Terugblik: Climathon 2021 – ds. Pierson College
Eind 2021 vond de Climathon plaats in Den Bosch. 130 leerlingen van ds. Pierson College namen deel aan het evenement. Wat is een ‘Climathon’, wat hebben de leerlingen die dag geleerd en waarom is het belangrijk dat inwoners op jonge leeftijd betrokken worden bij de duurzaam stedelijke ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch? We spraken we met Yanna Hoek, programmamedewerker bij Stichting Technotrend over de 2021 Climathon.
Wanneer vond de Climathon plaats? Wat was de doelstelling? Met welke partners hebben jullie samengewerkt?
De Climathon van ds. Pierson College werd georganiseerd door Stichting Technotrend in samenwerking met de Groene Plaatsmakers en vond op 10 december plaats in het indrukwekkende stadion van Maaspoort in Den Bosch. De Climathon was het eind event van een jaarlijks terugkerend programma 'Young Innovators', waar leerlingen worden geïntroduceerd aan systeeminnovatie om meer inzicht te krijgen over de huidige klimaatproblematiek. De dag had als doel om de leerlingen te laten brainstormen over een aantal lokale duurzame uitdagingen uitdagingen binnen partijen als de GGD en de Gemeente Den Bosch. Om zo op deze manier de stem van jongeren mee te nemen in de vormgeving van de toekomstige stad.
Aan welke maatschappelijke opgaven hebben de leerlingen gewerkt?
Onder andere hebben de leerlingen meegedacht over de herinrichting van het Aartshertogenpark. Een park is een plek waar er ruimte moet zijn voor biodiversiteit: mens, dier en groen. Dit maakte het een interessant vraagstuk: hoe zorg je ervoor dat alle vormen van leven de ruimte krijgen? Verder gingen zij nog iets dichter bij school aan de slag met het meer klimaatbestendige en gezonde schoolplein in opdracht van de GGD. Ook hielpen zij mee aan ideeën voor de energietransitie in wijk de Vliert: hoe kan de Gemeente 's-Hertogenbosch zorgen voor een snelle en eerlijke transitie?
Waarom is het belangrijk dat jongeren betrokken worden bij de duurzaam stedelijke ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch?
De keuzes die wij als stad nu maken in relatie tot klimaat en duurzaamheidsbeleid heeft invloed op jongeren en toekomstige generaties. Het is dus onlogisch om te wachten totdat jongeren volwassen zijn geworden en dan pas hun gedachten mee te nemen in belangrijke duurzame ontwikkelingen binnen de stad. Het is prachtig om te zien met wat voor een inzichten zij komen in relatie tot de uitdagingen, simpel en complex, waar de lokale partijen soms nog niets eens aan hadden gedacht. Daarbij geeft deze manier van samenwerken jongeren handelingsperspectief rondom deze complexe thema’s. Ze worden bewust van de wereld om hun heen en op welke manier zij hier invloed op kunnen uitoefenen.
Als andere onderwijsinstellingen interesse hebben om meer te weten over de Climathon, hoe kunnen ze contact met Stichting Technotrend opnemen?
Ik ben op dit moment regio coördinator van de regio Brabant binnen Young Innovators. Dus mochten er vragen zijn rondom het programma of scholen geïnteresseerd zijn om het dit najaar te draaien, dan horen wij dat graag! Wij zijn ook altijd op zoek naar interessante casusvragen vanuit organisaties en bedrijven om samen met de leerlingen mee aan de slag te gaan.