Nieuwe rekenmethode geeft boogbruggen langer bestaan

De afgelopen jaren zijn in ’s-Hertogenbosch alle metselwerk boogbruggen getest door middel van een nieuwe, unieke rekenmethode. Deze methode zorgt ervoor dat we veel nauwkeuriger de werkelijke sterkte van de boogbruggen kunnen bepalen. Hiermee redden we veel historische bruggen van een vroegtijdige sloophamer. Op 14 september deelden we onze kennis en innovatieve rekenmethode met andere gemeenten en brugeigenaren. Deze methode is voor alle metselwerk boogbruggen in Nederland te gebruiken.

’s-Hertogenbosch heeft veel historische metselwerk boogbruggen. Regelmatig testen we alle bruggen in de stad of ze nog voldoen aan alle eisen. Testen begint met het opnieuw berekenen van de brug. Hierin is het gebruiken van een goed rekenprogramma erg belangrijk. Maar volstaan de rekenprogramma’s die we hiervoor gebruiken nog? Vaak worden niet alle aspecten van de brug hierin meegenomen. Waardoor bruggen onnodig worden afgekeurd. Reden genoeg voor gemeente ’s-Hertogenbosch om een nieuwe methode te ontwikkelen. Dit deden we samen met gemeente Utrecht en vier ingenieursbureaus.

Kennissessie 

De unieke samenwerking tussen ingenieursbureaus Iv-Infra, Witteveen+Bos, Royal HaskoningDHV, Nebest, gemeente Utrecht en gemeente ’s-Hertogenbosch kwam die middag aan bod. Zo ging het over de aanloop van het project, het vooronderzoek en de gebruikte rekenmethodes. De bruggen werden tijdens een rondvaart op de Binnendieze van dichtbij bekeken.

Wethouder Ralph Geers: ‘’wij vinden het belangrijk om als organisatie ruimte te geven aan deze vernieuwende werkwijze. Met deze rekenmethode behouden we niet alleen het historisch erfgoed. We besparen de stad een hoop tijd, geld en onnodige overlast als een brug vervangen moet worden’’. 

Rapport 

Wil je meer weten over onze onderzoeksmethode? Download dan het rapport Metselwerk boogbruggen.

Wil je meer weten over de historische metselwerk boogbruggen? Bekijk dan de pagina Boogbruggen.