Stem op de Bossche weichselboom

De weichselboom aan de Parklaan is genomineerd voor de Nationale Bomen Top 50. Door vóór 30 juni te stemmen op deze boom via de website van De Nationale Bomen Top 50 zorg je dat hij op de lijst van meest bijzondere bomen van Nederland komt. Daarnaast maakt de boom kans op levenslange verzorging door de Nationale bomenbank en Terra Nostra.

De weichselboom staat al bijna 100 jaar op deze historische locatie langs de vestingmuur. En dat is heel bijzonder. De weichselboom is een kersenboom (Prunus mahaleb), die behoort tot de rozenfamilie. In Nederland zijn er maar heel weinig van dit soort prunussen die zo oud zijn. Door zijn fraaie, grillige vorm is het een bekende boom voor veel Bosschenaren. Hij is zo scheef gegroeid dat hij bijna op de vestingmuur leunt. En er zitten holtes in waardoor je door de boom heen kunt kijken. In het voorjaar ziet de boom er sprookjesachtig uit door de kersenbloesem. Om de voet van de boom ligt een grote ijzeren plaat. Deze is daar gelegd om de verdichting van de grond tegen te gaan, zodat er genoeg lucht bij kan. In de plaat is de naam ‘weichselboom’ uitgesneden.

Bijzondere bomen

In ’s-Hertogenbosch staan ongeveer 90.000 bomen. Hoe ouder bomen worden hoe belangrijker ze zijn voor ons ecosysteem. Ze zorgen voor koelte en schaduw. Ook vangen ze fijnstof af en zijn een verblijfsplek plek voor veel verschillende dieren.

1100 bomen in onze gemeente staan op de monumentale bomenlijst. Deze bomen zijn van een zeldzaam soort of zijn heel groot. Sommigen zijn erg oud of ze hebben cultuurhistorische waarde en een bijzonder verhaal. De weichselboom is één van deze pareltjes waar we zuinig op moeten zijn.

Dus stem via de website van De Nationale Bomen Top 50.