Wereldbijendag 20 mei

Op 20 mei is het de ‘Wereld Bijendag' (World Bee Day). Uitgeroepen door de Verenigde Naties. Wilde bijen worden bedreigd en dat heeft grote gevolgen voor duurzame ontwikkelingen. Hiermee wordt het belang benadrukt van de bijdrage van wilde bijen aan duurzame ontwikkelingen.

Wat doen wij voor de wilde bij?

Naast het stimuleren van geveltuintjes in de afgelopen maanden, is de gemeente ‘s-Hertogenbosch nu is heel actief met het inzaaien van bermen. Het doel is om over een aantal weken deze geveltuintje en bermen vol in bloei te hebben staan. Die trekken veel bijen aan en dat is goed voor de biodiversiteit in de stad. Tussen 15 en 20 mei worden weer op verschillende plaatsen in Den Bosch bermen ingezaaid. Ook zijn we in gesprek met collega’s van onderhoud om het maaien van de bermen uit te stellen en te verminderen. Ook dat heeft als doel om de wilde bij in de stad te behouden. 

Ontdek wat je kunt doen om bijen te helpen

Wilde bijen hebben het moeilijk. Er sterven veel bijensoorten. Bijensterfte komt door ziektes, parasieten, bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden) en te weinig aanbod van bloemen. Wilde bijen en honingbijen zijn onmisbaar voor de fruitteelt en het verbouwen van andere gewassen. Wat wilde bijen nodig hebben is vooral inheemse wilde bloemen, waar ze het stuifmeel van eten. En ze hebben ook plekken nodig waar ze kunnen schuilen en voortplanten. Zoals in gaatjes in hout, stenen of muur. Je kunt eenvoudig in een boomstam gaatjes boren van verschillende grootte, waar bijen dankbaar gebruik van maken. Maar ook open plekken in het gazon of border zijn goed voor de bijen. Zaai dus vooral inheems bloemen. Daar profiteren niet alleen bijen van, maar ook veel andere soorten insecten, zoals vlinders, zweefvliegen en sprinkhanen.

Tips voor een bijenvriendelijke tuin

  1. Zet bloemen in je tuin of balkon waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien. Bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig.
  2. Zorg dat bijen in je tuin kunnen nestelen. Zet bijvoorbeeld een bijenhotel neer en zorg voor ‘rommelhoekjes’ in de tuin.
  3. Heb je last van andere insecten? Gebruik preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om ze te bestrijden.
  4. Vermijd spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen die giftige stoffen bevatten.
  5. Gebruik het liefst biologische zaden en planten. Die zijn niet met gif behandeld.

Bron: Milieu Centraal 

Bossche Imker Ismail

In Den Bosch zijn ook imkers actief, met kasbijen. Anders dan wilde bijen zijn deze bijen niet bedreigd. Maar ze leveren wel een bijdrage aan het behouden van het bijenbestand. Ismail Kasap van het dierenpark aan de Vlacie in Engelen is zo’n imker. Ismail is ruim 7 jaar actief als hobby-imker en wil hiermee een bijdrage leveren om het bijenbestand op peil te houden. Hij heeft enkele jaren geleden aan het Dierenpark Engelen gevraagd of hij enkele bijenkasten mocht plaatsen. Een mooie combinatie, zeker in het kader van biodiversiteit en educatie. Momenteel is het bijenvolk in de twee afzonderlijke bijenkasten nog niet op volle ‘oorlogsterkte’ omdat het een vrij droog en warm voorjaar is geweest. Hierdoor is de eerste bloesem van onder andere fruitbomen niet vochtig genoeg en kunnen ze hier te weinig uithalen. Er komt nog een tweede ronde bloesem aan van onder andere Lindebomen, Kastanjes en Accacia's.  In de twee kasten zijn de werkbijen en darren volop actief en in één kast is een koningin waargenomen. Heel gunstig dus!