Wie de Bossche binnenstad binnenstapt, waant zich in een historisch decor. Middeleeuwse gevelpandjes, smalle straatjes en schitterende monumenten. Je vindt het allemaal in de Brabantse hoofdstad. In dat historisch decor kun je heerlijk winkelen, wonen en verblijven. Den Bosch is een Bourgondische, gastvrije stad. Op elke hoek van de straat vind je wel een culinair restaurant of knus café waar je gastvrij wordt ontvangen. Geniet van een rondvaart op de unieke Binnendieze, maar laat je ook verrassen door de vele mooie plekjes aan de waterkant. En vergeet vooral niet om ook de hippe, culturele hotspots zoals het Design Museum of het Noordbrabants museum te bezoeken.
Rond 1185 stichtte hertog Hendrik I van Brabant de stad ’s-Hertogenbosch. De stad ontstaat rondom de Markt, waar ooit een bos aanwezig was. De stad dankt haar officiële naam aan dit bos: des hertogen bosch. Rond 1220 wordt een stadsmuur gebouwd. Drie poorten, genoemd naar de schenkende steden Antwerpen, Leuven en Brussel, geven toegang tot de stad. Toen heette het gebied nog geen binnenstad. Die werd pas zo genoemd nadat de stad zich daarbuiten uitbreidde.
In de binnenstad van Den Bosch vind je vele kleine boetiekjes met kleding, schoenen en andere snuisterijen. Bezoek de prachtige Sint Janskathedraal op de Parade. Even uitrusten? Je vindt volop horecagelegenheden waar je een heerlijke Bossche Bol kunt eten of gezellig kunt borrelen. Weten wat er allemaal te doen is:
Met de aanleg en opening van het Maximakanaal rond de stad, kreeg de Zuid-Willemsvaart in de binnenstad een nieuwe functie. Het kanaal is voor de pleziervaart en de oevers zijn er voor natuur en recreatie. De bruggen blijven bruggen, maar gaan niet langer open en dicht. Bij de brug in het Hinthamereinde, de Anthoniebrug, blijven in de toekomst wel de sluisdeuren open en dicht gaan om bootjes doorgang te bieden. En die deuren worden tegen die tijd – ergens vanaf eind 2022 – bediend door een sluiswachter. Niet op afstand vanuit een kantoortje met beeldschermen, maar gewoon ter plekke.
Die man of vrouw wordt naar verwachting ook parkwachter. Want dat is nieuw: het water tussen de sluisdeuren bij het Hinthamereinde en de Hekellaan wordt versmald, zodat er ruimte komt voor groen. “Dat is niet alleen gezellig voor mensen die er willen vertoeven, maar helpt ook tegen de zogeheten hittestress – in hete zomers zorgen bomen immers voor verkoeling”, weet projectleider Ivo Scheffers.
"De sluizen, geplaatst op een houten fundament, waren aan onderhoud toe. Dat mag ook wel na bijna 200 jaar. Verder wilden we de doorvaart aanpassen aan het veranderend gebruik, bij pleziervaart hoort een andere omgeving en een smallere doorgang."
Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.
De tweejaarlijkse wijk- en buurtmonitor van de gemeente helpt om vast te stellen hoe het met een wijk, buurt of dorp staat. De binnenstad is een stadsdeel dat enerzijds heel bijzonder is en tegelijkertijd o zo gemiddeld. Bijzonder, omdat de binnenstad meer is dan een woonwijk – het is ook de plek waar wordt gewerkt, gewinkeld, uitgegaan en waar toeristen op bezoek komen. Des te opmerkelijker is misschien wel dat volgens de onderzoekers de binnenstad gemiddeld genomen niet zo veel afwijkt van andere Bossche wijken.
Wil je meer lezen over hoe het met de binnenstad gaat?