Sinds het voorjaar 2014 zwijgen de machines van mengvoederfabriek de Heus voorgoed zijn silo’s leeg. Gemeente ’s-Hertogenbosch, inmiddels eigenaar van het complex, heeft de Tramkade vooruitlopend op stedelijke herontwikkeling, voor tien jaar in gebruik gegeven voor placemaking. Sindsdien blazen de Kaaihallen, de Mengfabriek en het Werkwarenhuis de Tramkade nieuwe leven in.

Het Tramkadegebouw dat we nu kennen als de Mengfabriek, tevens Rijksmonument, is rond 1909 gebouwd. Gunstig gelegen aan het water en het spoor op de kop van de wijk ’t Zand, was dit het begin van de voormalige meelfabriek Bruyelle. In 1933 werd de fabriek verkocht aan coöperatieve bakkersorganisatie Meneba en vijftien jaar later ruilde de meelfabriek van plek met de mengvoederfabriek Koudijs uit Rotterdam. De fabriek werd ondertussen flink uitgebreid. Pas vanaf 1983 kwam de fabriek in bezit van De Heus Voeders.

 

In de industriële setting van de Kaaihallen, waar diervoeders werden geproduceerd, vinden nu evenementen plaats. Van personeelsbijeenkomst tot theaterfestival, de Kaaihallen zijn veelzijdig. Deze vrij indeelbare evenementenlocatie met een mooie industriële uitstraling, is circa 2800 m2 groot en biedt ruimte voor evenementen tot 1200 personen. Maar ook voor kleinere activiteiten zijn de Kaaihallen een geschikte locatie. De Kaaihallen en het terrein bieden de organisator veel keuzevrijheid. Alle voorzieningen kunnen door de organisator zelf geregeld worden, standaard is er geen inrichting, techniek, verwarming en/of toiletten aanwezig. Er is beperkt electriciteit (ook krachtstroom) en water. Voor gebruik van de Kaaihallen voor evenementen wordt een vergoeding gevraagd. Afhankelijk van de aard en omvang van het evenement is een evenementenvergunning of een melding bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch noodzakelijk. Evenementen in de Kaaihallen of op het terrein met een flinke geluidsbelasting zijn altijd maatwerk en niet onbeperkt mogelijk. Voor vragen en informatie over de mogelijkheden van de Kaaihallen en/of het terrein voor jouw evenement, kun je terecht bij Gemeente ’s-Hertogenbosch via tramkade@s-hertogenbosch.nl

 

De Mengfabriek is gevestigd in het rijksmonument, de voormalige mengvoederfabriek van de Heus. De Mengfabriek is een broedplaats en een living lab. Het is een partij van betekenis op het gebied van stedelijke transitie, sociale innovatie en talent development. In de Mengfabriek ontstaat een circulair netwerk van ervaren ondernemers, beginnende startups, kunst-, cultuur- en onderwijsinstellingen.

In de Mengfabriek zijn gedurende het jaar verschillende activiteiten te vinden. Op dit moment kun je al eten, drinken, dansen en muziek beleven bij Koudijs Kafe, , KoudijsLokaal en bij Espressobar da Silva. In de toekomst is het zelfs mogelijk om te blijven slapen in de Mengfabriek. Urban Scene is vertegenwoordigd door de boxschool, de breakdance hiphop dansschool en de diverse muziekscholen en – studio’s. Startups, het onderwijs en het bedrijfsleven vinden elkaar in het HUIS (Holland Urban Innovation Studio’s) aan de KADE.

 

Het werkwarenhuis, de thuisbasis van Social Label, is een onderdeel van creatieve gebiedsontwikkelingen en biedt ruimte aan experiment en diverse evenementen. Het werkwarenhuis bouwt aan de werkplaats van de toekomst voor een nieuwe kijk op arbeid. Een inclusieve wereld waarin iedereen weer opnieuw mag beginnen en de nadruk ligt op kwaliteit van werk in plaats van hoge productie. Het samen delen van kennis en creativiteit staat hierbij centraal om te groeien naar werk waar iedereen zelfvoldoening en een mooi product voor terug krijgt.

De roze fabriek
In het Werkwarenhuis vind je de designcollectie van Social label en cafe/restaurant Van Aken. Kom winkelen, dansen en bouwen, eten en drinken in de urban jungle of debatteren in het designlab voor maatschappelijke vernieuwing. Van publiekscolleges over inclusiviteit met wetenschappers en zorgprofessionals tot wekelijkse dansavonden, ClubW, op vrijdag en zaterdag met oude DJ-Helden en jong talent uit ’s-Hertogenbosch. Het Werkwarenhuis is een urban podium voor muziek, dans, performance, design en kunst. Een sociale creatieve community, een veelzijdige plek waar iedereen welkom is. Bezoek www.werkwarenhuis.nl voor meer informatie.

Creatieve bewoners van het Werkwarenhuis 
Aan de voorkant van het Werkwarenhuis vind je diverse creatieve studio's van theatermaker, game ontwikkelaar, grafisch ontwerper tot edelsmid en aan de achterkant brouwerij/proeflokaal de Bossche Brouwers.

Horeca

De Tramkade kent vele leuke plekken om een lekker hapje te eten en/of een drankje te doen

Fotografie / Film

Niet voor niets is het terrein van de Tramkade regelmatig het decor voor fotoshoots of filmopnames. De kleurrijke silo’s, de verrassende details, de kraan aan het water, de machines. Er zijn volop mooie plekken te vinden op de Tramkade. Het terrein is, behalve tijdens sommige evenementen, meestal vrij toegankelijk voor fotografie of film. Een daglichtstudio kan worden gecreëerd in de Kaaihallen door de deels lichtdoorlatende dakplaten. Voor het gebruik van de Kaaihallen wordt een vergoeding gevraagd omdat hier niet standaard een beheerder aanwezig is.

Wil je zeker weten dat er geen andere activiteiten zijn, neem dan contact op tramkade@s-hertogenbosch.nl

 

Prijzen

Wil je een bijeenkomst, event of workshop organiseren. Dat kan. Informeer bij de locaties zelf naar de mogelijkheden, kosten en voorzieningen.

Tramkade 20-28
5211 VB ’s-Hertogenbosch

Kaaihallen
Gemeente ’s-Hertogenbosch
tramkade@s-hertogenbosch.nl

Mengfabriek
06-29032400
post@mengfabriek.nl

Werkwarenhuis
06-12817021
info@werkwarenhuis.nl