Vrijdag 30 oktober

Het evenement vindt plaats op het Stadskantoor, Wolvenhoek 1 in ’s-Hertogenbosch. De side events vinden elders in de stad, bij één van onze partners, plaats.

08.30 – 09.15 De mysteries van Data ontrafeld

Een interactieve lezing gericht op middelbare scholieren. Er gaat geen dag voorbij of je hoort wel iets over kunstmatige intelligentie, privacy, zelfrijdende auto’s of online winkelen. Er is een thema dat al deze onderwerpen verbindt: data. En als samenleving verzamelen we daar héél véél van. Waarom doen we dat eigenlijk? Wat betekent dit voor jou? En wat kun je nu met al die gegevens? Samen gaan we op zoek naar patronen in data en zien we dat zelfs willekeurige gebeurtenissen zich aan wetmatigheden houden. Jeroen de Haas, onderzoeker en docent data en computerscience Avans Hogeschool.

Aanmelden

09.30 - 10.00 uur Satellieten en sensoren: De boer zit klem tussen analytics en forensics

De snelle toename van data vanuit satellieten, drones, sensoren en machines levert een enorme bron van data op waarmee de boer zijn bedrijfsvoering kan ondersteunen. Technologen zullen zeggen: verbeteren. Het blijft een moeizame discussie over wie er wat met die gegevens mag, zeker als ze bijvoorbeeld van satellieten zonder inmenging van de boer worden waargenomen. En kun je die data als bewijs opvoeren bij bijvoorbeeld regelgeving of certificeringen? En wat als de “tegenpartij” data gebruikt als bewijs? Tamme van der Wal is ondernemer in data-intensieve diensten. Het geloof in de overweldigende mogelijkheden van data en nieuwe technologieen gaat bij hem hand in hand met de vraag over hoe die technologie onze huidige manieren van samenwerken verandert.

Aanmelden

10.15 – 11.00 uur Privacygevoeligheid van Data, Ander de Keijzer, lector Data Science & ICT Avans Hogeschool

De enorme hoeveelheid data die tegenwoordig beschikbaar is, maakt het mogelijk om voorspellingen te doen, trends te ontdekken, of juist afwijkingen in patronen te herkennen. Zodra de data gaat over mensen, is er al snel sprake van privacygevoeligheid. We komen dan meer over die mensen te weten dan ze zelf direct laten weten. Voor heel veel toepassingen is dat natuurlijk fijn om te weten, maar de personen waar het over gaat, zitten wellicht helemaal niet te wachten op bekendmaking van hun data. Wanneer is data eigenlijk precies privacygevoelig en welke problemen komen we tegen als we de privacy van mensen willen beschermen, maar wel gebruik willen maken van data die over mensen gaat? Deze en andere vragen over privacygevoeligheid van data worden door lector Ander de Keijzer met voorbeelden uit de praktijk besproken. Ook komen enkele mogelijke oplossing aan bod.

Aanmelden

11.15-12.00 uur Effectiviteit in de agrifood sector door slim data gebruik

Aan de hand van een voorbeeld discussiëren wij met elkaar en het publiek over de mogelijkheden van slim data gebruik in de agrifood sector. Wat is er nodig om met data scientists, ICT-ers en het agri-food domein te komen tot een hogere effectiviteit? Is het meer data, betere algorithmes of betere ICT toepassingen? Of dit allemaal? Wij hopen dat aan het einde van de sessie meer kijk is op best practices, maar ook hoe we vanuit de behoeftes verder kunnen, zodat de gewenste effectiviteit behaald kan worden. 

Deelnemers:
Gerben Hofstra, Hogeschool Docent Toegepaste Biologie, HAS Hogeschool
Rogier Brussee , Onderzoeker/docent Agrifood, Jheronimus Academy of Data Science
Jeroen de Haas, onderzoeker/ docent Data Science & ICT,  Avans
Marien de Bakker, programmamanager Datalab Agrifood, & Hogeschool docent Applied Geo-information Science, HAS Hogeschool

Aanmelden

12.30 – 13.15 uur Frietje Precies: een voedsel maatschappij van bodem tot beeldscherm door onderzoeker Paul van Zoggel

