Ingrid wipte 900 tegels uit haar tuin!

Waarom heb je tegels uit je tuin verwijderd?

Om verschillende redenen. Vanwege 1) de wateroverlast; mijn huis ligt hoger dan de achtertuin. Het water loopt vanuit de inrit, de achtertuin in maar ook mijn schuur in omdat het water voor op straat  niet voldoende verwerkt kan worden door de riolering. Ik dacht hoe minder tegels des te beter het water weg kan zakken in de grond. En er valt nogal wat regen de laatste jaren. 

En reden 2, de soms extreme warmte. Je merkt dat tegels de warmte vasthouden wat weer meer omgevingswarmte veroorzaakt in mijn directe leefomgeving. 

Maar vooral, reden 3, om mijn liefde voor de natuur en mijn betrokkenheid bij een beter milieu. Ik zie een toename van insecten, bijvoorbeeld bijen. Bijen behoren tot de bedreigde diersoorten en zijn erg belangrijk voor de natuur. Ik zie meer vogels in mijn tuin en aangezien mijn kat bijna geen tandjes meer heeft leven al deze beestjes mooi langs elkaar.

Foto van tegels in een tuin.

Én waarom heb je meegedaan aan het NK Tegelwippen?

Dit soort initiatieven zijn nodig om mensen aan het denken te zetten en in actie te laten komen op een leuke en ludieke manier. Ik vind het belangrijk om dit soort acties te steunen.

Ik was al bekend met NK Tegelwippen in 2020 maar volgens mij deed de gemeente Den Bosch toen nog niet mee. Nu ik het op intranet voorbij zag komen heb ik meegedaan om het onder de aandacht te brengen bij collega’s en  misschien ook anderen te inspireren. En om de derby tegen Oss te winnen natuurlijk!

Mam, ik word helemaal vrolijk van de tuin

Wat doet de groene tuin met jou? Wat voor verschil merk je?

Het geeft mij iedere dag weer opnieuw een blij gevoel. Ik geniet van de kleine veranderingen zoals het gras wat nu heel langzaam opkomt.  De rust die het geeft. Heerlijk om na een dag werken met mijn handen in de grond te wroeten, mijn hoofd wordt leeg en mijn lichaam krijgt nieuwe energie.  Het effect van de verschillende kleuren op de mensen om mij heen,  zoals mijn dochter laatst tegen me zei; “Mam, ik word helemaal vrolijk van de tuin”. Eigenlijk is mijn tuin  een levend schilderij waar ik iedere dag naar kan kijken en in mag “schilderen”.

Foto van een aangelegde tuin met veel groen.

Heb je nog tips voor anderen die hun tuin willen vergroenen? 

Ik heb eigenlijk maar een tip: DOEN Ga Voor GROEN!
 

Doe net als Ingrid mee met het NK Tegelwippen. Wip tegels uit je tuin en plaats er groen voor terug.

Een groene tuin kan een zware regenbui goed verwerken, zorgt voor verkoeling in de zomer én is een fijne plek voor vogels en insecten. En kijk naar het voorbeeld van Ingrid: een groene tuin is toch ook gewoon veel mooier dan al die grijze tegels.