Bosch Decor Collectief zorgt voor verbinding

Sinds de oprichting in 1984 heeft het Bosch Decor Collectief (BDC) voor zo'n 150 amateur(theater)producties decors gebouwd. Wat begon als een enthousiaste club handige jongens is uitgegroeid tot een verbindende factor van formaat in het Bossche culturele verenigingsleven. Joop Nafzger en Cees Wellens, BDC-leden van het eerste uur, vertellen over bijna 40 jaar ontzorgen van Bossche verenigingen.

Verbinden en ontzorgen

Verenigingen komen bij ons met een idee. Wij werken dat uit en kijken wat technisch mogelijk is. We bouwen het decor, zorgen voor transport en opbouw op locatie. En bij de uitvoering aanwezig verzorgen we de changementen, rekwisieten en technische ondersteuning. Zo ontzorgen we de verenigingen.

Subsidie van de gemeente

De opdrachtgever betaalt het materiaal en een klein deel van onze huurkosten. Om de kosten te drukken hergebruiken we veel materialen. Van de gemeente krijgen we een bijdrage in de huurkosten, dat is onze subsidie. Om de subsidie te krijgen moeten we een aanvraag en elk jaar een verslag indienen. Daarin vertellen we wat we doen en met wie we verbinding zoeken.

Nog meer opdrachten zou leuk zijn

We zijn dienstverlenend naar andere organisaties en proberen steeds verbinding te zoeken. We werken voor heel uiteenlopende verenigingen. Van Moyses Bosch en Theabelle tot Kings of Colors. Zo zorgen we voor verbinding. Veel verenigingen weten ons goed te vinden, maar het zijn meestal dezelfde clubjes die zich melden. We hebben ruimte voor meer opdrachten en dat zouden we ook heel leuk vinden!

Trots op ons werk

We zijn trots op al ons werk. Net zo goed op een klein vernuftig decormeubeltje dat we laatst voor Moyses Bosch maakten als voor een drie verdiepingen hoog decor dat we op de Parade bouwden voor Stadsopera Jheronimus. Als we achteraf aan een kop koffie zitten en mensen zeggen dat het er mooi uitziet en ze blij zijn met onze decors; daar doen we het voor.

Het is een goei clubke

Achter op het toneel is het magisch. Als je eenmaal met theater behept bent kom je er niet meer vanaf. We werken dan ook altijd met veel plezier samen. Iedereen is eigenwijs, dus we hebben veel discussie over hoe we dingen zullen aanpakken. Maar we hebben nooit problemen. Het is een goei cubke. We gaan naast het bouwen ook weleens samen eten. Of we helpen elkaar met verhuizen of het uitbreken van een badkamer. Da's gewoon gezellig.

Wil jij ook subsidie voor jouw amateur culturele vereniging? Ga naar de pagina Amateurskunstverenigingen

Of wil je kennismaken met het BDC? Bekijk de Facebookpagina.