Nederland voedt een groot deel van Noord-West Europa, bedrijven in brabant zijn spinnen in het web. Verduurzaming van voedselketens op grote schaal is lastig, maar data is daar verandering in aan het brengen. Frietje Precies is zo'n voorbeeld uit Brabant. Een frietje goed voor de Brabantse bodem en boer. De consument geniet ervan. 'Meehelpen aan een beter milieu was nog nooit zo makkelijk (en lekker) is de slogan. De uitdaging de komende jaren is om meer 'precisie' producten bij de concument, de kok en de winkel te krijgen. Producten met een zo klein mogelijke water en energie voetafdruk is het begin. Data, data science, platformen, lokale overheden en lokale MKB spelen een belangrijke rol in de steeds beter wordende voedsel maatschappij. Paul van Zoggel van TU/e JADS neemt u mee in het verhaal van Frietje Precies in Den Bosch en een mogelijke voedsel maatschappij van morgen.

Aanmelden

13.30 – 14.15 uur Gesprek met en tussen een aantal gamechangers/startups in agrifood: hoe is data in te zetten?

Onder leiding van George Parker gaan een aantal gamechangers in gesprek met elkaar over de rol van data en ICT in agrifood. Wat is er disruptief, met welke hobbels krijg je te maken, wat is de oplossingsrichting?

Sven Boogaard, Agro Exact
Wilbert Hilkens, oprichter FoodInsights
Gerard Kanters, oprichter/directeur Centillien
Ronald de Bruijn, directeur Agrisim

Aanmelden

14.30 - 15.30 uur Rondetafelgesprek Impactcoalitie

Masterclass over data/tech en publieke waarden, een reflectie op de tijdens DDW besproken thema’s, richtinggevend voor een open call binnen innovatienetwerken om in coalities met elkaar aan de slag te gaan. Brabant is sterk in innovatie, zowel op het gebied van technologie, data, als (social) design. De invalshoeken vanuit zowel ‘design’ (verandervermogen en gedragsverandering), ‘technologie’ (connectiviteit en efficiëntie) als ‘data’ (kunstmatige intelligentie, voorspellen en waarborgen) bieden op zichzelf kansen om maatschappelijke uitdagingen te ondersteunen.

Nog meer biedt een combinatie van de drie invalshoeken aangrijpingspunten om geplande en te plannen ontwikkelingen te richten op het creëren van publieke waarde. Of het nu de inzet van data betreft op een ethische en privacy-conforme manier of het mensgericht inzetten van nieuwe technologie; beiden vragen aandacht voor publieke waarden (oog voor wat ons beleid voor mensen betekent). Design kan helpen deze waarden veel beter hanteerbaar en toepasbaar te maken dan nu het geval is. Daarover gaat moderator Desiree Hoving in gesprek met keynote spreker Danny Mekić en gasten vanuit de diverse disciplines.

Aanmelden

16.00 – 17.00 uur Data & social design

Wethouder Ufuk Kahya gaat in gesprek met Justus Bruns, founder van VOUW over de kansen en gevaren van data voor maatschappelijke vraagstukken, zoals gezondheid, talentontwikkeling en participatie.

Aanmelden

17.00 – 18.00 uur Lecture JADS Health door Prof. dr. Maurits Kaptein

Prof. dr. Maurits Kaptein (1983) is Professor Data Science & Health bij de Universiteit van Tilburg en Principal Investigator bij de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch. Daarnaast is Maurits CEO en co-founder van Scailable: Scailable maakt het mogelijk om data science, AI en machine learning (ML) modellen grootschalig en efficiënt in productie te brengen. Omdat er veel gesproken wordt over AI en ML maar er stiekem maar weinig mensen weten wat computers nu wel en niet kunnen spreekt Maurits over de mogelijkheden en onmogelijkheden van AI. Met ervaring in verschillende vakgebieden (health, e-commerce, telecom, etc.) presenteert Maurits cases en de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied.

Aanmelden

19.00 - 20.00 uur Voorstelling ‘Bureau Dupin’

