Tribune en steiger

Het gebied rond de Zuid-Willemsvaart maken we aantrekkelijker om te verblijven. Afgelopen zomer zijn we aan de slag gegaan in het gebied tussen de Citadellaan en de Van Berckelstraat. Hier legden we ter hoogte van Nieuwehagen een tribune aan. Ter hoogte van het Kruithuis aan de Zuid Willemsvaart ligt nu een steiger. De plekken zijn ideaal om even in het zonnetje te zitten met bijvoorbeeld de buren. Of juist in alle rust te genieten van het water.

Foto van de tribune gezien van de overkant

Foto van de tribune

De tribune, met uitzicht voor iedereen

De ontwerpen hebben bijzonderheden die je op het eerste gezicht niet zo snel ziet. Zo is er samen met het gehandicaptenplatform veel tijd gestoken om de tribune zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. We kwamen er helaas achter dat het talud veel te steil is om veilig met de rolstoel helemaal onderaan het water te komen. Daarom is er nu extra ruimte bovenaan de tribune, voor mensen die slecht ter been zijn en met een rollator of rolstoel komen. En we brachten een gidslijn aan voor slechtzienden. Zo kan iedereen elkaar op de tribune ontmoeten.

De tribune biedt ook nieuwe mogelijkheden in het Zuid-Willemspark. Er kunnen kleinschalige optredens worden gegeven op bijvoorbeeld een drijvend podium. Het kan een verzamelpunt zijn voor een groep die een historische stadswandeling maakt. En voor de bewoners van Nieuwehagen is het een plek om even aan het water te zitten zo vlak voor de deur.

Wethouder Mike van der Geld: “Om de tribune helemaal af te maken, staat er nu deze prachtige boom. Passend bij de groene omgeving en ontmoeting die we hier mogelijk willen maken. Zo kan je ook in de schaduw zitten wanneer de zon te warm is.” Het is een Perzische Slaapboom, een unieke boom met een karakteristiek blad. In de zomer bloeit hij met opvallende roze bloemen die zichzelf 's nachts dichtvouwen.

De steiger, op een historische plek

Samen met Provincie, omliggende gemeenten en maatschappelijke partners maken we bijzondere plekken langs de historische Linie 1629. Als je op de steiger zit, bevind je je op één van deze historische plekken. Het is niet alleen een fijne plek om aan het water te zitten, maar ook een opstapplaats voor bootjes. De steiger ligt bij het Bossche Kruithuis. Dat wordt opgeknapt en ingericht als Vesting – en Watermuseum.

Water speelde een belangrijke rol in de verdediging van de stad. Grote stukken land konden via een stelsel van dijken en sluisjes onder water worden gezet. Hierdoor kwamen vijandelijke troepen letterlijk in het moeras vast te zitten. Het verhaal over vriend en vijand en de rol van het water wordt straks in het Kruithuis verteld. En bezoekers kunnen met een rondvaart andere historische plekken in de waterlinie bezoeken. De steiger zorgt voor een aanmeerpunt vlakbij het Kruithuis. Wilt u meer lezen over de restauratie en de herbestemming van het Kruithuis? Lees het op de pagina van Kruithuis.

Foto van de steiger

Foto van de steiger gezien van de overkant