De Tramkade

Sinds het voorjaar 2014 zwijgen de machines van mengvoederfabriek de Heus voorgoed zijn silo’s leeg. Gemeente ’s-Hertogenbosch, inmiddels eigenaar van het complex, heeft de Tramkade vooruitlopend op stedelijke herontwikkeling, voor tien jaar in gebruik gegeven voor placemaking. Sindsdien blazen de Kaaihallen, de Mengfabriek en het Werkwarenhuis de Tramkade nieuwe leven in.

Het Tramkadegebouw dat we nu kennen als de Mengfabriek, tevens Rijksmonument, is rond 1909 gebouwd. Gunstig gelegen aan het water en het spoor op de kop van de wijk ’t Zand, was dit het begin van de voormalige meelfabriek Bruyelle. In 1933 werd de fabriek verkocht aan coöperatieve bakkersorganisatie Meneba en vijftien jaar later ruilde de meelfabriek van plek met de mengvoederfabriek Koudijs uit Rotterdam. De fabriek werd ondertussen flink uitgebreid. Pas vanaf 1983 kwam de fabriek in bezit van De Heus Voeders.

In de Kaaihallen zitten het World Skate Centrum en de Makersstraat. In de Makersstraat zitten verschillende (creatieve) ondernemers met hun werkplaats. Het World Skate Centrum is een toonaangevende skatebaan in Nederland, waar onder andere het olympisch team traint. Ook is de skatebaan open voor het publiek. Kijk op de website van World Skate Centrum voor de openingstijden

Wist u dat u op diverse andere plekken op de tramkade locaties kunt huren voor uw activiteit? De horecagelegenheden Barkade, Van Aken, De Bossche Brouwers en DaSilva zijn hier ideaal voor, maar ook de Bossche Kraan of Social Label Lab zijn zeer geschikte locaties. De website van de horecagelegenheden zijn als volgt:

De Mengfabriek is gevestigd in het rijksmonument, de voormalige mengvoederfabriek van de Heus. Het markante vierkante gebouw met het torentje aan de Diezekade, de Koudijs fabriek aan de rand van de stad, transformeerde vanaf 2015 van een oude veevoeder berging naar hotspot De Mengfabriek.

Stadmakers Michael Bol en Kirsti Pol van Buro Kade/ Conceptenbouwers namen in 2014 het initiatief tot de gebiedsontwikkeling in dit bijzondere en industrieel stukje binnenstad. De ambitie een lokale en circulaire economie te realiseren is inmiddels werkelijkheid. Stadmaken gaat volgens hen niet alleen over het vormgeven van de openbare ruimte, maar vooral over het samen ontwerpen en creëren met culturele waardes, sociale structuren en economische bedrijvigheid. De stad is een altijd bewegend en veranderend en dus circulair systeem. Die dynamiek kun je hier elke dag ervaren, dat is aanstekelijk en vooral ook heel erg leuk. Het geeft je energie!

In de Mengfabriek worden gedurende het hele jaar verschillende activiteiten georganiseerd door verschillende Mengers. Je kunt er genieten van de horeca aan de Diezekade. Eten, drinken, dansen, vintage arcadespellen spelen bij Barkade en koffiedrinken en dineren bij Espressobar da Silva. De Urban Scene is vertegenwoordigd door de boxschool, de breakdance hiphop dansschool en de diverse muziekscholen zoals de jazzwerkplaats en – DJ studio’s. Er zijn werkplaatsen voor verschillende ambachten zoals de tafels van DOKX en een bassenbouwer. Foodies met een mega potentie zoals De Lekkere Man en BOON zijn er gevestigd. En ook de mobiliteitsstartup van elektrische scooters WOW-e. Circulaire ontwerpers en bouwers zoals Buro Kade, Alba Concepts en Wood and Apples. Kunstenaarscollectief de Cactus, fotostudio Koudijs en SOOW, een trendwatcher en nog veel meer. Al deze startups, het onderwijs met de Waardenmakers en het bedrijfsleven vinden elkaar en oefenen, experimenteren er duurzaam op los. Meer informatie vind je op de website van de Mengfabriek.

De Mengfabriek is inmiddels een plek van betekenis op het gebied van stedelijke transitie, sociale innovatie en talentontwikkeling. De circulaire HUB Brabant bestaat uit een netwerk van elkaar aanvullende bedrijven en organisaties op het gebied van circulariteit. Ervaren ondernemers, beginnende startups, kunst-, cultuur- en onderwijsinstellingen en bezoekers ontmoeten elkaar dagelijks, ze dagen elkaar uit en inspireren elkaar.

Drempelloze creatieve ontmoetingsplek

Het Werkwarenhuis is het creatieve centrum op het terrein Tramkade. Dit midden gebouw van de voormalige veevoerfabriek de Heus transformeerde vanaf 2015 naar een drempelloze veelzijdige ontmoetingsplek. Initiatiefnemers Simone Kramer (C-mone), Edwin Vollebergh en Petra Janssen (Studio Boot) startten in 2014 met de creatieve gebiedsontwikkeling in een tienjarig cultureel experiment met de gemeente ’s-Hertogenbosch. Inmiddels is de creatieve hotspot Tramkade gerealiseerd en geven we via placemaking samen met eigenzinnige denkers en doeners verder vorm aan een mooie plek voor de stad waar iedereen welkom is. Vergaderen in een oude silo? Het Werkwarenhuis heeft divers inspirerende ruimtes voor flex werken, debat, feesten, bijeenkomsten voor kleine en grote groepen. Voor meer informatie kijk op de website van het Werkwarenhuis.