In de vroege ochtend van nieuwjaarsdag 2013 vindt een voorbijganger het dode lichaam van een vrouw op de oprit van een woning in Oss. Het is Marja Nijholt, een 48-jarige vrouw uit Enschede. De politie doet uitgebreid onderzoek naar Marja’s dood. Er wordt gesproken met nabestaanden, betrokkenen, verdachten. De zaak krijgt veel aandacht in de media en wordt behandeld bij Opsporing Verzocht. Maar alle sporen lopen dood. De politie kan niet anders dan de zaak onopgelost afsluiten. Bureau Dupin is een collectief van onderzoekers, dat zich samen met de politie inzet om oude moordzaken op te lossen. Als de politie vastloopt in een moordonderzoek, roept Bureau Dupin de hulp in van data scientists, nadenkers, techneuten, verbandleggers, filosofen, bouwers, verhalenvertellers, journalisten en ontrafelaars. En van u, het publiek. Samen denken we anders, weten we meer en komen we een stukje verder. In de voorstelling 'Bureau Dupin', stel Bureau Dupin zich voor de eerste keer aan het publiek voor. Wilt u meedenken, meedoen of gewoon meeluisteren, meld u aan. Deelnemen kan voor een beperkte groep (12 personen) live. Maar voor een grote groep online.

Aanmelden

Challenge City Deal Kennis Maken De Gezonde Brabantse Stad

Tijdens de Data Week organiseert Hackathon Masters in samenwerking met City Deal Kennismaken voor de 3e keer de data challenge De Gezonde Brabantse Stad. Op vrijdag en zaterdag  worden drie vraagstukken voorgelegd aan teams van studenten uit het MBO-HBO en WO onderwijs. De vraagstukken gaan bijvoorbeeld over gezondheid en de leefomgeving. Twee dagen lang werk je onder begeleiding van professionals aan data gedreven oplossingen. En deze presenteer je met je team aan een onafhankelijke jury. Voor elk vraagstuk wordt een winnend team gekozen en maak je met je teamgenoten dus kans op € 1000,-.

Nieuw dit jaar: data gerelateerde bewegingsactiviteiten voor inwoners en professionals

We breiden het programma uit met concrete innovatieve en/of data gedreven bewegingsactiviteiten gericht op inwoners, geïnteresseerde bezoekers en partners. We organiseren een of meerdere wedstrijden, faciliteren demonstraties van vernieuwende sport- en bewegingsactiviteiten en bieden bezoekers nieuwe ervaringen rond bewegen in de binnen- en buitenruimte. Deze activiteiten genereren waardevolle data of zijn gebaseerd op data. Daarnaast selecteren we op mate van innovatie. We spelen hiermee in op intelligente E-sports en de recente actie “Bewegen is het nieuwe normaal”.

Meer informatie vind je op de website van Gezonde Brabantse Stad.

(IM)POSSIBLE BODIES: (virtuele) expositie + programma

(IM)POSSIBLE BODIES is een interactieve ervaringstentoonstelling over cyborgs, data en kunstmatige intelligentie, op locatie in ’s-Hertogenbosch én online, van 23 oktober tot 1 november. Cyborgs zijn versmeltingen tussen mens en machine. Door protheses en implantaten, smartphones en digitale twins zijn we alllemaal cyborgs. Maar hoe ziet onze toekomst met steeds meer nieuwe technologieën eruit? Duik in de multidimensionale ervaring van (IM)POSSIBLE BODIES en ontdek wat het betekent om cyborg (en om mens) te zijn!

• Tentoonstelling met augmented reality (AR), interactieve virtual reality (VR)-installaties en bewegende sculpturen.  (entree)

• Digitale kunstwerken in een meeslepende virtuele ervaring, online via de laptop en via een speciale app. (gratis)

• AR City tour via VVV. (gratis)

• Uitgebreid contextprogramma. (gratis)

Zorg en data

De huidige data in de zorg biedt een schat aan informatie. Tenminste, als we deze goed in kunnen zetten en kunnen benutten om hiermee de zorg te verbeteren, zorgkosten te verlagen en de waarde voor patiënt of cliënt kunnen verhogen. Wil je weten wat de potentie is van data en hoe het gebruik van data kan bijdragen aan betere zorgverlening voor de patiënt? Volg dan het webinar Zorg & Data op vrijdag 30 oktober van 13.00 – 15.30, gepresenteerd door Stichting Godshuizen.

Doelgroep: Alle (zorg)professionals uit het zorg- of publieke domein die affiniteit hebben of geïnteresseerd zijn in data.

Aanmelden

11.00 - 12.00 uur

IT Executive.nl is mediasponsor van de Data Week. Het is een platform voor beslissers bij de grootste bedrijven en instellingen in Nederland. Wekelijks hebben zij CIO TV uitzendingen met interessante gasten over de nieuwste ontwikkelingen op onderwerpen als digitalisering en leiderschap.

Website van IT Executive.nl