Stephanie is mobiel met haar mobiel

Stephanie Vorstenbosch uit de Bossche wijk Meerendonk is enthousiast over de elektrische auto die ze tijdelijk deelt met zo ongeveer de hele buurt.

“Toen ik las over het project ‘Auto van de straat’ heb ik vrijwel meteen een oproep geplaatst op de Facebookpagina van onze buurt. De belangstelling was enorm. Mijn man en ik gaven ons op, maakten er een leuk filmpje bij en hoorden bij de gelukkigen die mee mogen doen aan het project: dertig huishoudens hebben vier maanden lang de beschikking over twee elektrische auto’s. Die we ook delen met bewoners van het naastgelegen Minitopia, want die buurt sloot zich later aan.

“Met mijn mobiel reserveer ik de auto. De app die we kregen, gebruik je ook om de auto te openen. Geen gedoe dus met ‘wie had nou de sleutel?’ Ik heb nog nooit misgegrepen. En nee, ik ben ook nooit geconfronteerd met een lege accu. Elke avond wordt de auto door de laatste gebruiker netjes opgeladen en dan kun je er weer 200 kilometer mee rijden. Weinig? Welnee. Wist je dat de gemiddelde autorit in Nederland 17 kilometer is?

“In deze buurt heeft bijna elk gezin twee auto’s. We beschikken per woning over één parkeerplaats op een binnenterrein. De tweede auto staat dus ergens in de omgeving aan de straat. Overdag zijn onze eigen parkeerplaatsen leeg en die tweede auto’s staan te niksen in het openbaar gebied. Was ik me nooit van bewust. Nu zie ik dat ineens. Hebben we die tweede auto wel nodig? Kunnen we na deze proef niet met zijn allen een elektrische auto kopen? Dat soort vragen borrelen op.

“Maar wat misschien nog het meest verrassend is: ik leer door dit project buurtgenoten kennen waar ik voorheen nooit contact mee had. We babbelen wat af in de appgroep die we vanwege die elektrische auto’s hebben gemaakt. Verder heeft het geleid tot het sneller realiseren van een doorgang tussen Meerendonk en Minitopia. 

“In juli leveren we de auto’s weer in. Maar daarmee is het niet voorbij. We hebben kennisgemaakt met elektrisch rijden, met een auto delen en met elkaar. Die kennismakingen smaken naar meer.”

Lees meer over elektrisch rijden en deelauto's.