Restauratie drakenfontein

De Drakenfontein wordt gerestaureerd. Het rijksmonument op het Stationsplein wordt volledig verwijderd, gerestaureerd en opnieuw opgebouwd. Daarnaast wordt een nieuwe technische installatie voor de fontein aangelegd.  In verband met deze werkzaamheden sluiten we het Stationsplein tussen 5 maart 2020 en 7 augustus 2020 gedeeltelijk af. Daarna is de weg weer vrij voor alle verkeer. In 2021 sluiten we de weg nogmaals tijdelijk af om de fontein weer op te bouwen.

Via deze pagina is het laatste nieuws te volgen rond de restauratie van de Drakenfontein.

App Bossche Draak
De Bossche Draak heeft tijdelijk het Stationsplein verlaten en logeert nu bij Het Noordbrabants Museum. Nu de drakenfontein wordt gerestaureerd vliegt hij door ’s-Hertogenbosch en jij kunt hem temmen. Is de draak door jou getemd? Dan kun je hem overal, waar je maar wilt, voor je laten poseren in een foto of een kort filmpje!

Je kunt de draak temmen op het Stationsplein of bij Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.
Zoek het gouden drakenei en breek het. Maak een foto of kort filmpje van de draak en deel het met je vrienden #bosschedraak.

Ga naar de Play Store of de App Store, en download de app ‘Bossche Draak’.

App Store voor ios.

Play Store voor Android

Restauratie
De drakenfontein heeft erg te lijden onder de erosie van het buitenoppervlak van de natuursteen. De tekst op de voet is bijna niet meer te lezen. Er zijn lekkages in het waterbassin. Provisorische maatregelen en plaatselijk herstel zorgen ervoor dat het niet erger wordt. Deze maatregelen helpen alleen tijdelijk en stoppen het verouderingsproces niet. Vandaar dat we de drakenfontein nu restaureren.

We brengen de Drakenfontein weer zoveel als mogelijk in originele technische en esthetische staat. We stoppen de huidige erosie van de steen. Ornamenten en letters op het monument gaan daardoor niet verder verloren. Hierdoor blijft de historische informatie op het monument bewaard. De drakenfontein blijft er hetzelfde uitzien.

Verhuizing Draak
De gouden draak is in 2001 al gerestaureerd. Hij is daarom tijdelijk verhuisd naar het voorplein van Het Noordbrabants Museum. De drakenfontein is destijds gebouwd met een legaat dat Jonkheer Bosch van Drakenstein heeft nagelaten voor een fontein ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw en dochters. Hij was commissaris van de Koning van 1856-1894. Het Noordbrabants Museum was destijds Gourvernementenhuis. De draak logeert nu dus eigenlijk op zijn ‘oude nest’.

Wat gaan we de komende maanden doen?
De drakenfontein is een Rijksmonument. Het kost daarom tijd om dit zorgvuldig te demonteren. Zodra het monument is gedemonteerd restaureren we het natuursteen. Daarna moet het monument eerst helemaal drogen voordat het behandeld kan worden met een speciale hars om het te conserveren. We bouwen de fonteinbak opnieuw op en we zorgen voor nieuwe verlichting in het monument.

Technische installatie
We leggen ook een nieuwe technische installatie aan voor de fontein. De ingang naar de huidige installatie is in de traversetunnel. Dit is een lastig bereikbare plek. Om die reden verplaatsen we de technische installatie naar de fietsenkelder bij het station. Deze installatie is straks niet alleen te gebruiken voor de drakenfontein, maar ook voor de fontein bij het station. Om de installatie te verplaatsen voeren we o.a. een computergestuurde boring door de grond uit.

Onderhoudswerkzaamheden tunnel
Tegelijkertijd met de restauratie van de drakenfontein voeren we onderhoudswerkzaamheden uit aan het dak van de tunnel. De tunnel blijft wel open voor verkeer.

Planning
De werkzaamheden voeren we in fases uit.
Fase 1:  Van 5 maart 2020 tot 7 augustus 2020 verwijderen we de fonteinbak en de paal waarop de draak zit. In deze periode verleggen we ook kabels en leidingen onder het plein en voeren we onderhoudswerkzaamheden uit aan de traversetunnel.
Fase 2: Van 7 augustus tot 22 februari 2021 is het Stationsplein weer volledig bereikbaar voor het verkeer. In deze periode werken we nog wel aan de fontein, maar op een andere locatie.
Fase 3: Van 22 februari tot 8 mei 2021 bouwen we de fontein weer op en komt de Bossche draak weer terug naar het Stationsplein. 

Downloads

Bewonersbrief

Werkzaamheden Drakenfontein

Nieuws