Restauratie drakenfontein

De Drakenfontein wordt gerestaureerd. Het rijksmonument op het Stationsplein is volledig verwijderd en wordt nu gerestaureerd en in 2021 opnieuw opgebouwd. Daarnaast is een nieuwe technische installatie voor de fontein aangelegd.

Via deze pagina is het laatste nieuws te volgen rond de restauratie van de Drakenfontein.

App Bossche Draak

De Bossche Draak heeft tijdelijk het Stationsplein verlaten en logeert nu bij Het Noordbrabants Museum. Nu de drakenfontein wordt gerestaureerd vliegt hij door ’s-Hertogenbosch en jij kunt hem temmen. Is de draak door jou getemd? Dan kun je hem overal, waar je maar wilt, voor je laten poseren in een foto of een kort filmpje!

Je kunt de draak temmen op het Stationsplein of bij Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.
Zoek het gouden drakenei en breek het. Maak een foto of kort filmpje van de draak en deel het met je vrienden #bosschedraak.

Ga naar de Play Store of de App Store, en download de app ‘Bossche Draak’:

Restauratie

De drakenfontein heeft erg te lijden onder de erosie van het buitenoppervlak van de natuursteen. De tekst op de voet is bijna niet meer te lezen. Er zijn lekkages in het waterbassin. Provisorische maatregelen en plaatselijk herstel zorgen ervoor dat het niet erger wordt. Deze maatregelen helpen alleen tijdelijk en stoppen het verouderingsproces niet. Vandaar dat we de drakenfontein nu restaureren.

We brengen de Drakenfontein weer zoveel als mogelijk in originele technische en esthetische staat. We stoppen de huidige erosie van de steen. Ornamenten en letters op het monument gaan daardoor niet verder verloren. Hierdoor blijft de historische informatie op het monument bewaard. De drakenfontein blijft er hetzelfde uitzien.

Verhuizing Draak

De gouden draak is in 2001 al gerestaureerd. Hij is daarom tijdelijk verhuisd naar het voorplein van Het Noordbrabants Museum. De drakenfontein is destijds gebouwd met een legaat dat Jonkheer Bosch van Drakenstein heeft nagelaten voor een fontein ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw en dochters. Hij was commissaris van de Koning van 1856-1894. Het Noordbrabants Museum was destijds Gourvernementenhuis. Inmiddels is de draak weer verhuisd. Deze keer naar de vergulder voor wat kleine herstelwerkzaamheden aan het bladgoud. Eind juli keert de draak weer terug naar Den Bosch. En kun je hem weer bewonderen op het Stationsplein op zijn eigen fontein.

 

Bossche Draak bij het Noord-Brabants Museum

Wat gaan we de komende maanden doen?

De drakenfontein is een Rijksmonument. Het kost daarom tijd om deze zorgvuldig te (de)monteren. Het monument is inmiddels verwijderd en het natuursteen gerestaureerd. Het is behandeld met een speciale hars om het te conserveren. We bouwen vanaf mei de fonteinbak opnieuw op en we zorgen voor nieuwe verlichting in het monument. Daarna keert de draak weer terug naar het Stationsplein.

Technische installatie

We leggen ook een nieuwe technische installatie aan voor de fontein. De ingang naar de huidige installatie is in de traversetunnel. Dit is een lastig bereikbare plek. Om die reden verplaatsten we de technische installatie naar de fietsenkelder bij het station. Deze installatie gebruiken we straks niet alleen voor de drakenfontein, maar ook voor de fontein bij het station. Om de installatie te verplaatsen voeren we o.a. een computergestuurde boring door de grond uit.

Werzaamheden

Bekijk de plattegrond voor de werkzaamheden van de Drakenfontein.

Nieuws