en water
  • Architectuur
  • Mens en cultuur

Kennis en winst

De deelnemers doen mee om 's-Hertogenbosch duurzamer te maken en om meer te leren over de stad en het milieu en om digitale vaardigheden op te doen. Maar een prijs winnen, maakt het nog leuker. De deelnemers maken van het uiteindelijke ontwerp van de wijk een filmpje van maximaal 2 minuten. De klas, kiest samen met de docent, 3 filmpjes uit. De drie gekozen filmpjes stuurt de docent op naar de jury. In de docentengids staat hoe dit moet. Doe dit voor 12 april om kans te maken op de prijs. Er is een prijs voor de winnaar en een extra prijs voor de klas van de winnaar. 

Voorbeelden uit andere steden

Schools Reinventing Cities is een landelijk initiatief van Minecraft Education. ’s-Hertogenbosch heeft zich, net als zeven andere steden, hiervoor aangemeld. Benieuwd naar wat andere steden hebben bedacht? Bekijk ze hieronder.

Contact

Heb je vragen over de wedstrijd, de opdracht of hoe je mee kunt doen als klas? Neem dan contact op.

Contact opnemen

    AI minecraft Gouden Draak