De kracht van Kelly Verdonk

Kelly Verdonk is Spoken Word artiest, woordkunstenaar en taalactivist. Van februari t/m mei was Kelly wekelijks te vinden op verschillende Bossche basisscholen met haar programma ‘Schrijf jezelf sterk’. Met behulp van Spoken Word leerde ze kinderen dat taal leuk is, dat je eigen stem ertoe doet en werkte ze aan zelfvertrouwen. Om dit te kunnen doen kreeg ze subsidie van de gemeente.

Je hebt geen alledaags beroep, hoe ben je spoken word artiest geworden?

Ik werkte eerder voor commerciële bedrijven. Voor hen ontwikkelde ik succesvolle programma's voor gedragsverandering. Steeds ontdekte ik de kracht van taal. Ik vond het zonde om dit in te zetten voor commerciële doelen. Ik wilde de kracht van taal veel liever gebruiken om de wereld een beetje beter maken. Daarom ben ik lessen en workshops gaan geven. En treed ik op met spoken word.

Wat wilde je bereiken met je Schrijf jezelf sterk Programma?

Het is belangrijk dat iedereen ruimte krijgt om zijn eigen stem te ontdekken en te ontwikkelen. Eentje die past bij jou. Met mijn workshops op scholen is het niet mijn doel om kinderen de beste dichter te maken. Ik wil er op een speelse manier voor zorgen dat ze hun stem omarmen en hun soft skills ontwikkelen. Spoken word is een middel om dat te bereiken.

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma bestaat uit negen workshops, twee uitwisselingen tussen scholen en een eindmanifestatie. Twaalf weken lang werken de kinderen via spoken word aan hun eigen identiteit en ontwikkeling.

Wat is Spoken Word eigenlijk?

Spoken Word is een podiumkunst waarbij het gaat om de gesproken taal. Er worden technieken van rap, zang en poëzie gebruikt zoals herhaling en ritme. Op het podium kunnen mensen je tekst maar één keer horen. Daarom is de taal ook minder complex. Om voor te kunnen dragen moet je natuurlijk wel eerst weten wat je wil vertellen. Daarom is schrijven een essentieel onderdeel.  

Wat wil je hiermee uiteindelijk bereiken?

Bij alles wat ik doe gaat het om de impact van taal. Om iedereen een stem geven. Te laten weten dat het goed is om je eigen stem te gebruiken. Daarom wil ik mijn bedrijf ook uitbreiden. Want ik wil geen nee zeggen. Vooral niet als het gaat om kinderen en taal.

Je werkt met heel veel mensen en organisaties samen. Waarom doe je dat en hoe heb je dat aangepakt?

Als je vanuit een team werkt kom je verder. Je kunt elkaar helpen en dingen aan elkaar doorgeven. Ik stuur mensen gewoon een berichtje. Of ze een keer koffie willen drinken of zo. Zo vind ik makkelijk nieuwe partners. Dat is het mooie aan Den Bosch, het is een stad maar het voelt als een dorp. Het is heel persoonlijk, je bouwt heel makkelijk relaties op en mensen gunnen elkaar iets.

Om dit project te kunnen uitvoeren heb je subsidie ontvangen van de gemeente. Kun je vertellen hoe je deze subsidie hebt gekregen?

Het begon natuurlijk met het idee voor mijn programma op scholen. Toen heb ik een aantal scholen gevraagd of ze interesse hadden in mijn programma. Deze scholen waren enthousiast dus heb ik mijn plan verder uitgewerkt. Dit heb ik besproken met de gemeente. Zij hadden echt supergoede tips. Vervolgens heb ik een subsidieaanvraag ingediend voor de Subsidieregeling Innovatie Gelijke Kansen en Cultuur

Als iemand anders een idee heeft en zo'n project wil opzetten. Wat is nodig om dat tot een succes te maken?

Het begint natuurlijk met een goed idee. Maar daar moet je wel iets mee doen. Dus begin gewoon met het uitwerken van je plan. Zoek partners, vraag of de gemeente meedenkt. Je kunt creëren wat je wilt. Er zijn genoeg kansen en mogelijkheden zoals subsidie van de gemeente. Maar je moet zelf je kansen pakken.

Meer informatie?

Heb jij ook een goed idee voor een cultureel project? Kijk dan op de gemeentelijke website. Daar lees je hoe de we interessante plannen en projecten steunen.

Wil je snel iemand van de gemeente spreken over een project of voor een andere vraag? Meld je aan voor het digitale inloopspreekuur.