Social label Lab voor maatschappelijke vernieuwing

Het Werkwarenhuis en het Social label Lab voor maatschappelijke vernieuwing, in 2018 geopend door Koningin Máxima, zijn in 2019 genomineerd voor de Dutch Design Awards als aantrekkelijke leef- en woonomgeving waar mensen en ideeën samen komen. Social label ontwerpt arbeid op maat voor mensen die niet zo makkelijk meedoen zodat ze vakmanschap kunnen leren, waardering en nieuwe kansen krijgen. Design met betekenis voor een sociale economie waarin niemand aan de kant staat. Het samen delen van kennis en creativiteit staat centraal om te kunnen groeien naar werk waar iedereen zelfvoldoening en een mooi product voor terug krijgt. De designproducten zijn gemaakt met toonaangevende ontwerpers en diverse werkplaatsen in Nederland. De Social label producten zijn te zien en te koop op de website van Social Label.

Dansen en maken in de roze fabriek

In de roze fabriek vind je naast de designshop van Social label (bekijk de website van Social Label Shop), ook Club W en pop up restaurant Van Aken waar je lekker kan eten, borrelen en dansen. We initiëren een veelzijdig urban programma voor muziek, dans, performance, design en kunst. Je vindt alle events op de website van het Werkwarenhuis-agenda. Aan de voorkant van het Werkwarenhuis gebouw zijn inmiddels diverse creatieve ondernemers met hun studio’s gevestigd:

 • Theatermaker Blauw Gras
 • Casper Koomen
 • No more mondays - playful learning
 • Detlet - graphic design
 • Autograph
 • Studio Turbo
 • Mella Mella
 • Geert Snijders Design
 • Studio Iris Toonen
 • Studio Jessica den Hartog-  recycling plastics
 • Gewoon, Peggy
 • Koninkrijk van Muziek
 • Interieurstylist en fotograaf Anne Claire Martens
 • Metal art creations
 • Brouwerij/proeflokaal de Bossche Brouwers. 

Op de verdieping van het Werkwarenhuis zijn regelmatig exposities van jonge en gevestigde kunstenaars uit diverse disciplines die nieuwe cross overs opzoeken en interactie met de omgeving aangaan. Via toegepaste kunsten brengen we diverse mensen samen en leggen nieuwe verbindingen om een betere en mooiere wereld te creëren.

Horeca

De Tramkade kent vele leuke plekken om een lekker hapje te eten en/of een drankje te doen.

Wist u dat het zelfs mogelijk is om op de Tramkade te overnachten?

Op het water

Er is zelfs de mogelijkheid om de tramkade vanaf het water te ontdekken. Je kan er vaartochten maken per boot, kano of sup.

Bijeenkomsten

U kunt op diverse plekken op de tramkade terecht voor bijeenkomsten en of vergaderingen. De horecagelegenheden zijn hier ideaal voor, maar ook de Bossche Kraan of Social Label Lab zijn zeer geschikte locaties. Informeer bij de locaties zelf naar de mogelijkheden. Bekijk de website van De Bossche Kraan en website van Social Label Lab.

Ruimte huren

Op dit moment is alle beschikbare ruimte verhuurd. 
De Tramkade bestaat uit meerdere locaties. Stichting De Conceptenbouwers gaat over de invulling van de Mengfabriek.  De Mengfabriek (rechtergebouw) is het monumentale pand. Deze circulaire HUB bestaat uit een netwerk van elkaar aanvullende bedrijven en organisaties op het gebied van circulariteit.

Stichting Social Label gaat over de invulling van het WerkWarenhuis (bekijk de website van het WerkWarenhuis). In het WerkWarenhuis bouwt Stichting Social Label aan een creatieve community plek waar iedereen welkom is.

Heeft u interesse om ruimte te huren op de tramkade, mail dan naar tramkade@s-hertogenbosch.nl. Zodat u op de hoogte gehouden wordt als er eventueel voor u ruimte vrij komt.  

Fotografie / Film

Niet voor niets is het terrein van de Tramkade regelmatig het decor voor fotoshoots of filmopnames. De kleurrijke silo’s, de verrassende details, de kraan aan het water, de machines. Er zijn volop mooie plekken te vinden op de Tramkade. Het terrein is, behalve tijdens sommige evenementen, meestal vrij toegankelijk voor fotografie of film. 

Parkeren

De tramkade beschikt overeen eigen parkeerterrein hier kunt als bezoeker tegen betaling 24 uur per dag terecht.

Prijzen

Wil je een bijeenkomst, event of workshop organiseren. Dat kan. Informeer bij de locaties zelf naar de mogelijkheden, kosten en voorzieningen.

Plattegrond Tramkade

Tramkade 20-28
5211 VB ’s-Hertogenbosch

Kaaihallen
Gemeente ’s-Hertogenbosch
tramkade@s-hertogenbosch.nl

Mengfabriek
06-29032400
post@mengfabriek.nl

Werkwarenhuis
06-12817021
info@werkwarenhuis.nl