De komende jaren geven we in de openbare ruimte van de Spoorzone ruimte aan verschillende beeldende en interactieve uitingen. Waarbij mensen worden uitgedaagd om te reageren. Waardoor het gebied nog levendiger wordt en niet alleen de gebouwen, maar ook de openbare ruimte bezoekers en bewoners inspireert.
Een plek in de stad waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Waar al het goede van ’s-Hertogenbosch zich verder ontwikkelt en nieuwe kanten van de stad letterlijk zichtbaar worden. Een broedplaats voor creatieve en innovatieve ideeën én een plek om dingen uit te proberen. Ook op het gebied van kunst en cultuur. De Spoorzone maakt deze groei naar een brede binnenstad mogelijk.
Matthijs Bosman schreef in opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch een visie over de waarde van kunst en design in de toekomstige openbare ruimte van de Spoorzone Den Bosch. Met als titel ‘De stad die binnen wil komen’. Een inspirerend stuk waarin ’s-Hertogenbosch letterlijk tot leven komt en je een inkijkje geeft in de ontwikkeling van zichzelf. Deze artistieke leidraad geeft richting aan alle nog te ontwikkelen kunstuitingen in de Spoorzone. Download 'De stad die binnen wil komen' via de website van Matthijs Bosman.
Om kunst onlosmakelijk onderdeel te laten zijn van de ontwikkelingen in de Spoorzone de komende 10-15 jaar is er een regiegroep opgericht. Deze adviseert gevraagd en ongevraagd waar het gaat om interactieve kunstuitingen in de Spoorzone. De artistieke leidraad was de eerste kunstopdracht in dit verband. De regiegroep is als volgt samengesteld: Liesbeth Jans (voorzitter, Kunstloc), Miesjel van Gerwen (bewoner, kunstenaar, directeur Bosch Parade), Ine Gevers (voorzitter en oprichter Future of Work Foundation), Bertus Rosier (coördinator MMD, Avans), William Jans (ontwerper openbare ruimte gemeente ’s-Hertogenbosch), Janne van Wijnen (cultuur, gemeente ’s-Hertogenbosch).
Matthijs Bosman is ook de inspirator van Het Instituut Openbaring Ruimte (OpRui). Dit is een multidisciplinair platform, een organisatie die zich sterk maakt voor interventies in de openbare ruimte door studenten van de onderwijsinstellingen in de Spoorzone. Bekijk de website van Matthijs Bosman.
Matthijs: “kunst, design, techniek, data-analyse en ICT zijn naast stedenbouw en architectuur, extreem relevante instrumenten om ontwikkelingen in de maatschappij beleefbaar te maken in de openbare ruimte. Samen ingezet, kunnen ze ons leefgebied op een verrassende manier beïnvloeden en zelfs tot een slimme, duurzame en responsieve omgeving transformeren.”Het onderzoek is een vervolg op de visie 'De stad die binnen wil komen'.
Stadsdichter Doeko L. schreef als eerste een gevelgedicht voor de Spoorzone. Eerder presenteerde hij het gedicht alvast in een miniatuurversie. En ging hij online en offline in gesprek met bewoners en bezoekers van Den Bosch over wat het gedicht volgens hen betekent. Op 21 december om 16.00 uur wordt het gedicht feestelijk onthuld op de gevel van het sheddakengebouw aan de Hofvijver in het Paleiskwartier.
Het gevelgedicht van Doeko L. is de eerste in een reeks van gedichten die in de Spoorzone gaat verschijnen. Verschillende creatieve Bosschenaren krijgen de kans om hun versie van een ‘gevel’gedicht te maken. In de Spoorzone mogen de gedichten op allerlei manieren en vormen tot leven komen. Muzikaal, digitaal en altijd geïnspireerd op de Spoorzone. In aansluiting op de gevel poëzie in de oude Bossche binnenstad. Maar dan anders: interactiever, gemaakt door Bossche makers, in interactie met de bewoners, bedrijven en scholen uit de Spoorzone.
Birthe Leemeijer maakte een schetsontwerp voor kunst in de openbare ruimte van de Spoorzone. Ze liet zich inspireren door de buitenluiken van de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Op deze luiken zie je de wereld als een afgesloten geheel. God kijkt door de glazen bol naar binnen. En ziet op de achterzijde van de panelen hoe mensen zich overgeven aan de vele genoegens die het leven op aarde te bieden heeft en de gevolgen daarvan.
Met het project ‘Through the looking glass’ (and what we will find there) gaat Birthe de komende jaren samen met studenten aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch een vakoverschrijdend project opzetten door gezamenlijk drie verschillende ecosystemen te ontwikkelen. Waarbij je door het glas kijkt naar het leven erachter. Deze ecosystemen krijgen een plek in de openbare ruimte aan de Onderwijsboulevard.