Toekomst Tramkade

Deze pagina is bedoeld voor (toekomstige) huurders van de Tramkade, initiatiefnemers, ontwikkelaars en overig geïnteresseerden. Je vindt hier meer informatie over de gebiedsontwikkelingen en toekomstperspectief van deelgebied Tramkade. 

Tramkade gaat een nieuwe fase tegemoet

De Tramkade, een levendig gebied in Den Bosch dat de afgelopen jaren bekend stond als een broedplaats voor creativiteit, ondernemerschap en collectiviteit, staat op het punt een nieuwe fase in te gaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft recent ingestemd met het collegevoorstel Aanpak transitiefase Tramkade, wat een soepele overgang van het tijdelijke experiment naar een permanente gebiedsontwikkeling mogelijk maakt.

De Aanpak transitiefase Tramkade benadrukt het belang van een zorgvuldige en gefaseerde overgang.  Een belangrijk aspect van het collegevoorstel is het verder bouwen op wat er al is neergezet en de huidige gebruikers en ondernemers in het gebied betrekken bij de transitie. Door hun ervaringen en inzichten te integreren in de nieuwe plannen, hoopt de gemeente een solide basis te leggen voor een duurzame toekomst.

Lees het collegevoorstel op de website van Raadsinformatie.

Tijdelijk Extra Gebruik (TEG) Tramkade

De stad en de tijdsgeest vraagt iets anders van ons dan alleen stedenbouw. Er is behoefte aan ruimte waar inwoners zichzelf kunnen ontplooien, zich thuis voelen en waar (kleine) ondernemers en creatievelingen kunnen opbloeien. De Tramkade voorziet al 10 jaar in deze behoefte voor ’s-Hertogenbosch, en gaat nog langer door. De energie die hier vrijkomt willen we graag behouden en versterken voor de toekomst.

Daarom starten we met Tijdelijke Extra Gebruik (TEG) programma. Dit programma vult de huidige activiteiten van het Tramkade Experiment aan. Het biedt nieuwe projecten de kans om de mogelijkheden van het gebied te benutten en bevordert samenwerking tussen verschillende partijen, wat bijdraagt aan een dynamische gemeenschap.

Tijdelijk Extra Gebruik (TEG) wordt door de gemeente gecoördineerd, maar staat absoluut niet los van de gemeenschap. Vanwege de grote gebiedsontwikkeling die aanstaande is werken we samen aan continuïteit van placemaking. Met TEG wordt gewerkt aan het versterken van:

  • De kwaliteit van de buitenruimte: door met de gebruikers van het gebied te verkennen waar nog kansen liggen en winst te behalen valt;
  • Ruimte voor creatieve ondernemers en initiatieven: de leegstaande ruimtes kunnen gevuld worden;
  • De sociaal-maatschappelijke meerwaarde van de activiteiten en initiatieven op Tramkade.

De plannen voor TEG zijn nog niet af, meer informatie volgt snel.

Vervolgstappen

Met de goedkeuring van het collegevoorstel zet de gemeente een belangrijke stap richting een toekomstbestendige ontwikkeling van de Tramkade. De komende maanden zal er verder gewerkt worden aan de uitwerking van de gebiedsontwikkeling, waaronder het Gebiedspaspoort. Het gebiedspaspoort Tramkade, een document dat de kaders en richtlijnen voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied schetst, speelt een centrale rol in deze transitie. Het paspoort bevat richtlijnen om de unieke kenmerken van het Tramkade experiment te behouden en verder te versterken. Deze kenmerken omvatten onder andere het bevorderen van lokaal ondernemerschap, het stimuleren van creatieve initiatieven en het ondersteunen van een sterk collectief gemeenschapsgevoel. Naar verwachting zal het gebiedspaspoort in oktober aan de raad worden voorgelegd.

Planning

Ons streven is om aan het einde van dit jaar te starten met het uitvraag- en selectietraject om initiatieven te selecteren die samen met de gemeente het gebied gaan transformeren. Daarnaast komt er na de zomer meer informatie online over het tijdelijk extra programma.

historie

Sinds het voorjaar 2014 zwijgen de machines van mengvoederfabriek de Heus voorgoed zijn silo’s leeg. Gemeente ’s-Hertogenbosch, inmiddels eigenaar van het complex, heeft de Tramkade vooruitlopend op stedelijke herontwikkeling, afgelopen jaren in gebruik gegeven voor placemaking. Sindsdien blazen onder andere de Kaaihallen, de Mengfabriek en het Werkwarenhuis de Tramkade nieuwe leven in.

Het Tramkadegebouw dat we nu kennen als de Mengfabriek, tevens Rijksmonument, is rond 1909 gebouwd. Gunstig gelegen aan het water en het spoor op de kop van de wijk ’t Zand, was dit het begin van de voormalige meelfabriek Bruyelle. In 1933 werd de fabriek verkocht aan coöperatieve bakkersorganisatie Meneba en vijftien jaar later ruilde de meelfabriek van plek met de mengvoederfabriek Koudijs uit Rotterdam. De fabriek werd ondertussen flink uitgebreid. Pas vanaf 1983 kwam de fabriek in bezit van De Heus Voeders.

Vragen en op de hoogte blijven

Neem contact op

Aanmelden nieuwsbrief Lees de laatste nieuwsbrief

Lees het verhaal van Maarten de Wolff

Meer informatie over het afsluiten van het 10-jarige experiment op de Tramkade? Ga naar de pagina Einde experiment.