Start restauratie Huis van Bosch

De restauratie van het Huis van Bosch start nog deze maand. Wethouder Mike van der Geld: “Hiermee zetten we een belangrijke stap in de terugkeer van Jheronimus Bosch naar onze stad. Het huis waar hij ruim vijf eeuwen geleden woonde en werkte, wordt weer zichtbaar en tastbaar voor publiek. Een mooi perspectief voor onze inwoners en bezoekers van ’s-Hertogenbosch. Een dat meer dynamiek en aantrekkingskracht geeft aan onze historische binnenstad.” 

De restauratie van het pand gebeurt  zo duurzaam mogelijk. Het pand is en blijft gasloos. Daarnaast is gekozen voor duurzame oplossingen met o.a. led-verlichting, isolatie en een warmtepomp.

Herbestemming

Het ontwerp restauratieplan houdt rekening met de wensen van de stichting Jheronimus Bosch Centrum. Zij ontwikkelden een concept voor het woonhuismuseum ‘Huis van Bosch’. In het Huis van Bosch beleef je straks het leven en werken van Jheronimus Bosch. Wie was de persoon achter de wereldberoemde kunstenaar? In een rondgang door het huis wordt de bezoeker straks meegenomen op een spannende reis. En komt de geschiedenis op magische wijze tot leven.

Het Jheronimus Bosch Art Center gaat het woonhuismuseum exploiteren in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Zij hopen eind 2021 de deuren van Het Huis van Bosch te openen voor publiek.

Restauratieteam

Het restauratieteam gaat het komende jaar hard aan de slag om dit bijzondere rijksmonument weer toegankelijk te maken voor publiek. Verlaan en Bouwstra architecten maakte het ontwerp voor de restauratie. Zij zijn gespecialiseerd in de restauratie en herontwikkeling van erfgoed. Ook installatiebedrijf Kuijpers maakt deel uit van het restauratieteam. Samen met aannemingsbedrijf Nico de Bont, ook een specialist in restauratieprojecten, maakt dit team het komende jaar 8 eeuwen Bossche bouwhistorie weer zichtbaar. 

Meer informatie over het project is ook te vinden op deze projectpagina: www.denbosch.nl/huis-van-bosch.