De Paleisbrug

Een icoon voor 's-Hertogenbosch én een adres voor een zondags uitje

De Paleisbrug is ontworpen om het historische centrum van de stad en de Spoorzone van ’s-Hertogenbosch te verbinden, maar het is meer dan dat. De brug is een park en voetgangersbrug in één. De parkbrug zélf is niet alleen een prachtig gezicht. De brug biedt ook een prachtig uitzicht op het omliggende landschap van de Bossche Broek en de Gement.

OVER DE PALEISBRUG

De 250 meter lange en 10 meter brede Paleisbrug heeft ruimte voor een lift, voetgangersstroken, planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen Cortenstaal. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk van deze staalsoort. De planten worden belicht, evenals de bankjes en paden, waardoor de Paleisbrug een aangename plek is om te wandelen en te gaan zitten, zelfs 's nachts. In de zomer wordt warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lage temperatuur in het dek en de trap van de brug zodat er geen zout nodig is als het gaat vriezen. In de zomer blijft de lift aangenaam koel, dank zij grote ventilatoren die de koude onder de brug de lift in blazen.

ARCHITECT MELS CROUWEL

"Vanwege de lengte van de brug en het spectaculaire uitzicht over de Gement, het inundatiegebied vanaf waar het Hollandse leger in 1629 de stad innam, is op de brug een verblijfsgebied gemaakt. Het park op de brug sluit aan op het uitzicht, maar ook op het groen langs de Dommel en het verblijfsgebied rondom de Hofvijver in het Paleiskwartier. Hiermee is ‘s-Hertogenbosch een unieke plek rijker."

Bekijk hier het boekje van de Paleisbrug (pdf)

Visual van Paleisbrug

TUINARCHITECT PIET OUDOLF

Visual van Paleisbrug

"De beplanting van de Paleisbrug is als een weelderig landschap. Elk jaargetijde heeft zijn eigen beleving. Van het voorjaar tot in de winter blijft de tuin aantrekkelijk. Niet alleen voor de bezoekers maar ook vogels, vlinders, bijen en insecten zullen zich daar thuis voelen."

Bekijk de film op YouTube