Oranjeboulevard

De Oranjeboulevard is net als de Kanaalboulevard en Vestingboulevard onderdeel van de Binnenstadsring. De Oranjeboulevard is het gebied van de Koningsweg, Julianaplein, Oranje Nassaulaan, Emmaplein en Brugstraat. De oude drukke verkeersaders maken plaats voor een autoluwe binnenstad. Het doel is om de leefbaarheid en veiligheid voor de bewoners te verbeteren. En om meer ruimte te geven aan het bestemmingsverkeer, fietsers en voetgangers. De snelheid wordt teruggebracht van 50 naar 30 kilometer per uur.

Foto van planten boom Koningsweg Foto van planten boom Koningsweg Foto van werkzaamheden Koningsweg Foto van werkzaamheden Koningsweg

Wat hebben we gedaan?

Het werk wordt in fases uitgevoerd. U leest hier wat we per fase hebben gedaan. 

Voortraject

Om tot een definitief ontwerp te komen, vonden verschillende bijeenkomsten plaats. Bijeenkomsten met belanghebbenden zoals onder meer: Arriva, Stichting Boom & Bosch, Fietsersbond, en omwonenden. Iedereen kon ideeën delen en wensen kenbaar maken. Het resultaat is een ontwerp waarin de ruimte voor het autoverkeer omlaag wordt gebracht. De wegen worden smaller - met op bepaalde plekken een middenberm - en er komt veel meer ruimte voor groen.

Vanwege de ligging – vlakbij station, bushaltes en centrum - is de Oranjeboulevard geen gewone traditionele woonstraat. De weg moet ook gebruikt kunnen worden als snelfietsroute, voor het openbaar vervoer, het bevoorraden van de binnenstad en door de hulpdiensten. 

Koningsweg, fase 1 (25 oktober – 31 december 2021)

In de eerste fase zijn de Alphons Diepenbrockstraat en Guldenvliesstraat aangesloten op de Koningsweg. In voorbereiding op deze werkzaamheden zijn er in de week van 11 oktober een aantal bomen verwijderd. Voor 1 april 2022 planten we hier nieuwe bomen voor terug.  

Koningsweg, fase 2 (januari – april 2022)

In deze fase hebben we de rijbaan van de Koningsweg opnieuw ingericht. De weg was 8 weken afgesloten voor autoverkeer. In het voorjaar van 2022 is dit deel opgeleverd.

Brugstraat - Emmaplein en Emmaplein - Julianaplein

De herinrichting van de delen Brugstraat – Emmaplein (OB1) en Emmaplein – Julianaplein (OB2) is nog niet gestart. Er wordt eerst een onderzoek uitgevoerd naar knips en eenrichtingsverkeer op de Binnenstadsring. Pas wanneer daar duidelijkheid over is, wordt de ontwerpfase voor deel 1 opgestart.

Bekijk het ontwerp

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van provincie Noord-Brabant en het Rijk.