Veelgestelde vragen Van Herpense Weide

Wonen voor iedereen

Hoe kan ik mij inschrijven voor de woningen?

Als je interesse hebt in een huurwoning, raden we aan inschrijftijd op te bouwen. Zorg daarom dat je inschreven staat bij Thuispoort. Via deze website komen de huurwoningen op een later moment in de verhuur. Dan worden ze geadverteerd via de website van Thuispoort.

Thuispoort is de nieuwe website van WoonService Regionaal. Bent u al ingeschreven bij Woonservice Regionaal? Dan gaat uw inschrijving automatisch over naar Thuispoort.

Voor welke doelgroepen worden deze woningen gebouwd?

We willen dat het een gemengde buurt wordt, dus voegen we woningen toe voor verschillende doelgroepen: alleenstaanden, stellen en kleine gezinnen, in verschillende leeftijdsgroepen (starters, doorstromers, alleenstaanden, stellen, ouderen, kleine gezinnen). Voor lage, midden en hoge inkomens. En we onderzoeken de mogelijkheid voor een gemeenschappelijke woonvorm. Tot slot kijken we  ook nog naar mogelijkheden voor een doelgroep die zorg of begeleiding nodig heeft.

Komen er ook andere voorzieningen? Zoals een buurthuis of wijkcentrum?

Het is een overwegend woongebied. Er is beperkte ruimte voor andere functies; denk hierbij aan een kinderdagverblijf en/of gezondheidscentrum. De invulling wordt nog verder onderzocht.

Parkeren & verkeer

Komen er voldoende parkeerplaatsen? 

Ja, er komen voldoende parkeerplaatsen in het parkeerhuis (voor bewoners) en ook op het maaiveld (voor bezoekers). Dit aantal voldoet aan de parkeernorm van de gemeente. 

Wordt de verkeersdrukte van de Zandzuigerstraat/het knooppunt meegenomen in de plannen?

Het verkeersknooppunt wordt opnieuw ingericht om de nieuwe woonbuurt en ook de bestaande buurt goed bereikbaar te maken en te houden. Momenteel worden er nog verschillende varianten uitgewerkt. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar o.a. betaalbaarheid, ontsluiting buurten en doorstroming van het verkeer. Er is een extra variant ontwikkeld die als tussenoplossing dient, waarmee de ontsluiting goed kan worden georganiseerd. In het eerste kwartaal 2025 zal een informatiebijeenkomst worden georganiseerd waar iedereen welkom is.

Ontwerp

Hoe zijn de looproutes ingericht van het parkeerhuis naar de appartementencomplexen?

Het stedenbouwkundig ontwerp is zo ontworpen dat de looproutes van de appartementengebouwen naar het parkeerhuis heel efficiënt en aantrekkelijk te maken zijn.

Hoogbouw

Het uitzicht voor de woningen aan de Adelheidstraat lijkt door de hoogbouw te worden belemmerd. Kan deze bouw verder naar achter en lager?

Er zijn voldoende afstanden gehanteerd tussen de bestaande bebouwing en de nieuwe ontwikkeling. De nieuwe gebouwen zijn zodanig gepositioneerd dat je langs en tussen de gebouwen in kan kijken. Er komt een groen-blauwe inrichting tussen de Adelheidstraat en de nieuwbouw. De hoogte van de gebouwen tegenover de Adelheidstraat is beperkt tot 16 meter. Dit houdt in dat deze gebouwen hetzelfde aantal bouwlagen krijgt als het bestaande Villa Orthen.

In de verdere fase van planontwikkeling kunnen we met Sketch Up studie/modellen deze vraag over de belemmering van uitzichten duidelijker in beeld brengen.

Proces & planning

Wat kunnen we wanneer verwachten?

De ambitie is om in 2026 te starten met de bouw van de eerste appartementencomplexen en de laatste op te leveren in 2032/33. In 2025 starten we met de sloop van de oude Weener XL-gebouwen. Over de sloop- en bouwwerkzaamheden wordt te zijner tijd de communicatie door de aannemers verzorgd.

Wat is een ontwikkelkader?

Het Ontwikkelkader Van Herpense Weide is een kader voor de verdere uitwerking en (gefaseerde) gebiedsontwikkeling van Van Herpense Weide, voorheen Orthen - d'n Herp. We willen met Van Herpense Weide een groen, stedelijke woonomgeving op de voormalige Weener XL-locatie creëren, met een groot aantal betaalbare woningen en een divers programma voor verschillende doelgroepen. De gemeenteraad neemt in december 2024 een besluit over het Ontwikkelkader. 

Wat staat er in het Ontwikkelkader en in het Beeldkwaliteitsplan?

In het Ontwikkelkader staan kaders over onder andere stedenbouw, landschappelijke inrichting, programma en ruimtelijke invulling. Daarnaast staan er kaders in over de bouwmogelijkheden in het plangebied. In het Ontwikkelkader zijn ook uitgangspunten over verkeer, parkeren en bereikbaarheid alsmede duurzaamheid en milieu opgenomen. In het Beeldkwaliteitsplan staan de regels voor de beeldkwaliteit die als welstandscriteria worden vastgesteld.

Wat gebeurt er na het vaststellen van het Ontwikkelkader en het Beeldkwaliteitsplan?

Als de gemeenteraad het ontwikkelkader en het beeldkwaliteitsplan in december 2024 goedkeurt, dan kunnen de ontwerpen voor de appartementengebouwen en het parkeerhuis verder worden uitgewerkt. Vervolgens kan de ontwikkelaar (o.a. de woningcorporatie) een vergunningaanvraag voor de bouw indienen bij de gemeente. De gemeente ontwikkelt de plannen voor de inrichting van de openbare ruimte.

Uitvoering

Hoe verloopt het slopen?

De oude Weener XL gebouwen worden naar verwachting in 2025 gesloopt.

Krijgen buurtbewoners te maken met bouwverkeer/overlast?

Er kan niet worden gesloopt en gebouwd zonder overlast. We doen ons uiterste best om de overlast te beperken en hierover zo goed mogelijk te communiceren. Bij voorkeur in samenspraak met een vertegenwoordiging van bewoners en bedrijven uit de omgeving.

Gaat het bouwtraject niet samenvallen met de bouw van twee andere projecten in Orthen-Links? (Appartementen op plek Kortingknaller en nieuwbouw voor Cello aan de Orthensedonk)

Naar verwachting loopt de uitvoering van deze projecten niet gelijktijdig, maar we houden dit in de gaten.

Terug naar projectpagina