Veilig fietsen in ‘s-Hertogenbosch

Iedereen zo lang mogelijk, veilig en met plezier laten fietsen. Dat is de ambitie van het landelijke programma ‘Doortrappen, veiliger fietsen tot je 100ste’. De gemeente ’s-Hertogenbosch gaat vanaf oktober 2021 ook aan de slag met dit programma. 

Het landelijke programma Doortrappen is een actie van het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat, dat landelijk in verschillende regio’s en gemeenten uitgevoerd. (Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Oudere fietsen over het algemeen graag en willen graag blijven fietsen. Tegelijkertijd zijn ze kwetsbaar in het verkeer. Doortrappen moedigt ouderen aan om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Door het onderwerp ‘veiligheid’ bespreekbaar te maken op plekken waar al veel ouderen komen worden ze verleid om aanpassingen aan de fiets of hun eigen gedrag te doen. Via het eigen vertrouwde netwerk in de gemeente krijgen de fietsers tips, informatie en activiteiten aangeboden. Het doel is hen de mogelijkheden laten zien die zij hebben om hun eigen fietsveiligheid te verbeteren. Het resultaat: minder ongelukken, gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven.

Projectleider Pieter van Gestel gaat in de zomermaanden het netwerk rondom de fietsende senior in kaart brengen. We gaan het gesprek aan met organisaties in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Daarnaast wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarin het programma uitgelegd wordt.  Zo hoopt Pieter zoveel mogelijk lokale partijen te mobiliseren om de Doortrappen-boodschap te verspreiden binnen hun eigen netwerk. Tijdens de week van de fiets (van 6 t/m 13 oktober) is ook het aftrap moment voor Doortrappen ‘s-Hertogenbosch.

Via de website www.doortrappen.nl vind je meer informatie over het landelijke programma Doortrappen. Ben je benieuwd naar Doortrappen in ’s-Hertogenbosch? Wil je graag meer informatie over de Doortrappen bijeenkomst of heb je andere vragen/ ideeën? Neem dan contact op via doortrappendenbosch@ssnb.nl.