Wortelen:een rustgevend programma voor families

BLAUW GRAS creëert tijdens vijf zondagmiddagen een rustgevend programma voor families; Wortelen. Wortelen is een warm bad voor al je zintuigen. Laat je meenemen door de seizoenen. Kom spelen, maken en verwonderen. Ontmoet een bijzondere familie. Laad jezelf op in een groene omgeving vol warmte en speelsheid. Alles staat in het teken van rust, creativiteit, natuur en bewust bezig zijn. Rachel Zweije, artistiek leidster van BLAUW GRAS en Wortelen, vertelt ons meer over Wortelen.
 

Wat is Wortelen?

“Wortelen is  een compleet programma. Waar je iets kunt maken, kunt spelen, je kunt iets zien, je kan ervaren en meedoen. En dat doe  je met elkaar, als families en zonder telefoons, dan is er de ruimte en kom je tot jezelf en kan je Wortelen!”

Organiseert Blauw Gras nog meer dingen dan alleen Wortelen?

“Ik beschrijf het altijd als ‘Interactieve zintuiglijke belevingen.’  Het is een combinatie van theater, voeding en vormgeving. Waarbij ik projecten en ideeën verwezenlijk en een beleving creëer voor alle leeftijden.”

Dat is een brede doelgroep!

“Ja, het is voor families, gericht op (groot-) ouders en kinderen. Niet altijd, maar daar ligt tot nog toe steeds de focus. Wortelen is de uitnodiging om samen te gaan spelen, creëren en om te gaan maken.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?  

“Ik denk dat we in een tijd leven waarin mensen heel druk zijn en dat er veel aandacht gaat naar beeldschermen en waar we ons hoofd helemaal vol stoppen met informatie en prikkels. Dus dat is juist voor mij als theatermaker een uitnodiging om op een andere creatieve manier te gaan spelen en contact te maken met elkaar en een rustmoment te creëren.  Voor mij zijn dingen belangrijk als gezonde voeding, maar om daar ook weer mee te spelen. Dus een hele herkenbare, maar tegelijkertijd een hele speelse setting. “

Ga je dan bijvoorbeeld samen cupcakes maken?

“Nou, bij mij kom je dan in een badje te zitten en dan ga je soep proeven van de groentes die je kent, maar normaal zit je natuurlijk niet in bad om dat te eten bijvoorbeeld. Dus Wortelen is letterlijk weer terug naar jezelf gaan. Maar het gaat ook over opladen. We zijn namelijk veel bezig met het opladen van onze telefoon, maar niet van onszelf. “

Oh ik dacht dat je moest gaan zitten en wachten tot je wortel zou schieten, maar dan zat ik er dus niet ver vanaf?

“Eigenlijk niet nee haha, maar misschien moet je niet gaan zitten wachten. Ik noem Wortelen een rustgevend programma voor families, waar echt tijd en ruimte is om samen bezig te zijn op een speelse manier en zonder je telefoon! Deze gaan in telefoon bedjes, een grappige manier om mensen uit te nodigen om hun telefoons weg te leggen, op een speelse manier. Je stopt je telefoon in een lekker bedje en dan kun je gewoon op pad gaan.”

Dat klinkt heel leuk, maar dat stralen de illustraties van Wortelen al uit!

“Wat leuk, Dankjewel! Ik maak deze zelf.”

Wat cool, ze zijn kei mooi! Zo zie je maar dat er nog veel achter de schermen gebeurt, waar het publiek geen weet van heeft!

“Nee, dat weet je inderdaad niet, maar ik ben er dagelijks mee bezig en meerdere mensen met mij. Ik werk met Heleen Korthals, zij verzorgt educatie en productie. Pauline van Kalkert,  is een speelster en theatermaakster. Dan nog Pim van Pagee en Kelly Slinger en die doen eigenlijk een soort van speel/acteer stage en maken ook. En ik heb er nog een jongere bij; Erin Pullins, zij is veertien en ze is enorm betrokken bij Blauw gras. We hebben dus een heel fijn team! Het is dus ook een bijzonder proces, in die zin dat we veel ruimte hebben om nieuw werk te ontwikkelen en daar iets mee te doen. Het is niet dat ik alleen maar zeg ‘het moet zo of het moet zo’, maar juist met elkaar als team gaan we kijken waar iedereen in zijn kracht staat en wat iedereen kan inbrengen.”

We zijn veel bezig met het opladen van onze telefoon, maar niet van onszelf. “

Hoe hebben de cultuurfondsen geholpen?

“Ik werk met een multidisciplinair team, dus we zijn ook met meerdere mensen, dat is de reden onder andere, waarom ik subsidie aanvraag. Het vergt  veel voorbereiding, vooral om het überhaupt op deze werkplek en met een groot team, om het in één dag voor elkaar te krijgen en ook vijf keer per jaar een andere versie neer te zetten. Het fijne ervan is dat je het meerdere keren kan doen, dus het kan echt groeien, het is verschillend, dus je kan terugkomen. En ik krijg steeds meer signalen dat er ook echt behoefte aan is, juist van gezinnen en juist op zondag middag. Dat is heel lastig hieraan want, je krijgt het niet alleen met alleen kaartverkoop rond. Er zijn zoveel aspecten waar je als publiek geen idee van hebt. En dat is logisch hoor, dat je daar als publiek geen idee van hebt, want zo werkt dat gewoon vaak. We doen ook niet zomaar even iets. We werken met een groot team in het Werkwarenhuis, daar zit mijn werkplek. Zij investeren daar ook in, doordat ik de hele ruimte daar kan gebruiken. Ik vind het ook een interessante ruimte, juist omdat het echt in de stad is, in een fabrieksruimte en dat we juist vanuit daar teruggaan naar de natuur en dat vind ik heel interessant. En daarnaast kunnen er veel mensen naar toe en dat is ook leuk, want er waren veel mensen, maar tegelijkertijd was er ook genoeg ruimte nog, dus je staat niet op elkaar.”

Als de lezer nu denkt; ‘Leuk! Ik wil mee Wortelen!’ Waar moeten zij dan zijn?

De eerstvolgende editie is op 8 maart van half 3 tot 5 in het Werkwarenhuis.

Ik lust geen wortels, mag ik dan toch mee wortelen?

Ja hoor! Iedereen is welkom en misschien lust je ze daarna wel haha!
 

De volgende edities van Wortelen vinden plaats op 8 maart, 10 mei, 13 september en 8 november 2020 in het Werkwarenhuis op de Tramkade.  Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft Wortelen medegefinancierd vanuit fonds Pop-Up met een bedrag van €7.500. Dat is minder dan eenderde van de begroting. De andere inkomsten komen o.a. uit kaartverkoop en het Prins Bernard Cultuurfonds.

tekst: Roxanne de Buijzer

Lees verder