Start restauratie Kruithuis

Deze maand start de restauratie van het Kruithuis en het naastgelegen geweermakershuisje. Restauratie aannemer Nico de Bont gaat de werkzaamheden uitvoeren. 

Wethouder Marianne van der Sloot: “Met de restauratie van dit bijzondere rijksmonument komt deze historische plek weer tot leven. Ik ben blij te kunnen melden dat we voor dit werk in deze tijd een geschikte aannemer hebben gevonden die nog dit jaar start. Het Kruithuis wordt een vesting- en watermuseum waar straks allerlei verhalen verteld worden; over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. Ik kijk er enorm naar uit dat die verhalen straks allemaal hier verteld gaan worden.” 

Start werkzaamheden   

Ter voorbereiding op de restauratie en de herinrichting van het Kruithuis is het omliggende terrein dit voorjaar al opgeschoond. In september richt de aannemer het bouwterrein in. De eerste weken wordt het nog aanwezige asbest uit het gebouw verwijderd. Dit is alleen nog aanwezig in de verdiepingsvloeren. In oktober start de aannemer volop met de restauratie en verbouwing van het Kruithuis. Waarbij tegelijkertijd zowel binnen als buiten aan het pand wordt gewerkt.

Geweermakershuisje

Het afgelopen jaar is het definitieve plan voor het Kruithuis technisch uitgewerkt. Daarbij is ook de mogelijkheid onderzocht om het geweermakershuisje, dat naast het Kruithuis ligt, te benutten. Door dit gebouwtje te gebruiken voor de technische installaties kan de ruimte in het Kruithuis optimaal worden benut. Met de restauratie van het Kruithuis dragen we ook bij aan een duurzaam ’s-Hertogenbosch. We brengen het rijksmonument van energielabel G naar minimaal C.

Historische locatie in het Zuid-Willemspark

De restauratie en herbestemming van het Kruithuis draagt bij aan de zichtbaarheid van dit historische deel van de stad. Na de restauratie wordt ook de openbare ruimte rond het gebouw opnieuw ingericht. Het vesting- en watermuseum is straks een toeristische trekpleister in het Zuid-Willemspark. Naar verwachting opent het museum in het voorjaar van 2024 haar deuren.

Meer informatie over het project en de geschiedenis van het Kruithuis lees je op de pagina van het Kruithuis

De restauratie en herbestemming van het Kruithuis wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant.