De Tramkade, daar brandt het licht

Het is een boeiende puzzel waarover stedenbouwkundigen Maresa van der Linde en Hanneke Straver zich mogen buigen: De Tramkade opnieuw ontwikkelen en behouden tegelijk.

Gebiedsontwikkelaar Maarten de Wolff wist het in de vorige uitgave van deze nieuwsbrief mooi te verwoorden. “De Tramkade wordt een smeltkroes van onder meer maatschappelijke initiatieven, kunst, cultuur en, wat genoemd wordt, de urban scene.” Maar hoe komt zoiets eruit te zien? Bij de gemeente zoeken Van der Linde en Straver een antwoord op die vraag.

Labyrint 

Dat antwoord begint met respect tonen voor wat er is. Straver: “We willen behouden wat goed is of weer goed kan worden gemaakt. De waarde van de Tramkade zit vooral in het geheel van gebouwen en de openbare ruimte die tussen die gebouwen min of meer toevallig is ontstaan. Straatjes die als een labyrint de gebouwen en installaties verbinden”.

“Dat wil niet zeggen dat we alles kunnen en willen laten zoals het is.”, zegt Van der Linde. “Soms kan er misschien best wel een nieuwe uitbreiding op of aan een bestaand gebouw. Of er komen nieuwe ramen of deuren. Dat geldt waarschijnlijk niet voor het molengebouw. Dat heeft een monumentale status en dus is hier zorgvuldigheid geboden”.

Denkrichting

Ze toveren een schetsvoorstel van de Stadsdelta op het scherm van een laptop. De Tramkade is daarvan een onderdeel. Of dat plaatje bij het artikel mag? Twijfel. “Het is niet meer dan een denkrichting. Het is vervelend als lezers denken dat dit een definitief ontwerp is. Zo ver zijn we nog niet.” Niettemin biedt de tekening wel inzicht in wat er zoal kan. 

Dat de Boschdijkstraat mogelijk wordt verlegd bijvoorbeeld. Zo ontstaat tussen De Verkadefabriek en Willem II Poppodium een ‘cultuurtuin’ dat beide culturele hotspots met elkaar verbindt. Of dat er aan de kant van het spoor hoogbouw komt en aan de andere zijde juist vooral lagere bebouwing. “Zodat het molengebouw goed zichtbaar blijft”, zegt Van der Linde. Straver: “Zelfs vanaf de Wilhelminabrug in de binnenstad!”

Stadsdelta

Bijzonder is het idee om de bestaande installaties te transformeren tot een openbaar 3D-park. Een plek waar je op hoogte tussen de gebouwen kunt lopen. Ook hier geldt dat een nadere studie moet uitwijzen of het kan. “Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn”, zegt Straver. “Een plek waar je kunt wandelen, genieten van het uitzicht, met ruimte om te picknicken en zelfs te sporten.” 

Of het er komt hangt trouwens ook af van de toekomstige gebruikers van de Tramkade en de rest van de Stadsdelta. De Stadsdelta bestaat behalve de Tramkade uit nog vijf andere delen, zoals De Citadelpoort. Die wordt samen met de Tramkade als eerste aangepakt. Daarna komen de andere delen aan de beurt. “Samen geven ze de Stadsdelta een heel eigen karakter, anders dan de binnenstad. En daarmee trouwens ook niet concurrerend. En met de Tramkade als een van de smaakmakers.”