In het ’s-Hertogenbosch van de jaren 30 werd het wandel- en ontspanningsoord Prins Hendrikpark gecreëerd. Al snel is deze plek door de Bosschenaren omgedoopt tot wat wij nu kennen de IJzeren Vrouw. Deze naam is toen gekozen als tegenhanger van de IJzeren Man te Vught. De gemeente zorgde voor een strandbad. Dit strandbad was al snel zeer geliefd, vooral op zonnige, zomerse dagen. Veel Bosschenaren maakten hier vele jaren dankbaar gebruik van.
In 1966 werd – naar een ontwerp van architect ir.P. Keulemans- uiteindelijk het nieuwe - vanaf dan overdekte - zwembad Brabantbad in de IJzeren Vrouw gebouwd. In de beginjaren was dit een zeer populair zwembad. Het was een bad met ‘alles d’r op en d’r an’. Jarenlang heeft het dienst gedaan als optimaal vermaak voor de Bosschenaren. Door de komst van het Sportiom even verderop verloor het Brabantbad aan populariteit. Daarop werd uiteindelijk besloten om zowel het Brabantbad en het nabij gelegen Vinkenkamp te sluiten. De sloop vond in 1998 plaats. Het Vinkenkamp was afgebrand. Vanaf dat moment hebben we gepland om hier op deze voor Bosschenaren geliefde locatie woningbouw te realiseren. Na een periode van planvorming (o.a. Eurpean-prijsvraag) werd de woonbestemming vastgelegd in het bestemmingsplan.
“De locatie is als een spiegel van de aan de overzijde gelegen ‘Amazones’. Het is bij uitstek een plek waar ideaal gewoond kan worden door vele Bosschenaren. En daarmee geven we uitvoering aan de ambitie van de gemeente."
In 2003 is gestart om de bestemming van sport te wijzigen in een bestemming voor wonen op locatie Brabantbad.
In 2010 is de bestemming voor de locatie Brabantbad gewijzigd van sport in wonen. Brabantbad is een mooie locatie voor een divers aanbod van woningen.
Door de financiële crisis in deze jaren was het toen voorliggende concept niet meer haalbaar en uitvoerbaar. De jaren daarop bleek dat zowel de vraag naar woningen en de wens om daar invulling aan te geven als gemeente nog altijd groot.
In 2015 zijn de drie (torens) Amazones opgeleverd. Het plan heeft na oplevering veel positieve reacties opgeleverd. Hierdoor hebben we besloten om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden voor het benutten van het oude Brabantbad voor de opgaven waar de stad voor staat.
“De locatie is als een spiegel van de aan de overzijde gelegen ‘Amazones’. Het is bij uitstek een plek waar ideaal gewoond kan worden door vele Bosschenaren. En daarmee geven we uitvoering aan de ambitie van de gemeente.”
Door deze nieuwe inzichten hebben we opnieuw besloten om te kijken naar Brabantbad. We zijn toen gestart met een nieuwe verkenning naar de locatie. De opmerkingen en leerpunten vanuit de omgeving op de oude plannen zijn meegenomen in de nieuwe contouren van het plan. Zo gaf de buurt ons aan dat:
Deze punten hebben we vanaf 2016 in het nieuwe ontwerp meegenomen. Dit zijn belangrijke uitgangspunten om rekening mee te houden in het nieuwe plan. We wilden aan de slag met een plan waar niet alleen wij, maar ook de omwonenden en de stad trots op zouden kunnen zijn.
Dit leidde in de daarop volgende nieuw verkenning tot meer verticaal ontwerp in plaats van een horizontaal ontwerp. Hierdoor blijven de zichtlijnen zichtbaar en behouden we zo veel mogelijk park. Onze gemeentelijke groene ambitie komt hierin mooi samen: behouden van het mooie groen dat in het park aanwezig is. Daarnaast vonden we het belangrijk dat de duurzame ontwikkeling voor wat betreft de gebouwen, de mobiliteit en de inpassing in de omgeving meegenomen zouden worden. Niet alleen wij van de gemeente hebben duurzaamheid in onze ambitie verankerd, maar we merken in diverse andere gesprekken met Bosschenaren dat dit onderwerp terecht steeds belangrijker wordt gevonden.
Voor Brabantbad hebben gemeente ’s-Hertogenbosch en ontwikkelaar Heijmans de uitgangspunten opnieuw bekeken. Hierbij is rekening gehouden met de opmerkingen die we in 2016 hebben ontvangen (zie hierboven).
Samen zijn we tot deze hoofdgedachte gekomen:
We willen een samenspel van woongebouwen hier realiseren. Deze gebouwen worden op een vanzelfsprekende manier ingebed in het park. Hogere accenten en lagere gebouwen zorgen samen voor een passende en herkenbare setting. We hebben hierbij grote aandacht voor een veilige, open en transparante manier van wonen op deze plek.
Heijmans heeft als ontwikkelaar in het kader van participatie / kennismaking met de buren al in augustus 2019 gesprekken gevoerd met de directe buren van het projectgebied Brabantbad. Hierdoor konden de eerste indrukken over het ontwerp worden opgehaald.
Tijdens de keukentafelgesprekken zijn o.a. de volgende onderwerpen besproken:
Naar aanleiding van deze keukentafelgesprekken met stakeholders uit de omgeving van de IJzeren Vrouw, heeft Heijmans het ontwerp aangepast.
Door de keukentafelgesprekken hebben nieuwe inzichten opgeleverd. Hierop hebben we het plan al aangepast.
Hieronder nemen we de gemaakte opmerkingen en de verwerking ervan nog eens extra onder de loupe.
In het huidige plan gaat het om circa 180 appartementen. De parkeergarage wordt overdekt in het park. Vanuit het streven naar een gezonde leefomgeving willen wij autobezit ontmoedigen door deelauto’s in te zetten. Dit is ook een actueel goed gebleken alternatief voor starters of ouderen op gemeente- en landelijk niveau. In de huidige situatie zijn er 140 parkeerplaatsen. Na de bouw gaan we naar 113 parkeerplaatsen in het park. Op deze manier blijft er meer ruimte over in het park. Door het inzetten van deelauto’s worden er parkeerplekken teruggegeven aan het park. Daarnaast wordt de parkeergarage groen ingericht.
Oppervlakte: door het ontwerp aan te passen (van een horizontaal ontwerp naar een verticaal ontwerp) leidde dit tot een afname in bebouwde oppervlakte ten opzichte van eerdere schetsen. Hierdoor wordt het karakter van het park niet overschaduwd. Van 5400 m2 (Zwembad en sporthal) naar 3200 m2 in het plan van 2010 naar 1.473m2 in de schets nu. De openheid van het park blijft hierdoor voorop staan.
Zwembad en sporthal | Plan 2010 | Plan Brabantbad 2021 |
5.400 m2 | 3.400 m2 | Circa 1.500 m2 |