Veelgestelde vragen NK Tegelwippen

Waarom doet ’s-Hertogenbosch mee aan het NK Tegelwippen?

We strijden niet alleen om de eer, maar vooral voor een groener en klimaatbestendig ’s-Hertogenbosch. We vervangen tegels voor groen om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand. 

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan meedoen! Denk er wel aan dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga dus niet zomaar in de openbare ruimte of in de tuin van je buren tegels wippen. Ook bedrijven die hun terrein vergroenen kunnen gewipte tegels opgeven. 

Huur je een woning? Vraag dan eerst toestemming aan de huiseigenaar of woningcorporatie.

Wat telt als één tegel? 

Een tegel is 30 x 30  cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten worden omgerekend naar dit formaat. 

Moet ik de tegels vervangen door groen?

Ja natuurlijk! Zo maak je je eigen omgeving en onze gemeente een stuk groener, mooier, gezonder en gezelliger. Wil je beginnen met wippen maar heb je geen groene vingers? Geen zorgen; lees de DIY tuintips op de website van het NK Tegelwippen

Hoe kan ik mijn tegels hergebruiken?

Er zijn genoeg mogelijkheden om je gewipte tegels een nieuw leven te geven. Zo kan je van de gewipte stoeptegels een opsluitband langs de tuin maken, zodat de stoep niet verzakt. Gebruik een stoeptegel door deze voor de helft in aarde te plaatsen en de andere helft eruit te laten steken, of breek de tegel door de helft. Je kan de tegels zelfs hergebruiken voor een insectenhotel. Hoe dit moet lees je op de website van NK Tegelwippen

Voor (bijna) alles is een nieuwe eigenaar te vinden. Vaak is er een groenproject of moestuin in de buurt die jouw tegels graag gebruikt om paden of bakken van te bouwen. Plaats een oproep op social media of biedt de tegels aan op Marktplaats of op de weggeefhoek. 

Hoe kom ik van mijn tegels af?

Kun je niemand anders met je tegels blij maken en ze ook niet hergebruiken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om gratis van je tegels af te komen.

Heb je minder dan 150 tegels? Dan kun je tot en met 31 oktober onder bepaalde voorwaarden gratis je tegels inleveren bij milieustation Treurenburg. Bekijk de locatie van milieustation Treurenburg op de website van Google Maps. Print de bevestigingsmail van het NK Tegelwippen uit en neem deze samen met je afvalpas mee naar het milieustation. Breng alleen tegels mee en geen ander afval, zoals zand of (tuin)aarde. Het milieustation Treurenburg aan de Galliumstraat 9 in ’s-Hertogenbosch is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Heb je meer dan 150 tegels en maak je bijvoorbeeld samen met jouw buurtgenoten de wijk een stukje groener? Dan helpen wij graag mee, bijvoorbeeld door een puincontainer te plaatsen. Neem contact met ons op door middel van het digitaal contactformulier.  

Wist je dat je via de Afvalstoffendienst gratis een aanhanger kunt lenen? Ga naar de website van de Afvalstoffendienst voor meer informatie. 

Wat kan ik, naast het wippen van tegels, nog meer doen om mijn tuin te vergroenen?

Met kleine aanpassingen en slimme maatregelen in en om de tuin kan je bijdragen aan het klimaatbestendig maken van je leefomgeving. Bekijk onze tips op de pagina watervriendelijke tuin

Staat jouw vraag er niet tussen? Gebruik dan het contactformulier om jouw vraag te stellen.

Contactformulier