Wijklaadplannen

De afgelopen maanden hebben we gewerkt aan de wijklaadplannen voor West en de binnenstad. We geven hiermee op een strategische en proactieve wijze invulling aan de uitrol van openbare laadinfrastructuur in onze gemeente.

De komende jaren zullen er steeds meer elektrische auto’s komen en om die van voldoende laadmogelijkheden te voorzien is het verstandig om nu alvast te beginnen met het bepalen van geschikte locaties voor de laadpalen. Dat doen we met behulp van wijklaadplannen.

Wijklaadplan West en Binnenstad

De afbeelding toont de locaties voor laadpunten in West en de binnenstad. Bestaande laadlocaties hebben een groene stip. De circa 150 voorziene plekken voor nieuwe laadpalen hebben een blauwe stip. Sommige van deze plekken zijn bedoeld voor elektrische deelauto’s. Welke dat zijn kunt u in de kaart zien door op een locatie te klikken.

Wilt u de locaties beter bekijken? Klik dan op deze interactieve kaart om verder in te zoomen.

Gefaseerde uitrol

Plaatsing van nieuwe laadpalen gebeurt op basis van nieuwe aanvragen en data over het daadwerkelijke gebruik van de laadpalen. Zo groeit het aantal laadpalen gefaseerd mee met de vraag. Bij veel gebruik van bestaande laadpalen plaatsen we proactief nieuwe laadpalen.

We zorgen dat er evenveel parkeerplek blijft, passend bij het aantal elektrische- en benzineauto’s. Het percentage parkeerplekken voor elektrische voertuigen stijgt dus wanneer we zien dat benzineauto’s worden vervangen door elektrische auto’s. Dit kan ook betekenen dat een potentiële laadlocatie voorlopig niet wordt gerealiseerd.

Voor de mobiliteitshubs geldt dat bij (voorziene) behoefte aan deelvervoer tegelijkertijd twee laadpalen worden geplaatst. Zo hebben omwonenden met een eigen elektrische auto en gebruikers van deelauto’s ieder voldoende plek om hun auto te laden.

Samen met bewoners

De locaties zijn samen met bewoners en andere belanghebbenden bepaald. Via een interactieve kaart konden bewoners reageren op de beoogde locaties voor een laadpaal en alternatieve locaties voorstellen. Na zorgvuldige afweging van alle reacties zijn de definitieve wijklaadplannen voor West en de binnenstad vastgesteld. 

Andere wijken

Op dezelfde wijze zal het komende jaar invulling worden gegeven aan de wijklaadplannen voor de overige wijken. Daarover leest u dan meer op deze webpagina.