Herman Moerkerkpark

Het Herman Moerkerkplein in het centrum van ’s-Hertogenbosch is vernieuwd. Op dit plein zijn oude delen van de stadsmuur uit de 13e eeuw te zien. Ook de oude waterpoort is hersteld, waardoor de geschiedenis van de stadsmuur weer zichtbaar is. De nieuwe inrichting rond de waterpoort en de stadsmuur heeft gezorgd voor meer groen in het Gasthuiskwartier. Zo is deze historische plek, dicht bij de Markt, weer tot leven gebracht.

De oude stadsmuur

De resten van de waterpoorttoren zijn beschermd om verder verval te stoppen. Een nieuwe reconstructie laat de toren weer zien zoals hij vroeger was. Een deel van de houten vlonders is weggehaald, zodat de toren weer deels in het water staat. De oude stadsmuur is herbouwd op de originele fundering. De tuin bij het huis "Regentenkamer" is nu een openbaar parkje dat naar beneden loopt naar het middeleeuwse grondniveau en grenst aan de Groote Stroom. Op het plein zijn de lijnen van de verdwenen Marktstroom zichtbaar gemaakt. De originele tuinmuur bij de parkeergarage is ook gerestaureerd, wat laat zien hoe het gebied er vroeger uitzag. De Groote Stroom is ook weer deels zichtbaar gemaakt aan de kant van het Gasthuiskwartier.

Van plein naar park

Het gebied is nu groener, wat goed is voor de natuur in de stad. Bomen geven schaduw, vangen regenwater op en helpen de biodiversiteit. Het park verbindt de historische plek met het nieuwe Gasthuiskwartier en is een groene ingang geworden. Het plein, dat goed in de zon ligt en naast het water is, is veranderd in een rustig en klein park.

40.000 metselstenen

Voor het Herman Moerkerkplein zijn meer dan 40.000 stenen speciaal gemaakt om de stadsmuur uit de 13e eeuw weer zichtbaar te maken. Deze stenen, ook wel kloostermoppen genoemd, zijn met de hand gebakken bij de steenfabriek Zilverschoon. Lees voor meer informatie het achtergrondverhaal op de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Samenwerking met Avans

Student Luke van Dijk van Avans Hogeschool heeft een digitale versie van de waterpoorttoren gemaakt met augmented reality (AR). Met AR kunnen digitale objecten in de echte wereld worden geplaatst. Luke vond dit een leuk project: "Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en vond het geweldig om een 3D-versie van de AR-toepassing te maken. Benieuwd? Bekijk het 3D-model op de website van 's-Hertogenbosch op de kaart.

Als gemeente werken we samen met studenten om te onderzoeken hoe we deze innovaties verder kunnen ontwikkelen. We willen in de toekomst slimme oplossingen gebruiken om de economie te versterken, talent te ontwikkelen en maatschappelijke impact te maken.

De herinrichting van het Herman Moerkerkplein wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

Logo Provincie Noord-Brabant

Lees meer op de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch