Van brugpieper naar examenleerling: deze Bossche leerlingen zijn geslaagd

Je bent geslaagd! – Het verlossende woord voor Luna, Nourdin, Cas, Britt en Jody. Deze Bossche leerlingen haalden dit schooljaar hun diploma. En hun talenten zijn hard nodig. Zeker in het onderwijs, ICT, techniek en de zorg; waar een tekort is aan vakmensen. Volgende week komen ze nog één keer terug voor de diploma-uitreiking, maar daarna klinkt het slotakkoord. We vroegen naar hun volgende stap en blikken kort terug op hun schooltijd.

Luna Koeslag (15) | van ds. Pierson College naar Koning Willem I College

Het was nog even spannend, maar met een glimlach op haar gezicht vertelt Luna dat ze is geslaagd. Na de zomer begint ze aan de opleiding tot onderwijsassistent als opstap naar de pabo. “Het onderwijs past helemaal bij mij. Vroeger wilde ik al juf worden, nu pas ik op kinderen bij mij uit de buurt.” Wat het onderwijs interessant maakt? “Als juf maak je het verschil voor jonge kinderen. Wat ze op de basisschool leren, blijft hun hele leven belangrijk.” Ondanks dat ze erg benieuwd is naar deze nieuwe uitdaging, gaat ze haar middelbare school wel missen: “Het is supersnel voorbij gegaan, het had misschien wel langer mogen duren.”

Nourdin Dupuis (17) en Cas Groenen (17) | van Bossche Vakschool naar Koning Willem I College

De mentor van Nourdin en Cas zag hoe goed de twee samenwerkten, dus meldde hij de jongens aan voor de Skills Talents Award. “Afgelopen april werden we Nederlands kampioen autotechniek”, vertelt Cas. “Door buiten schooltijd samen veel aan auto’s te sleutelen, bouwden we een goede samenwerking op.” Nourdin vult aan: “Daarom is het best jammer dat we allebei een andere kant op gaan. Ik wilde altijd al automonteur worden, dus ga verder in de autotechniek.” Cas kiest daarentegen voor groter en sterker, maar wel op dezelfde school: “Auto’s zijn leuk, maar alles is heel klein. Daarom ga ik bedrijfsautotechniek doen en werken bij Scania.” Een kantoorbaan was sowieso geen optie voor de jongens. Nourdin: “De hele dag stilzitten, dat is niets voor mij.” Voor Cas geldt hetzelfde: “Soms ben je uren bezig met uitzoeken waarom iets niet werkt. Dat maakt techniek zo mooi.”

Britt Brouwer (18) | van ds. Pierson College naar Erasmus Universiteit Rotterdam

Voor negentig procent is Britt zeker over haar studiekeuze. “Ik ga geneeskunde studeren, het menselijk lichaam interesseert mij enorm.” Om toegelaten te worden en te ontdekken of het bij haar past, volgde Britt in de vierde klas en tijdens de zomervakanties een voortraject. Een win-winsituatie, want dat kon ze ook gebruiken voor haar profielwerkstuk. “Vroeger wilde ik archeoloog of architect worden, maar op de middelbare school ontdekte ik dat mijn interesse meer ligt bij scheikunde en biologie.” En die tien procent twijfel, is helemaal niet erg. Dat weet ook Britt: “Het is oké om aan een studie te beginnen en niet alles zeker te weten. Ik ben in ieder geval helemaal klaar om te starten!”

Jody Kunkels (17) | van De Rijzert naar werken bij HTC International in Rosmalen

Glasvezel, telefonie of wifinetwerken aansluiten. Voor Jody is dat een makkie. Hij slaagde met vlag en wimpel, het kon eigenlijk niet meer misgaan. “Ik begin direct met vijf dagen per week werken, volle bak dus. Het afgelopen anderhalf jaar liep ik stage bij HTC, nu heb ik een vast contract.” Dat Jody van ICT zijn beroep maakt, had hij nooit verwacht. “Ik wilde altijd vrachtwagenchauffeur worden, maar die stage beviel niet goed.” Wat deze baan zo tof maakt? “Het verdient goed en is afwisselend. Zo werk ik onder andere in de gevangenis of het ziekenhuis. Overal is wifi nodig.” Hij kijkt terug op een superleuke schooltijd. “Voornamelijk de sportoriëntatie op vrijdag, waar we nieuwe sporten ontdekten. Ook zat ik met veel plezier in de leerlingenraad.”