Ruimte voor makers in de binnenstad

Op 1 oktober as. openen vier Bossche podiumkunstenaars de deuren van hun ‘artist driven space’ aan de Ridderstraat 5-7 in Den Bosch. De gemeente biedt op deze plek een jaar lang de mogelijkheid om podiumkunsten en het maakproces te laten zien aan het publiek. En dat alles lekker laagdrempelig en verrassend, in een winkelruimte.

Daarnaast laat dit initiatief zien dat cultuur een makkelijke en interessante invulling kan bieden voor (tijdelijk) leegstaand vastgoed. Zo wordt onze binnenstad nog aantrekkelijker. En een breder publiek raakt verwonderd, geïnspireerd en aan het denken gezet door kunst en cultuur.

Een jaar lang maken Eva van Pelt (muziek), Lucas de Waard (literatuur), Anne van der Lelie (cabaret), en Radicale Gezelligheid (theater) zichtbaar wat zij en andere Bossche podiumkunstenaars creëren. Niet achter gesloten deuren, maar in contact en uitwisseling met het publiek.

Eva van Pelt: "In een stad die trots is op haar kunst en cultuur, willen wij laten zien wat er achter het eindproduct zit. Namelijk makers en processen! Wij gooien de deuren open voor publiek om te komen kijken naar dat wat nog ongepolijst, nog in productie is. We willen reuring creëren, een podium in de binnenstad waarop dingen tot stand komen, waar sterke makers en een divers publiek elkaar het hele jaar door ontmoeten. Omdat kunst niet pas waarde krijgt als het vernis erop zit. Kunst hoort te leven, en Den Bosch heeft makers die precies dát willen brengen: leven in de brouwerij!"

Wethouder Mike van der Geld: “We willen makers op gang helpen. En dat doen we bijvoorbeeld met dit mooie initiatief. We kennen de signalen rondom het tekort aan ruimte voor makers, vanuit de bijeenkomsten voor makers die we eerder organiseerden. En daarom maken we steeds meer plekken mogelijk. Bijvoorbeeld hier in de Ridderstraat, waar een pand leeg staat. Ook de samenwerking in dit initiatief tussen de vier makers en de ruimte die ze weer aan andere makers geven kan ik alleen maar erg waarderen. Ik wens ze dan ook veel succes en plezier op deze plek, en dat geldt ook voor de bezoekers!”

Elke maand is er ruimte voor een andere maker die zich bezighoudt met muziek, theater, cabaret of literatuur. Dit zorgt voor verbinding tussen de makers onderling en tussen de kunstenaars en het publiek. Het publiek kan in de Ridderstraat gaan genieten van try-outs, interactieve installaties, gesprekken met de stad en allerhande podiumexperimenten.

Ben jij een professionele Bossche podiumkunstenaar en wil je invulling geven aan een residentie? Meld je dan via: ridderstraatmakers@gmail.com.