Woensdag 28 oktober

De programma onderdelen van Data Studio en Data Talks vinden plaats in de Data Live Dome op de Parade. De side events vinden elders in de stad, bij één van onze partners, plaats.

09.00 - 09.45 uur Persmoment

 Lionsclub ’s-Hertogenbosch Bastion verstrekt 160 tot 180 Chromebooks voor alle brede scholen in ’s-Hertogenbosch. Het geld voor de Chromebooks is bijeengebracht op De Bossche Haringparty 2019 en met subsidie van de gemeente. Daarnaast hebben leveranciers een bijdrage geleverd. Hiermee leveren ze een structurele bijdrage aan digitaal onderwijs voor kansarme kinderen.

10.00 - 11.00 uur Kindercollege

Een Kindercollege over Data Science! 
Professor Eric Postma en professor Max Louwerse vertellen alles over robots, kunstmatige intelligentie en andere digitale veranderingen en aspecten. Wat is dat nou precies, Data Science? Gaan robots de wereld veranderen? Hoe reageren wij daar als mensen op en wie heeft uiteindelijk de langste adem? De mens of de machine? In het kindercollege worden de kinderen uitgedaagd hierover mee te praten en na te denken. 
Leeftijd: groep 7 en 8. Het kindercollege wordt live gestreamd naar alle basisscholen in Den Bosch.

12.30 - 17.00 uur Internationale bijeenkomst Digitale Heritage

Erfgoed vertelt het verhaal over het wonen, werken en leven van vorige generaties. Erfgoed levert inspiratie om oplossingen te vinden voor actuele vraagstukken. De COVID-19 pandemie waar we nu middenin zitten is niet uniek. Hoe gingen vorige generaties om met een besmettelijke ziekte? Welke fysieke en sociale infrastructuur maakte het mogelijk dat een samenleving zo’n dreiging kon doorstaan? En ook om minder levensbedreigende maar niettemin actuele vraagstukken aan pakken, bij voorbeeld op het vlak van energietransitie of klimaatadaptatie, bieden in het verleden behaalde resultaten wel degelijk inspirerende oplossingen voor de toekomst. Door slimme verbindingen tussen collecties tot stand te brengen kunnen gebruikers ieder object in een veel rijkere context raadplegen, beleven en hergebruiken. En daar ligt de maatschappelijke winst. Voor de ontsluiting van historische data is samenwerking noodzakelijk met collega’s uit heel andere disciplines, zoals software ontwikkelaars, vormgevers en kennisinstellingen in de data science.
Startschot Den Bosch Time Machine

11.00 – 12.00 uur In Gesprek

In gesprek met kinderen (groep 7 en 8) over data (hoe denken kinderen in de leeftijd van 10 – 12 jaar over het gebruik van data, wat vinden zijn dat wel en en wat niet mag?)

14.30 - 15.45 uur Energiesystemen van de toekomst - wat is de rol van ICT en data?

Hoe zorgen we voor betaalbare en betrouwbare energie, waarbij ICT en gebruik van data een belangrijke rol spelen. Na een korte inleiding van namens JADS over energiesystemen gaan de tafelgasten met elkaar en met het publiek o.l.v. Serge van den Berg (partner, Het EnergieBureau) in gesprek over energiesystemen van de toekomst.

Tafelgasten:

  • Mike van der Geld, wethouder Duurzaamheid, Leefomgeving en Cultuur, gemeente ’s-Hertogenbosch
  • Steven Twigge, Switch Energy
  • Tijn Swinkels, co-founder en CTO Dens

16.30 - 18.30 uur Slimme mobiliteit

Hoe zetten we data in voor slimmer, duurzamer en efficiënter verkeer en vervoer.
Moderator

  • 16.30 – 16.50 uur Inleiding
  • 16.50 – 17.30 uur Rondetafelgesprek over: slimme mobiliteit, de stad als living lab, inzet onderzoeksresultaten door beleidsmakers, naar innovatieve toepassingen. 

Tafelgasten o.a.:

  • Ufuk Kâhya, wethouder duurzame mobiliteit, talentontwikkeling en welzijn gemeente ’s-Hertogenbosch
  • Dorien Lathouwers, Mede-initiatiefnemer 073elektrisch
  • Marianne Linde, directeur Duurzame Stad gemeente Tilburg, lid netwerk SmartwayZ.NL
  • 17.30 – 18.30 uur Versnellen? Data-gedreven logistiek in Zuid-Nederland!

Het gaat goed met de logistiek en economie in Zuid-Nederland. Dat heeft gevolgen voor de economische bereikbaarheid, de leefbaarheid en het milieu. Waar de logistieke sector verantwoordelijk wordt gehouden voor een deel van het bereikbaarheidsprobleem, geeft zij zelf aan ook onderdeel te willen zijn van de oplossing.Logistiek ondernemers verwachten de meeste impact binnen de sector van: samenwerken, data delen en de doorvertaling naar relevante inzichten om de dienstverlening te verbeteren. SmartwayZ.NL en Logistics Community Brabant zetten daarom in op een data-gedreven aanpak om de dialoog tussen logistieke bedrijven en wegbeheerders te verbeteren. Kern van de oplossing is het samenbrengen van logistieke, bereikbaarheid- en ruimtelijke data om daarmee knelpuntanalyses in het logistieke proces te identificeren en optimaliseren. Naast het slim organiseren van het logistieke proces, is er ook veel aandacht voor een betere doorstroming van het verkeer, minder brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Janneke Nijsing (SmartwayZ.NL) en Joost de Kruijf (LCB) verzorgen een Data Talk met diverse voorbeelden van data-toepassingen in de logistiek, zoals Transport Radar (Route42) en Atlas De Leefbare Stad (LCB).

(IM)POSSIBLE BODIES: (virtuele) expositie + programma

(IM)POSSIBLE BODIES is een interactieve ervaringstentoonstelling over cyborgs, data en kunstmatige intelligentie, op locatie in ’s-Hertogenbosch én online, van 23 oktober tot 1 november. Cyborgs zijn versmeltingen tussen mens en machine. Door protheses en implantaten, smartphones en digitale twins zijn we alllemaal cyborgs. Maar hoe ziet onze toekomst met steeds meer nieuwe technologieën eruit? Duik in de multidimensionale ervaring van (IM)POSSIBLE BODIES en ontdek wat het betekent om cyborg (en om mens) te zijn!

• Tentoonstelling met augmented reality (AR), interactieve virtual reality (VR)-installaties en bewegende sculpturen.  (entree)

• Digitale kunstwerken in een meeslepende virtuele ervaring, online via de laptop en via een speciale app: www.impossiblebodies-experience.nl. (gratis)

• AR City tour via VVV. (gratis)

• Uitgebreid contextprogramma. (gratis)

Website van Impossible Bodies