WK Dammen: Doe ook een zet tegen eenzaamheid

Deze maand is op de High Tech Campus in Eindhoven het WK Dammen gestart met de match tussen Nederlander Roel Boomstra (28) en de Rus Alexander Shvartsman (54). Een ontmoeting tussen twee generaties. Naast de strijd om de wereldtitel wordt er in Brabantse steden - ook in de gemeente ’s-Hertogenbosch - extra aandacht gegeven aan dammen en ontmoeting. Zo staan er activiteiten gepland, waarbij jongeren en ouderen een potje dammen en ontmoeten met als doel eenzaamheid tegen te gaan.

Doe een zet tegen eenzaamheid

Vijf grote Brabantse steden zetten zich in om met dammen eenzaamheid onder jongeren én ouderen tegen te gaan. Eenzaamheid was al een groot probleem, maar met name gedurende de coronacrisis is het gevoel van eenzaamheid sterk toegenomen. 1 op de 3 personen voelt zich namelijk wel eens eenzaam. Met het programma “Doe een zet tegen eenzaamheid” ondernemen generaties samen met elkaar activiteiten om zo minder eenzaam te zijn.

Wethouder Huib van Olden: “Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Jong en oud. Door je aan te melden voor dit programma, doe je zelf de eerste zet tegen het vervelende gevoel dat eenzaamheid je kan geven.”

Samen is leuker

Op basis van persoonlijke interesses en voorkeuren wordt jong en oud aan elkaar gekoppeld. De eerste ontmoeting is op een lokale ontmoetingsplek, zoals de lokale bibliotheek. Met een potje dammen leer je elkaar beter kennen. Het programma start in maart en is zo ingestoken dat de koppels 5 weken of langer met elkaar in contact blijven door samen dingen te ondernemen. Dat kan zijn dat ze elke week een potje gaan dammen, maar dat kan ook gewoon samen een kopje koffie drinken of boodschappen doen zijn. Videobellen, sporten of puzzelen kan natuurlijk ook. Het is aan jullie om dat gezamenlijk te bepalen.

Doe de eerste zet en vind je dammaatje

Voel jij je wel eens alleen? Of wil je iemand anders helpen die zich eenzaam voelt? Doe dan op www.DoeEenZetTegenEenzaamheid.nl een zet tegen eenzaamheid en meld je aan. Aanmelden kan tot 14 februari 2022.

Van woensdag 13 juli tot en met 17 juli 2022 vindt het EK Petanque in ’s-Hertogenbosch plaats. Ook daar richten we ons als gemeente op ontmoeting. Weten wat je nog meer kan doen als je je eenzaam voelt? Kijk op de gemeentelijke website

Fotograaf: Geb Kos