Bewust bestellen

‘s-Hertogenbosch gaat voor een leefbare gemeente waarin alle vervoer slim, schoon en veilig is.  Schone en slimme bevoorrading van onze binnenstad is hierbij een belangrijk thema. We hebben onze gezamenlijke ambitie en de daarbij behorende acties vastgelegd.  “Bossche Green Deal: Zero Emissie Stadslogistiek. Een van die acties richt zich op het bewuster bestellen door consumenten in de binnenstad.

Waarom willen we dit?

We hebben een prachtige binnenstad. Met mooie steegjes, monumentale gebouwen en veel bewoners, winkeliers, bedrijven en horeca. Om te zorgen dat iedereen hier fijn kan wonen, leven en werken, gaan we voor schone bevoorrading. Dus zonder uitstoot en met minimale geluidsoverlast. Ook willen we optimale bevoorradingsstromen. Met zo min mogelijk hinder van vrachtwagens en bestelbussen in de openbare ruimte.

Hoe kun je hier zelf een rol in spelen?

We geven je graag wat tips hoe je op een eenvoudige manier hier zelf aan kunt bijdragen.

1. Koop lokaal je producten, haal ze zelf op, uiteraard met de fiets of te voet

Dan heb je het direct in huis, steun je de lokale ondernemers en ben je ook nog eens buiten geweest. Gezond bezig, lekker onderweg!

2. Bestel je toch online? Laat je producten dan bij een pakketpunt in de stad bezorgen!

Door het bij een pakketpunt te laten bezorgen kunnen meer pakketten gebundeld worden. Dit zorgt ervoor dat er minder busjes door de binnenstad hoeven te rijden. Dit kan door in het bezorgproces een bestaand pakketpunt te selecteren. Let op! Het is niet de bedoeling dat je in plaats van je huisadres het adres van een pakketpunt invult. In Den Bosch zijn in de binnenstad 12 pakketpunten, van onder meer PostNL, DPD, GLS en UPS. Op die manier is er altijd een pakketpunt bij jou in de buurt.

3. Retourpakketjes? Breng deze zelf terug naar een van de pakketpunten.

Is het bestelde pakket niet naar wens? Meld je retour aan, ga op de fiets of te voet naar het pakketpunt en stuur je pakket terug.

4. Kan de bezorging ‘groen’?

Kun je bij het afrekenen kiezen voor schone, CO2 neutrale bezorging? Bijvoorbeeld met de fiets of door middel van het compenseren van de uitstoot? Kies die optie dan! Een stuk beter voor het milieu.

Kortom, bedenk bij al je online bestellingen:

  • Kan ik het lokaal kopen? Zo niet, bedenk dan:
  • Heb ik meerdere pakketjes, die ik tegelijk kan bestellen?
  • Kies voor bezorgpunt in de buurt in plaats van thuis bezorgen.
  • Kies als het kan voor schone bezorging bijvoorbeeld door een fietskoerier.

Zo zijn we samen lekker onderweg!