Tramkade verandert én blijft vooral Tramkade

De tijdelijke huurders hebben aan de Tramkade iets gerealiseerd dat allesbehalve tijdelijk is. “We zijn schatplichtig aan de ondernemers daar.”

Senior gebiedsontwikkelaar Maarten de Wolff heeft al veel stadscentra, woonwijken, bedrijventerreinen en andere gebieden aan mogen pakken, “maar dit is toch wel iets heel bijzonders”. Dat komt onder meer omdat dit onderdeel van de Bossche Stadsdelta een mix wordt van bedrijvigheid, horeca en wonen en dat ook nog eens met een bijzondere identiteit. “Dit wordt een smeltkroes van onder meer maatschappelijke initiatieven, kunst, cultuur en, wat genoemd wordt, de urban scene. Hier vind je nieuwerwetse kunst en cultuur, eigenwijze horeca, kleinschalige bedrijvigheid en woningen voor mensen die zich in zo’n omgeving in hun element voelen.”

Bruisend

De Wolff legt uit dat de Bossche Stadsdelta delen kent die staan voor rust, voor ruis of voor reuring. Rust betekent vooral dat hier wordt gewoond. Ruis staat voor een bescheiden mix van wonen met andere activiteiten en bij reuring is het levendigheid wat de klok slaat. “De Tramkade, dat wordt reuring.”

Waarom juist hier? “Omdat de ondernemers, hun medewerkers en de bezoekers daar al voor die richting kozen. We hebben ons door hen laten inspireren en zijn aan hen schatplichtig. De Tramkade gaat veranderen, maar blijft bovenal de Tramkade: een bruisend deel van het Bossche centrum. Dat betekent niet alleen dat wij, plannenmakers, de mensen van de Tramkade erkentelijk zijn voor de ingeslagen weg – het betekent ook dat we ons best doen hen aan dit stadsdeel te binden.”

Extra punten

Dat is belangrijk nieuws voor de huurders. Die weten al sinds 2015 dat het voor hen in 2025 stopt. De huur van bedrijfsruimten is tijdelijk vanwege de herontwikkeling van het gebied. “Maar aangezien de nieuwe Tramkade een vervolg is van wat het nu is, lijkt het me logisch dat we ons best doen om de gebruikers die dat wensen een plek te geven.” Waarbij ‘ons best doen’ niet hetzelfde is als een garantie.

“We werken aan een zogeheten uitvraag. Dat bedrijven zich kunnen melden voor een plek én voor de verantwoordelijkheid om de Tramkade samen met gemeente, woningcorporaties en anderen te ontwikkelen. Op dit moment maken we de spelregels daarvoor. Zo is er de overweging om huidige huurders extra punten te geven bij de selectie.”

Binnen bereik

Overigens komen er voor ondernemers ook buiten de Tramkade nog locaties binnen de Bossche Stadsdelta: er komen 1700 nieuwe woningen in dit gebied en 45.000 m2 wordt gereserveerd voor “allesbehalve wonen”, zoals De Wolff het noemt: bedrijvigheid, horeca, sport, kunst en cultuur. Ongeveer de helft van dat oppervlak wordt tegen gereduceerde prijzen verhuurd of verkocht. “Want we willen dat de Bossche Stadsdelta binnen bereik ligt van zo veel mogelijk mensen en bedrijven.”

Van die mensen en vooral bedrijven wordt ook wat verwacht. “We willen echt samen met alle toekomstige bewoners en ondernemers, klein en groot, dit stadsdeel ontwikkelen.”