Tom doet het in één keer goed

Wie dat wil, kan Tom Stams best betrappen op gedrag dat niet honderd procent duurzaam is. Toch besloot hij om samen met zijn vriendin hun bungalow aan de rand van de wijk Kruiskamp energieneutraal te maken. “Als je toch bezig bent, dan maar meteen goed.”

“Ik ben geen geitenwollen sok. Anders gezegd: ik loop niet idealistisch voor de troepen uit om de wereld duurzamer te maken. Maar toen we besloten onze bungalow ingrijpend te verbouwen, was het vanzelfsprekend om het zo duurzaam mogelijk te maken. Als je dan toch bezig bent, dan maar in één keer goed, toch?

De bouwwerkzaamheden waren zo ingrijpend, dat onze verbouwing meer in de buurt kwam van nieuwbouw. Maar we hebben het karakter van de woning behouden. Dat deed ik uit respect voor mijn overgrootouders. Die bouwden de bungalow in 1968, waarna  mijn grootouders er hebben gewoond. Toen ik het kocht, twijfelde ik lange tijd wat ermee te doen.

De keuze werd gemaakt toen ik mijn vriendin leerde kennen. Inmiddels wonen we met ons zoontje Jack in een woning die energie levert in plaats van verbruikt. Met dank aan de gemeente, want de subsidie heeft ons over de streep getrokken. Onze dertig zonnepanelen leveren iets meer elektriciteit op dan nodig is. En dus leveren we zowat dagelijks stroom aan het net.

Niet dat we daar nu rijk van worden, want de bouw was behalve ingrijpend ook duur. Voor je dat hebt terugverdiend, ben je wel wat jaartjes verder. Geeft niks. Het is een comfortabel huis, mede dankzij de verduurzaming. Vloeren, gevels en dak zijn prima geïsoleerd en de vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur. Heerlijk.”

Ook energiezuinig wonen? Kijkt wat u kunt doen op Brabantwoontslim.nl.