Yussra vergroent de Gestelseweg - Fleurop Zuid

Hoe moedig je duurzaamheid en vergroening aan in een wijk? Yussra deed dit door groen naar de wijk te brengen! Samen met Cityboost, De Groene Plaatsmakers en PowerUp heeft ze de flatgebouwen aan de Gestelseweg vergroent met haar concept Fleurop Zuid.

Hieronder het interview met Yussra over dit project. 

Ben jij jonger dan 27 jaar en heb je een gaaf idee om ’s-Hertogenbosch te verduurzamen? Dien je idee in via de website van Cityboost en ontvang subsidie om je idee uit te voeren.

1. Wat is Fleurop Zuid?

Fleurop Zuid is een project dat voort kwam uit het idee om duurzaamheid en vergroening van de wijk aan te moedigen. Door middel van planten potten uit te delen hopen we de interesse aan te wakkeren bij de bewoners voor deze onderwerpen.

2. Hoe ben je op dit idee gekomen?

Samen met enkele anderen zijn wij door de wijk gaan lopen om te kijken welke mogelijkheden er waren tot vergroening of verduurzaming. De flats aan de Gestelseweg zijn grote grijze betonnen blokken, en het leek me een idee om het "op te fleuren" met wat kleurige bloembakken en planten die het hele jaar groen zijn en bloemen kunnen krijgen.

3. Waarom is meer groen in de binnenstad belangrijk?

Groen en natuur zijn belangrijk voor de gezondheid van het lichaam en geest en in de stad is er te weinig natuur. Daarom brengen we met deze actie de natuur naar de mensen in plaats van andersom.

4. Je bent langs de deuren gegaan bij flatgebouwen op de Gestelseweg en hebt daar kruidenplantjes weggegeven aan de bewoners. Waar heb je met de bewoners over gesproken?

Welke planten ze zouden willen, wat ze vonden van de actie en of ze mogelijk geïnteresseerd zouden zijn in een moestuin in de buurt. In het algemeen lijkt er een positieve instemming over meer groen en moestuintjes te zijn.

5. Wat heb je geleerd van het organiseren en uitvoeren van Fleurop Zuid?

Voor mij persoonlijk heb ik veel geleerd over communicatie, de planten zelf natuurlijk en hoeveel werk er nou echt gaat in het organiseren van zoiets!

6. Komt er een vervolg?

Mogelijk wel! Er zal nog gekeken worden naar een echt moestuintje in de wijk, maar daar zijn de details nog niet van uitgewerkt. Ik verwacht in ieder geval wel een vervolg.