Bossche Stadsdelta: een nieuw stukje stad

Nieuw fase breekt aan voor Bossche Stadsdelta

Op de plek waar de Dommel, Zuid- Willemsvaart en Aa samenvloeien in de Dieze, zal de Bossche Stadsdelta ontstaan. Een gemengd stedelijk gebied met een mix van cultuur en recreatie, wonen en werken. Op basis van alle onderzoeken en de resultaten uit de haalbaarheidsfase ligt er nu het ontwikkelplan voor de Bossche Stadsdelta.

Ontwikkelplan

Wat is het ontwikkelplan Bossche Stadsdelta

Het Ontwikkelplan Bossche Stadsdelta is een kader voor de verdere uitwerking en (gefaseerde) gebiedsontwikkeling van de Bossche Stadsdelta in verschillende deelgebieden. Het gebied de Bossche Stadsdelta bestaat uit de Kop van ’t Zand en Orthenpoort Zuid die aan beide zijden van de Dieze liggen, en het daartussen liggende deel van de Dieze tot aan de Citadellaan.

Sneak preview ontwikkelplan kaart bossche stadsdelta

Klik op de afbeelding om te vergroten. 

We willen met de Bossche Stadsdelta een nieuw dynamisch stedelijk gebied in de Brede binnenstad maken, met ruimte voor ontmoeting, cultuur, religie, sport, werk en duurzame innovatie, met een gevarieerd woningaanbod dat daarbij past. De basis voor de gebiedsontwikkeling is vastgelegd in het Gebiedsperspectief Bossche Stadsdelta en de Rapportage Haalbaarheidsanalyse Bossche Stadsdelta. Het Ontwikkelplan is een nadere uitwerking daarvan. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over het Ontwikkelplan.

Wat staat er in het Ontwikkelplan Bossche Stadsdelta?

In het Ontwikkelplan staan kaders over het programma met een verdeling van het woon-, werk- en cultuurprogramma die past bij de levendigheid van de Bossche routes en de identiteit van de verschillende ontwikkelgebieden versterkt. Daarnaast staan er kaders in over de bouwmogelijkheden per deelgebied. In het Ontwikkelplan zijn ook uitgangspunten over bereikbaarheid, duurzaamheid en milieu opgenomen. Ten slotte staan er regels voor de beeldkwaliteit voor de gebiedsontwikkeling in die als welstandscriteria worden vastgesteld.

De preciezere uitwerking van de kaders voor de verschillende deelgebieden vindt plaats in Gebiedspaspoorten per deelgebied.

Bekijk het concept ontwikkelplan op de website van 's-Hertogenbosch.

Planning

De planning is dat het Ontwikkelplan na de zomer vastgesteld wordt door de gemeenteraad. De gemeente is al gestart met de voorbereiding van de gebiedspaspoorten Tramkade en Citadelpoort. Voor Citadelpoort wordt een participatief ontwerpproces met betrokkenen gehouden.

Wethouder Mike van der Geld: “De Bossche Stadsdelta wordt een levendig nieuw deel binnenstad. Er blijkt plaats voor enkele honderden woningen méér dan eerder gedacht; 1600 tot 1700 woningen. Een groter deel daarvan zal sociale huur worden (30%) en mimimaal 40% wordt middenhuur of betaalbare koop. Daarnaast is er plaats voor maar liefst 45.000 m² cultuur, werken en horeca. Een oeverpark moet er uitnodigen tot buiten verblijven, bewegen en ontmoeten. En auto’s krijgen een plek uit het zicht in parkeergarages, zodat de nadruk op fietsen en lopen ligt. Binnenkort neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Met ’s-Hertogenbosch hebben we een hoog ambitieniveau. En we willen ’s-Hertogenbosch meer stad maken. Waar het goed wonen, werken, studeren én ontmoeten is én blijft. Waar woningen bij blijven komen, waar bedrijven in investeren, mogelijkheden om te studeren de ruimte krijgen, we de natuur koesteren en het goed ontmoeten is. De Bossche Stadsdelta gaat deze ambitie mee waarmaken. Het wordt een veelzijdig en levendig deel van de binnenstad. Met reuring en een goede mix van allerlei functies. Zodat het een aantrekkelijke en dynamische plek wordt voor iedereen.”


Indicatie van verdeling 45.000 m2 programma voor wonen/werken/horeca/recreatie

Dynamisch gebied

De Bossche Stadsdelta wordt een dynamisch stedelijk gebied. Niet alleen van en voor alle Bosschenaren, maar ook ver daarbuiten.  Het biedt volop ruimte voor inspirerende en laagdrempelige nieuwe ideeën. Voor plannen op het kruisvlak van ontmoeting, cultuur, sport, werk en duurzame vernieuwing. Het is daarna de uitdaging om dit gebied ‘voor eeuwig jong’ en daarmee dynamisch te houden. Dit vraagt ook iets van de toekomstige gebouwen.

Het gebied wordt meer afgestemd op de voetganger en fietser. Met verbindende routes wordt het onderdeel van het stedelijk weefsel.

Download het Gebiedsperspectief (pdf)

In 2020 heeft de raad het Gebiedsperspectief Bossche Stadsdelta vastgesteld. Een verdiepende haalbaarheidsanalyse was nodig voordat er met het ontwikkelplan voor de gebiedsontwikkeling kan worden gestart. Deze haalbaarheidsfase is nu afgerond. Daarin zijn ook de tussentijds toegevoegde opgaven uit het bestuursakkoord meegenomen. Het college heeft op 21 maart 2023 besloten dat zij de resultaten van de haalbaarheidsfase met een positief advies om de gebiedsontwikkeling verder uit te gaan werken, zal voorleggen aan de gemeenteraad.  

Lees alle resultaten van het haalbaarheidsonderzoek Bossche Stadsdelta, waarin ook alle conclusies staan verwoord.

Rapportage Haalbaarheidsanalyse (pdf)

In samenwerking met betrokkenen

Op basis van alle onderzoeken en de resultaten uit de haalbaarheidsfase constateren we dat er voldoende basis is om nu de plannen, in samenwerking met stakeholders en belanghebbenden, uit te werken. Deze samenwerking is essentieel voor de haalbaarheid van de totale gebiedsontwikkeling.

Meer informatie

Heb je vragen? Neem contact op.  Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief Spoorzone.

Contact opnemen
Aanmelden nieuwsbrief
Lees de laatste nieuwsbrief