De Paleisbrug

Een icoon voor 's-Hertogenbosch én een adres voor een zondags uitje

De Paleisbrug is ontworpen om het historische centrum van de stad en de Spoorzone van ’s-Hertogenbosch te verbinden, maar het is meer dan dat. De brug is een park en voetgangersbrug in één. De parkbrug zélf is niet alleen een prachtig gezicht. De brug biedt ook een prachtig uitzicht op het omliggende landschap van de Bossche Broek en de Gement.

Over de Paleisbrug

De 250 meter lange en 10 meter brede Paleisbrug heeft ruimte voor een lift, voetgangersstroken, planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen Cortenstaal. De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk van deze staalsoort. De planten worden belicht, evenals de bankjes en paden, waardoor de Paleisbrug een aangename plek is om te wandelen en te gaan zitten, zelfs 's nachts. In de zomer wordt warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lage temperatuur in het dek en de trap van de brug zodat er geen zout nodig is als het gaat vriezen. In de zomer blijft de lift aangenaam koel, dank zij grote ventilatoren die de koude onder de brug de lift in blazen.

Update liften 12-04-2024

Deze week zijn de tijdelijke liften bij de Paleisbrug geplaatst. Inmiddels zijn beide liften goedgekeurd en in gebruik genomen. Vanaf nu kan iedereen weer gebruik maken van de Paleisbrug.

Update liften 28-03-2024

Plaatsen tijdelijke liften

In de week van 8 april worden tijdelijke liften geplaatst bij de Paleisbrug. In de eerste week van april worden de bouwkundige voorbereidingen getroffen. Dit kan wat geluidsoverlast met zich meebrengen. Vanaf 12 april kan iedereen gebruik maken van de tijdelijke liften van de Paleisbrug.  

Structurele oplossing

Ons bouwteam is druk bezig met het ontwerp en plan van aanpak voor een structurele oplossing. We liggen nog steeds op schema en verwachten in juni 2024 met een raadsvoorstel te komen voor de bouw van twee verticale liften.

Kunstwerken in de schuine liften

Inmiddels zijn de winnaars bekend van de open call: de ontwerpen van kunstenaars Jeanine Vloemans en Liselot Cobelens worden gecombineerd in beide liften. Op dit moment zijn ze druk bezig om hun ontwerp verder uit te werken en te produceren. We hebben besloten het winnende ontwerp nog even geheim te houden. De kunstwerken worden uiteindelijk onthuld tijdens een officieel moment op locatie. Het is nog niet bekend wanneer dat moment plaatsvindt.

Update liften 08-03-2024

De ontwerpen voor een structurele oplossing voor de liften zijn in volle gang. De architect is aangehaakt bij het bouwteam en samen wordt gekeken op welke manier de liften het beste kunnen opgaan in het ontwerp van de Paleisbrug. We liggen op schema en verwachten in mei-juni 2024 met een raadsvoorstel te komen.

Tijdelijke liften

Ondertussen zijn we ook druk met een tijdelijke oplossing, zodat er in ieder geval weer werkzame liften zijn. We hebben een partij gevonden die twee tijdelijke liften kan plaatsen in de buitenruimte, waarvoor de vergunning inmiddels is aangevraagd. Zodra de vergunning is verstrekt, kunnen de liften geplaatst worden. We streven ernaar om deze tijdelijke oplossing eind maart nog te realiseren.

Open call kunstenaars

We hebben ook budget vrijgemaakt om de huidige liften te verfraaien. Eind 2023 zijn de professionele, creatieve makers uit ’s-Hertogenbosch opgeroepen om een voorstel in te dienen voor een kunstwerk in samenspel met de twee hellingliften. We ontvingen zestien geweldige concept-ontwerpen. Inmiddels zijn nog twee kunstenaars in de race en eind maart maken we het winnende ontwerp bekend.

Meer informatie

Heeft u ook ideeën voor een tijdelijke oplossing? Neem dan contact op met projectleider Menno ten Cate. Zijn telefoonnummer is (073) 615 9057. Of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier

Wilt u nieuws over de liften via e-mail ontvangen? Meld u dan aan.

Aanmelden

ARCHITECT MELS CROUWEL

"Vanwege de lengte van de brug en het spectaculaire uitzicht over de Gement, het inundatiegebied vanaf waar het Hollandse leger in 1629 de stad innam, is op de brug een verblijfsgebied gemaakt. Het park op de brug sluit aan op het uitzicht, maar ook op het groen langs de Dommel en het verblijfsgebied rondom de Hofvijver in het Paleiskwartier. Hiermee is ‘s-Hertogenbosch een unieke plek rijker."

Bekijk hier het boekje van de Paleisbrug (pdf)

Visual van Paleisbrug

TUINARCHITECT PIET OUDOLF

Visual van Paleisbrug

"De beplanting van de Paleisbrug is als een weelderig landschap. Elk jaargetijde heeft zijn eigen beleving. Van het voorjaar tot in de winter blijft de tuin aantrekkelijk. Niet alleen voor de bezoekers maar ook vogels, vlinders, bijen en insecten zullen zich daar thuis voelen."

Bekijk de film op YouTube