Vesting – en Watermuseum

Het Kruithuis wordt een Vesting – en Watermuseum. Met de restauratie en herbestemming van het Kruithuis blijft dit rijksmonument bewaard voor de stad.

In het Vesting- en Watermuseum beleef je straks verschillende verhalen. Verhalen over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. En ook het verhaal hoe wij als Bosschenaren 4 eeuwen lang het water hebben ingezet om ons te verdedigen tegen de vijand.

Bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie

Het Kruithuis wordt onder andere bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea. Het museum is straks een toeristische trekpleister, gelegen tussen de Zuid-Willemsvaart en de Aa. En een mooie toevoeging aan de verdere ontwikkeling van het Zuid-Willemspark. De verwachting is dat het museum straks zo’n 30.000 bezoekers per jaar gaat trekken.

Herbestemming- en restauratieplan

Samen met de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch is gewerkt aan een herbestemmings- en restauratieplan voor de realisatie van het Vesting- en Watermuseum. Er lag al een plan voor de herbestemming en restauratie uit 2016. Dit plan is verder uitgewerkt naar een Definitief Ontwerp.

Op de begane grond van het Kruithuis komt straks het watermuseum en bezoekerscentrum van de Zuidwaterlinie en op de eerste verdieping is straks het vestingmuseum te vinden is.

Duurzaam

Met de restauratie van het Kruithuis dragen we bij aan de klimaatambitie van ’s-Hertogenbosch. We brengen het rijksmonument van energielabel G naar label minimaal C.

Download

Planning

In het najaar van 2023 hopen we het Vesting- en Watermuseum te kunnen openen.