Veelgestelde vragen NK Tegelwippen

Waarom doet ’s-Hertogenbosch mee aan het NK Tegelwippen?

We strijden niet alleen om de eer, maar vooral voor een groener en klimaatbestendig ’s-Hertogenbosch. We vervangen tegels voor groen om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand. 

Wie kan er meedoen?

Iedereen kan meedoen! Denk er wel aan dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga dus niet zomaar in de openbare ruimte of in de tuin van je buren tegels wippen. Ook bedrijven die hun terrein vergroenen kunnen gewipte tegels opgeven. 

Huur je een woning? Vraag dan eerst toestemming aan de huiseigenaar of woningcorporatie.

Wat telt als één tegel? 

Een tegel is 30 x 30  cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten worden omgerekend naar dit formaat. 

Moet ik de tegels vervangen door groen?

Ja natuurlijk! Zo maak je je eigen omgeving en onze gemeente een stuk groener, mooier, gezonder en gezelliger. Wil je beginnen met wippen maar heb je geen groene vingers? Geen zorgen; lees de DIY tuintips van het NK Tegelwippen. 

Hoe kan ik mijn tegels hergebruiken?

Er zijn genoeg mogelijkheden om je gewipte tegels een nieuw leven te geven. Zo kan je van de gewipte stoeptegels een opsluitband langs de tuin maken, zodat de stoep niet verzakt. Gebruik een stoeptegel door deze voor de helft in aarde te plaatsen en de andere helft eruit te laten steken, of breek de tegel door de helft. Je kan de tegels zelfs hergebruiken voor een insectenhotel. Hoe dit moet lees je op de website van NK Tegelwippen

Voor (bijna) alles is een nieuwe eigenaar te vinden. Vaak is er een groenproject of moestuin in de buurt die jouw tegels graag gebruikt om paden of bakken van te bouwen. Plaats een oproep op social media of biedt de tegels aan op Marktplaats of op de weggeefhoek. 

Hoe kom ik van mijn tegels af en hoeveel kost dat?

Kun je niemand anders met je tegels blij maken en ze ook niet hergebruiken dan kun je de tegels aanbieden bij de twee milieustations van de afvalstoffendienst. Tuintegels vallen onder bouw- en sloopafval en kun je, op vertoon van een geldige afvalpas en tegen betaling, inleveren op de milieustations. 

Tip! Probeer dit afval thuis te scheiden in schoon puin en puin vermengd met aarde en zand. Op het milieustation moet je dit namelijk gescheiden aanbieden. 

Kosten

In ’s-Hertogenbosch worden de kosten voor het afvoeren van tuintegels bepaald op basis van het gewicht. Om je een idee te geven: voor het afvoeren van 10 stoeptegels (30 x 30 centimeter betontegels) kom je op een bedrag van ongeveer € 15,- uit. Kijk voor actuele prijzen op de website van de Afvalstoffendienst

Wist je dat je via de Afvalstoffendienst gratis een aanhanger kunt lenen? Klik hier voor meer informatie. 

Wat kan ik, naast het wippen van tegels, nog meer doen om mijn tuin te vergroenen?

Met kleine aanpassingen en slimme maatregelen in en om de tuin kan je bijdragen aan het klimaatbestendig maken van je leefomgeving. Bekijk onze tips voor een watervriendelijke tuin

Staat jouw vraag er niet tussen? Gebruik dan het contactformulier om jouw vraag te stellen.

Contactformulier