Winnaar Jheronimus Atelierprijs 2023

Met de Jheronimus Atelierprijs ondersteunen we elk jaar de meest ondernemende afstudeerder van St. Joost School of Arts & Design. De winnaar krijgt een jaar een gratis atelier bij Willem Twee Kunstruimte, waarmee ze de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Dit jaar is de prijs gegaan naar Manouk Streur.

Manouk Streur stelt zich voor

Ik ben Manouk Streur, beeldend kunstenares. Mijn werken hebben een ruimtelijke en vaak kinetische aard, waarin beweging of de suggestie daarvan centraal staat. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van diverse metalen die ik overal vandaan haal, bijvoorbeeld van schroothopen. Daar tref ik vaak leuke vondsten, die een basis kunnen vormen voor sculpturen, vaak in combinatie met andere metaal soorten. Mijn interesse voor staal ed. heb ik in de afgelopen jaren intensief verkend door mezelf allerlei technieken aan te leren en er gereedschappen op los te laten. Natuurlijk heb ik er ook boeken over opengeslagen maar ik was voornamelijk fysiek bezig. Die verworven kennis resulteerde in mijn allesomvattend afstudeerwerk "Undulatus Asperitas". Dit interactieve werk komt tot leven door samenwerking met een ander persoon, waarbij het speelse karakter aansluit bij mijn persoonlijkheid.

Dankzij het winnen van de Jheronimus Atelierprijs ben ik het komende jaar verzekerd van mijn eigen atelier. Dit is een mooie stap om mijn beroepsprakrijk op te zetten en uit te breiden.

Het toekomstige jaar staat in het teken van experimenteren, waarbij ik graag wil onderzoeken hoe ik anderen via mijn creaties letterlijk in beweging krijg. Ik streef ernaar om ruimte te creëren voor interactie, toeval en spontane ontmoetingen. Bovendien wil ik mijn kunst graag toegankelijk maken voor mensen buiten het kunstcircuit. In een wereld waarin veel draait om het meet- en telbare, wil ik juist plaats maken voor verhalen. Ervaringen blijven je immers langer bij. Door af en toe de controle los te laten en onvoorspelbaarheden te omarmen, kunnen verrassende en onverwachte momenten ontstaan. Dat zet ik graag in gang.

Met plezier kijk ik ernaar uit om allerlei objecten te realiseren, of ze nu bedoeld zijn voor je vensterbank, als onderdeel van tentoonstellingen, of om te worden ervaren en aangeraakt in de openbare ruimte: we gaan het zien. Misschien zie je mijn werk ooit schitteren op festivals; dan zou een grote wens in vervulling gaan!

Ik kijk er ontzettend naar uit om aan de slag te gaan in de Willem Twee en sta open voor contacten en bezoekjes. Mijn gegevens zijn te vinden op mijn website.